Νέα παρέμβαση του κόμματος για τις εξελίξεις στον Ελικώνα στη θέση Αχλάδες
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Συνεχίζεται η αιολική σφαγή της Βοιωτίας
Στο όνομα των ΑΠΕ συνεχίζεται η αιολική σφαγή, το αιολικό όργωμα, σε όλο τον Ελικώνα με την ολική κατάληψη και τη «φύτευση» γιγάντιων αιολικών φαραωνικών εγκαταστάσεων και τη μετατροπή του σε ένα απέραντο βιομηχανικό τοπίο στις κορυφογραμμές του Ελικώνα των εννέα Μουσών, της Αγανίππης και της Ιπποκρήνης, του Ησιόδου , του Νάρκισσου, του Έρως και του Απόλλωνα.
Αν και το Πράσινο Κίνημα ζητά το τέλος της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα ψηλά βουνά και στα μικρά νησιά του Αιγαίου για ουσιαστικούς λόγους προστασίας του περιβάλλοντος το υπό κατάρτιση νέο Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο καθυστερεί και αναμένεται σε ένα χρόνο, δίνει τον «άπλετο» χρόνο στο όνομα των ΑΠΕ να συνεχίζεται η αιολική σφαγή της Βοιωτίας, το αιολικό όργωμα όλου τον Ελικώνα, ο «αιολικός τυφώνας» με την ολική κατάληψη του από γιγάντιες αιολικές εγκαταστάσεις .
Το Πράσινο Κίνημα ζητά στο νέο Χωροταξικό, να μπει επιτέλους ένα ΣΤΟΠ στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα ψηλά βουνά όπως μεταξύ άλλων και του Ελικώνα και στα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Το τι σημαίνει «ψηλό βουνό» (από ποιό υψόμετρο, με ποιά χαρακτηριστικά και άλλα) και τι σημαίνει «μικρό νησί», αναμένουμε να δούμε.
Ένα ερώτημα βέβαια αφορά το τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα έως ότου θεσπιστεί το νέο Χωροταξικό, δηλαδή Κατά πόσο για ένα ακόμη χρόνο, ίσως και περισσότερο μέχρι να έχει ολοκληρωθεί το νέο πλαίσιο, θα συνεχίζουν να εκδίδονται άδειες για αιολικά σε ψηλά βουνά και μικρά νησιά του Αιγαίου.
Η απάντηση είναι ότι μέχρι τότε, η έκδοση αδειών θα συνεχίζεται να γίνεται κανονικά, με το υφιστάμενο πλαίσιο, ακόμη και αν αφορά τις παραπάνω περιοχές. Μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και με δραματικό οικολογικό αποτύπωμα που δεν θα αποκατασταθεί ούτε θα θεραπευτεί και με το υπό θέσπιση νέο Χωροταξικό.
Δεν πέρασαν ούτε δύο εβδομάδες από την παρέμβαση και του Πράσινου Κινήματος για την «αιολική σφαγή» της Βοιωτίας και αναρτήθηκε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης στις 29/6/2022 για άλλο Αιολικό Πάρκο (ακολουθούν και άλλα πάρα πολλά στις κορυφογραμμές του Ελικώνα) με συνολικά έξι ανεμογεννήτριες ως ακολούθως:
Ύψος (πυλώνα 135 μ και ημιδιάμετρο ρότορα 85 μ. = 220 μ ) όσο δύο (2) φορές το ύψος του Πύργου Αθηνών.
Επιφάνεια 22.700 τ.μ που καλύπτει η κίνηση των πτερυγίων όσο με τρία (3) γήπεδα του αγωνιστικού χώρου (7.140.τμ) στο Ολυμπιακό Στάδιο Ο.Α.Κ.Α. «Σπύρος Λούης»
Τα νέα, προς διάνοιξη, οδικά τμήματα έχουν συνολικό μήκος 2.500 μ. και επεμβάσεις σε υφιστάμενους (μικρών διαστάσεων αγροτικοί/δασικοί δρόμοι ) μήκους 9.000 μ. και υπόγειο κανάλι καλωδίων συνολικού μήκους 30.500 μ. Ο συνολικός όγκος των εκσκαφών δρόμων, τάφρων και πλατειών ανέρχεται σε 135.000 κ.μ και των μπαζωμάτων σε 95.000,00 κ.μ.
Συνολικά επεμβάσεις με 230.000 κ.μ. ( εκσκαφών και μπαζωμάτων) στις βουνοκορφές και το δάσος του Ελικώνα σε απόσταση 1.300 μ περίπου από τα όρια του οικισμού του Κυριακίου.
Η εμπεριστατωμένη παρέμβαση του Κ. Γκώνια στη Διαβούλευση
Το Πράσινο Κίνημα παρακολουθεί από πολύ κοντά όσα συμβαίνουν στη Βοιωτία και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εκπρόσωπο του κόμματος στην περιοχή, κ. Κωνσταντίνο Γκώνια, Υποναύαρχο Λ.Σ (ε.α), ο οποίος προχώρησε σε μία πραγματικά ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση στη δημόσια διαβούλευση που ολοκληρώνεται σήμερα.
Αναλυτικά, η παρέμβαση του κ. Γκώνια είναι η εξής:
1. Κρίσιμο στοιχείο στη ΜΠΕ μεταξύ άλλων αποτελούν όλα τα έργα συνολικής κατάληψης των εγκαταστάσεων οι εκσκαφές και τα μπαζώματα μαζί με τα έργα της οδοποιίας, με τρόπο συνοπτικής απλής περιγραφής των συνεπειών ή των επιπτώσεων, προκειμένου να εμφανίσει ότι προκαλείται η μικρότερη δυνατή βλάβη στο δάσος, σε μια δασική περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό τοπίο
(Δεν τονίζεται η σημασία επέμβασης επί των Δασικών εκτάσεων, του εμβαδού κατάληψης των Α/Γ , του εμβαδού των πολυγώνων Α+Β και της εκτιμώμενης οδοποιίας. Οι Μη Δασικές εκτάσεις αφορούν μόνο 10 στρεμμάτων στα 186 στρέμματα κατάληψης από δρόμους πλατείες Α/Γ εργοταξιακών χώρων και οικίσκου καθώς και το εμβαδόν μόνο των 240.000 τ.μ ως Μη Δασικές εκτάσεις εκ των 1.843.000 τ.μ της επιφάνειας πολυγώνων παραγωγού ). Οι ποσοστιαίες αναλογίες είναι 18% οι Μη Δασικές εκτάσεις και 7,5% αντίστοιχα.
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει αναλυτικότερη αναφορά ως προς επιφάνειες επέμβασης σε δασική περιοχή τόσο από τα έργα οδοποιίας, όσο και από τις απαιτούμενες διαπλατύνσεις με περαιτέρω εμπλουτισμό σε στοιχεία σε τι συνίσταται η αποκαλούμενη ως βελτίωση οδών πρόσβασης λαμβανομένου υπόψη την μέχρι σήμερα χρήση αυτών και τις ανάγκες της περιοχής .
Στη Μ.Π.Ε. αναφέρεται ότι «Περιοχή μελέτης. Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης, όπως προαναφέρθηκε, κυριαρχεί ο όγκος του όρους Ελικώνα. Ως συνέπεια των ισχυρών κλίσεων, γυμνά βράχια διαμορφώνουν την φυσιογνωμία τον τοπίου με την παρουσία πλούσια βλάστησης και πανίδας.
Στη θέση εγκατάστασης του έργου εμφανίζεται κυρίως αραιή χορτολιβαδική βλάστηση. H μορφή που παρουσιάζεται στη θέση εγκατάστασης τον έργου είναι και βραχώδης. Στο σύνολο της κατά κύριο λόγω η έκταση εμφανίζεται εν μέρη γυμνή ή καλυπτόμενη από χορτολιβαδική και θαμνώδη βλάστηση και χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος αιγοπροβάτων. Το έδαφος είναι γαιώδες – ημιβραχώδες και σχετικά ομαλό, με σημαντικές κλίσεις στους πρόποδες των λόφων εγκατάστασης των Α/Γ.).
Από το διατιθέμενο υλικό της ΜΠΕ σε συνδυασμό με άλλους χάρτες (google maps) το έργο εμφαίνεται να εμπίπτει κυρίως εντός δασικών ή δασοσκεπών εκτάσεων.
Η περιγραφή τυχόν κινδύνων από ατυχήματα λόγω τεχνικών προβλημάτων ή αστοχιών και των συνεπειών όπως αποκοπή ρότορα , φωτιάς , έκρηξης κλπ δεν αναφέρεται εκτενώς.
2. Ζητήματα και προβληματισμοί προκύπτουν:
α. Για την εγγύτητα με τη Ζώνη Απολύτου Προστασίας Α1 της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, η οποία περιλαμβάνει τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Μπούλιου (αρχαία Στείριδα), σε απόσταση περίπου 5.500 με 5.800μ., και τη Ζώνη Α2 (Παλαιοκάστρου ) και σε απόσταση περίπου 2.000 μ. από την πλησιέστερη Α/Γ του αιολικού πάρκου.
β. Για την εγγύτητα με τον οικισμό του Κυριακίου (1.300 μ.) από την πλησιέστερη Α/Γ του αιολικού πάρκου.
γ. Για την εγγύτητα όπως αυτές εμφανίζονται στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Κοινότητας Κυριακίου, Δήμου Λεβαδέων. (ΑΠΟΦΑΣΗ αριθμ. 3529/149006, ΦΕΚ Α.Α.Π. 273/ 12-12-2016) από Περιοχή Τουρισμού, Β’ Κατοικίας και Αθλητισμού (ΠΕΠΔ 3) που έχει χωροθετηθεί ανατολικά του Κυριακίου, στο δρόμο προς την Αρβανίτσα και την Αγία Άννα, στην οποία επιδιώκεται η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του τουριστικού τομέα και η δημιουργία ενός κέντρου αθλητισμού και ψυχαγωγίας.
Στη ΜΠΕ αναφέρεται ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα ασυμβατότητας του προτεινόμενου έργου, σε σχέση με τις παραπάνω προβλέψεις του ΓΠΣ της Δ.Ε Κυριακίου.
δ. Ιδιαίτερα ως προς την ορατότητα και τη διαταραχή του ευρύτερου τοπίου λόγω του ύψους αυτών στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η πιστή και ακριβή φωτορεαλιστική απεικόνιση τόσο από την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά όσο και από τις θέσεις των Α/Γ θα αναδείκνυε την οπτική τρωτότητα και διαταραχή ενός μνημείου συνένωσης της αρχιτεκτονικής του σε ένα ανέγγιχτο από το χρόνο τοπίο, σε πλήρη αρμονία με την ευρύτερη περιοχή του Ελικώνα, μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενός καλοδιατηρημένου φυσικού περιβάλλοντος, όπου υποδέχεται καθημερινά πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο οι οποίοι υποκλίνονται στην απαράμιλλη αισθητική και την αναμφισβήτητη αρχιτεκτονική του αξία και ίσως το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα όπου ο συνδυασμός με το φυσικό περιβάλλον δίνει άμεσα την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται στην εποχή του Βυζαντίου.
ε. Τα νέα, προς διάνοιξη, οδικά τμήματα έχουν συνολικό μήκος 2.500 μ. και επεμβάσεις σε υφιστάμενους (μικρών διαστάσεων αγροτικοί/δασικοί δρόμοι ) μήκους 9.000 μ. και υπόγειο κανάλι καλωδίων συνολικού μήκους 30.500 μ. Ο συνολικός όγκος των εκσκαφών δρόμων, τάφρων και πλατειών ανέρχεται σε 135.000 κ.μ και των μπαζωμάτων σε 95.000,00 κ.μ.
Συνολικά επεμβάσεις (εκσκαφών και μπαζωμάτων) που ανέρχονται σε 230.000 κ.μ. στις βουνοκορφές και το δάσος του Ελικώνα οι οποίες ως όγκος εμφαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα το ανάγλυφο της περιοχής , την πανίδα και χλωρίδα του και την απορροή των όμβριων υδάτων.
στ. Το συγκεκριμένο έργο δεν αποτελεί μια μεμονωμένη εγκατάσταση, αλλά μία από την εκτεταμένη ενεργειακή δραστηριότητα, που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αιολικών και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που καταλαμβάνει ολόκληρη την οροσειρά του Ελικώνα, χωρίς να συνεκτιμώνται και οι επιπτώσεις από τα άλλα υφιστάμενα, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένα έργα ή δραστηριότητες της περιοχής.
Σε ακτίνα, κάτω των 10 χιλιομέτρων, από την πληροφόρηση που έχουμε, στα όρια του έργου βρίσκονται σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης πλήθος εγκαταστάσεων ΑΠΕ.
3. Ζητήματα προκύπτουν για την τοποθέτηση των 6 Α/Γ στη θέση ΑΧΛΑΔΕΣ σε σχέση με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Έγκριση Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού. (Αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/76104/1176/ / ΦΕΚ A.A.Π. 299/ 14 -12- 2018).
α. Ενόψει των επιταγών του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας « όπου οι ορεινές περιοχές της Περιφέρειας που χωροθετούνται σε υψόμετρο άνω των 800 μ. αντιμετωπίζονται γενικά ως περιοχές κατεξοχήν φυσικού αποθέματος αφετέρου δε η προστασία και η ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων αποτελεί κομβικό σημείο των χωροταξικών ρυθμίσεων και την προώθηση της ανάδρασης προς το Ε.Π. ΑΠΕ της έγκαιρης εξαίρεσης συνολικά της Π.Ε. Ευρυτανίας και τμημάτων των ορεινών όγκων Οίτης – Βαρδουσίων – Γκιώνας και Ελικώνα και τμημάτων της Εύβοιας από τις περιοχές ΠΑΠ του Ε.Π. ενδεικτικά αναφέρονται ότι:
• Στις γενικές κατευθύνσεις σχεδιασμού για τον ορεινό χώρο οι ορεινοί όγκοι της Περιφέρειας όπως και αυτός του Ελικώνα αποτελούν σημαντικό χώρο άσκησης αγροτο-δασικής και εκτατικής παραδοσιακής κτηνοτροφίας, δραστηριοτήτων, πολιτικών και προγραμμάτων ορεινού χώρου.
• Αντιμετωπίζονται ως κατ’ εξοχήν περιοχές φυσικού αποθέματος, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η διατήρηση και προστασία των παραδοσιακών δραστηριοτήτων καθώς και του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος και της κατοίκησης
• Σημαντικό μέρος των χωροταξικών ρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν οφείλει να αφορά στην αποτελεσματική προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων με την παράλληλη πρόβλεψη για την συγκράτηση του δασόβιου και παραδασόβιου πληθυσμού στην περιοχή, και παράλληλα στη δημιουργία ελκτικών συνθηκών διαβίωσης των απασχολουμένων
• Η Ενότητα Παρνασσός – Καλλίδρομο – Ελικώνας προωθείται και σχεδιάζεται κυρίως ως περιοχή ήπιας αναψυχής, για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των κατοίκων της μητροπολιτικής Αθήνας αλλά και ως εναλλακτικός προορισμός τουρισμού Σαββατοκύριακου. Προωθούνται η προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, ήπιες δραστηριότητες όπως πεζοπορία και παρατήρηση της φύσης και του τοπίου, δραστηριότητες χιονοδρομίας (ειδικά στον Παρνασσό) και ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος (ειδικά στο Καλλίδρομο).
β. Επιπλέον στη σελίδα 3260 του παραπάνω ΦΕΚ και στο χάρτη Π2γ δεν αναφέρεται και δεν εμφανίζεται στο χάρτη ως προτεινόμενη περιοχή για αιολικά πάρκα οι τοποθεσίες των 6 Α/Γ στη θέση ΑΧΛΑΔΕΣ όπως και άλλες υπό εξέταση θέσεις . Στη σελίδα 3263 η περιοχή των υπό διαδικασία αδειοδότησης Α/Γ εμφαίνεται με το χαρακτηρισμό ΔΑΣΗ ( Κωδικοί CORINE 311-312-313).
4. Στη ΜΠΕ «Χλωρίδα Περιοχής Εγκατάστασης» αναφέρεται :
«Η φυσική βλάστηση (κλιματική) της θέσης του έργου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μελέτης φυτοκοινωνικά υπάγεται, στην μεσογειακή διάπλαση της αριάς (Quercion ilicis) και την Ορομεσογειακή διάπλαση κεφαλληνιακής Ελάτης (και Μαύρης Πεύκης; ).
Στην άμεση περιοχή μελέτης στην οποία προτείνεται να κατασκευαστεί το έργο απαντάται κατά κύριο λόγο η τρίτη φυτοκοινωνιολογική ζώνη από τις προαναφερθείσες.
Η δεύτερη ζώνη έρχεται σε μείξη με τη τρίτη ζώνη κυρίως στα κατώτερα τμήματα.
γ. Υπομεσογειακή διάπλαση του Ostryo – Carpinion
Εμφανίζεται πάνω από το Quercion ilicis με την τυπική του μορφή (γαύρος, οστρυά, πουρνάρι), καθώς και με τις μεταβατικές όψεις από τις προηγούμενες μεσομεσογειακές και τις επόμενες ορομεσογειακές διαπλάσεις. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τον έντονο μεσομεσογειακό τύπο κλίματος, με βιοκλίμα υπό-υγρο, με κρύο χειμώνα. Εμφανίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Βοιωτίας.
β. Μεσομεσογειακή διάπλαση της Αριάς (Quercion ilicis)
Τύπος βαλκανικός και ανατολικής μεσογείου. Εμφανίζεται σαν μια ευρεία ζώνη, η οποία περιλαμβάνει και την περιοχή του έργου, όπου κυριαρχούν διάφορα θαμνώδη αείφυλλα (κυρίως πουρνάρι) και φυλλοβόλα πλατύφυλλα είδη. Η ζώνη αυτή χαρακτηρίζεται από τον ασθενή θερμομεσογειακό τύπο κλίματος με βιοκλίμα υπόυγρο με δροσερό χειμώνα.
Η περιοχή του έργου ανήκει στην Διεύθυνση Δασών Βοιωτίας και στο Δασαρχείο Λειβαδιάς. Στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ αλλά και των συνοδών έργων του Α/Π, υπάρχουν αναρτημένοι δασικοί χάρτες σύμφωνα με την υπ’ αριθ. πρωτ. 33842/19-02-2021 (ΑΔΑ: ΩΝ4ΠΟΡ10-ΙΚ6) Απόφαση Ανάρτησης Δασικού Χάρτη της Δ/νσης Δασών Βοιωτίας.
Για το είδος των συγκεκριμένων εκτάσεων δεν προκύπτει κάποιο είδος ασυμβατότητας με την εγκατάσταση και λειτουργία Α/Π. Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία με τις Αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες θα καθορίσει τις οποιεσδήποτε απαιτήσεις διαχείρισης του δασικού περιβάλλοντος στο οποίο θα εγκατασταθεί το έργο.»
Στη μέγιστη πλειονότητα της περιοχής όμως του έργου ΜΠΕ κυριαρχεί το ΔΑΣΟΣ όμως με χαρακτηρισμό ΔΑΣΗ ( Κωδικοί CORINE 311-312-313). Δάσος που σχηματίζεται από το είδος της Κεφαλληνιακής Ελάτης (επιστ. Abies cephalonica – Ελάτη η κεφαλληνιακή) και εντάσσεται στον, εθνικής σημασίας, τύπο οικότοπου 91Β0 «Δάση ελληνικής ελάτης (Abies cephalonica).
5. Η χωροθέτηση του ΑΣΠΗΕ ‘ΑΧΛΑΔΕΣ’ εμφαίνεται να μην είναι εναρμονισμένη με τις επιταγές του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχέδιου (Γ.Π.Σ.) Κοινότητας Κυριακίου, Δήμου Λεβαδέων. (ΑΠΟΦΑΣΗ αριθμ. 3529/149006, ΦΕΚ Α.Α.Π. 273/ 12-12-2016) και πλήρως συμβατή με τις κατευθύνσεις και τα κριτήρια που θέτει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Έγκριση Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού. (Αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/76104/1176/ / ΦΕΚ A.A.Π. 299/ 14 -12- 2018).