ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Αμαρτωλό πολυνομοσχέδιο, με την υπογραφή Σκρέκα
· Με προσχηματική διαβούλευση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό.
· Εκμεταλλεύονται το ΣΟΚ της κοινωνίας με την τραγωδία στα Τέμπη για να κάνουν πλιάτσικο στο νερό και τη φύση.
Νέο αμαρτωλό πολυνομοσχέδιο – σκούπα, 263 άρθρων, έφερε στη Βουλή εν μέσω της τραγωδίας των Τεμπών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και γενικότερα των εμπράγματων αξιών της χώρας μας. Το Πράσινο Κίνημα, κατήγγειλε την προσχηματική διαβούλευση που έκανε ο κ. Σκρέκας, το … τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Το Πράσινο Κίνημα, μαζί με Περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκατοντάδες πολίτες (579 σχόλια) ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης, παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μήνα, προκειμένου να επεξεργαστούν και να σχολιάσουν ένα τόσο σημαντικό σχέδιο νόμου. Ο κ. Σκρέκας όχι μόνο μας αγνόησε όλους, αλλά ενσωμάτωσε αυτούσιες όλες τις διατάξεις στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, ευτελίζοντας τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και επιβεβαιώνοντας όλους όσους κάναμε λόγο για προσχηματική συζήτηση.
Ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας, με την ανάλγητη συμπεριφορά του, βάζει την υπογραφή του σε μία από τις πιο χειρότερες πολιτικές του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι εκμεταλλεύεται το σοκ της κοινωνίας, μετά το τραγικό δυστύχημα και προσπαθεί να το περάσει στα … μουλωχτά. Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν η Ελλάδα, κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο, από την Κομισιόν, για τις πολιτικές στα ύδατα, και τους οικότοπους, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το Πράσινο Κίνημα.
Το αμαρτωλό πολυνομοσχέδιο
Το νέο αμαρτωλό πολυνομοσχέδιο, έχει τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών Ε.Ε. 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος». Περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις των τριών επιμέρους σχεδίων νόμων για ΑΠΕ, ενεργειακές κοινότητες, εκχερσωμένες εκτάσεις, δασικούς χάρτες και φυσικά για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και περιλαμβάνει 263 άρθρα. Η αποτυχημένη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που γέμισε όλη τη χώρα με ανεμογεννήτριες , αναβαθμίζεται να παίξει το συγκεκριμένο ύποπτο ρόλο σε όλο το φάσμα του περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένωσε τα τρία νομοσχέδια, που είχε θέσει το τελευταίο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, σε ένα, παρουσιάζοντας ένα κείμενο που βρίθει φωτογραφικών διατάξεων για όλα τα πεδία που διατρέχουν το Υπουργείο Ενέργειας.
Με το νομοσχέδιο καταργείται η Εθνική Επιτροπή Υδάτων, και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται ο βασικός ρυθμιστής της πολιτικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, ενώ υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ τίθενται πλέον η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Παγίων.
Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις η μεταφορά κρίσιμων, αποφασιστικών, ελεγκτικών και κυρωτικών αρμοδιοτήτων στον τομέα των υδάτων σε Ρυθμιστική Αρχή συνιστά από την πλευρά του κράτους απεμπόληση εξουσίας του σε δημόσια αγαθά και απώλεια δημόσιου ελέγχου. Επίσης, όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, με τη θέσπιση της ΡΑΑΕΥ σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση: «Ο υπουργός της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας, όχι μόνο συνεχίζει τις καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, για το περιβάλλον, αλλά δρομολογεί εντέχνως την ιδιωτικοποίηση του νερού. Κάποιοι, δεν έχουν καταλάβει ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει τις ζωές μας. Στο βωμό του κέρδους, δεν τους ενδιαφέρει ακόμα και αν θα παραπεμφθεί η χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο. Το νερό είναι κοινό αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για αυτό».
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Go Green για τη ζωή μας