Πράσινο Κίνημα: Περνάνε ξεδιάντροπά και στα κρυφά νομοσχέδιο για το περιβάλλον

 

  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σχέδιο νόμου για το περιβάλλον και έδωσε προθεσμία για διαβούλευση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας… και την Τρίτη!

 

Πλέον, στην κυβέρνηση δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει την ξεδιάντροπη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να θέσει προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό την 28η Φεβρουαρίου 2023! Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η πρεμούρα από πλευράς κυβέρνησης έρχεται να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας όλα αυτά που ανέφερε το προηγούμενο διάστημα το Πράσινο Κίνημα και τις ανακοινώσεις που εξέδωσε σχετικά.

Πρόκειται εμφανώς για μία προσχηματική διαβούλευση που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, καθώς οι πολίτες θα πρέπει μέσα σε 4 ημέρες (συμπεριλαμβανομένου Σαββατοκύριακου και της επίσημης αργίας της Καθαράς Δευτέρας) να μελετήσουν και να σχολιάσουν ένα εκτενέστατο σχέδιο νόμου 143 άρθρων, τη στιγμή που ο νόμος επιτάσσει την προθεσμία τουλάχιστον 2 εβδομάδων.

Μάλιστα, πρόκειται για το τρίτο νομοσχέδιο περιβαλλοντικού αντικειμένου που δίνεται σε διαβούλευση μέσα σε μια βδομάδα. Και τα τρία έχουν απαράδεκτα μικρή διάρκεια διαβούλευσης (4, 11 και 12 μέρες αντίστοιχα).

Το Πράσινο Κίνημα συντάσσεται με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση σε αυτές τις 4 να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης του νέου σχεδίου νόμου, παρέχοντας επαρκή χρόνο στο ενδιαφερόμενο κοινό να επεξεργαστεί και να σχολιάσει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να μπαίνουν στη σελίδα της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης και να κάνουν το σχόλιό τους, με βάση το ακόλουθο προσχέδιο: «Ζητώ από την κυβέρνηση να παρατείνει άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης του νέου σχεδίου νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», παρέχοντας επαρκή χρόνο τουλάχιστον ενός μηνός. Η διαβούλευση αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα προσχηματική. Δίνετε μόνο 4 ημέρες για να σχολιάσουμε ένα νομοσχέδιο 143 άρθρων παραβιάζοντας τη νομοθεσία.

Ζητώ σε όλα τα νομοσχέδια να προβλέπεται αρκετός χρόνος για τον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας».

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την κοινή επιστολή με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

 

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να τα αλλάξουν άμεσα το διάστημα που τίθεται το νομοσχέδιο προς διαβούλευση. Στην κυβέρνηση ακόμα μία φορά πάνω στις γιορτές προσπαθούν να περάσουν διατάξεις κατά του περιβάλλοντος. Θα πρέπει να δοθεί παράταση και ζητάμε από τα μέλη και τους φίλους του Πράσινου Κινήματος να πάρουν μαζικά μέρος στην δημόσια διαβούλευση απαιτώντας την παράταση της διαβούλευσης. Βέβαια, για ακόμα μία φορά επιβεβαιώθηκαν όσα είχε καταγγείλει το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και είναι αντίθετες με όσα προβλέπει η ΕΕ. Στο Πράσινο Κίνημα παρακολουθούμε ενδελεχώς όλες αυτές τις υποθέσεις, καθώς έχουμε καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις σχετικά  και για αυτό είναι αναγκαία η παρουσία του κόμματος στην επόμενη Βουλή.»

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Go Green για τη ζωή μας