Πως εγκρίθηκαν δύο σημαντικά ψηφίσματα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και των πλειστηριασμών με τις ψήφους της “πράσινης” παράταξης της Αττικής
Η “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” έγειρε την πλάστιγγα της ψηφοφορίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Απολύτως καθοριστική ήταν η ψήφος της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την έκδοση ψηφίσματος που αφορά στην αντίθεσή στην ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς και στην ανάγκη προστασίας των νοικοκυριών από πλειστηριασμούς.
Πιο συγκεκριμένα, με τις ψήφους του επικεφαλής της “πράσινης” παράταξης Νίκου Παπαδάκη και του περιφερειακού της συμβούλου Παναγιώτη Αλεβίζου διαμορφώθηκε η οριακή πλειοψηφία 43 – 41 για την ένταξη προς συζήτηση και των δύο ψηφισμάτων και κατόπιν το Σώμα προχώρησε στην έγκρισή τους.
Το ακόμα πιο σημαντικό για την παράταξη “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” είναι πως στο Ψήφισμα για τους πλειστηριασμούς εντάχθηκαν και προτάσεις που κατέθεσε κατά την εισήγησή του ο επικεφαλής της Νίκος Παπαδάκης και βέβαια το γεγονός πως ακόμα μία φορά η “πράσινη” παράταξη της Αττικής απέδειξε τη συνέπεια της, επιμένοντας στις ξεκάθαρες θέσεις της, έχοντας κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό όσων παρακολουθούν το έργο της εντός και εκτός του περιφερειακού συμβουλίου.
Ν. Παπαδάκης: “Δεν έχουμε a la cart ευαισθησίες”
Όσον αφορά στο Ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Παπαδάκης αναφέρθηκε στις διακομματικές ευθύνες και συγκεκριμένα είπε στην παρέμβασή του: “Πρόσφατα το συμβούλιο της Επικρατείας πήρε μία απόφαση. Η ολομέλεια του ΣτΕ απεφάνθη ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος, επιβάλει το Ελληνικό Δημόσιο να ελέγχει την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου, και έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4389/2016. Με τις διατάξεις αυτές μεταβιβάστηκε το 2016, η πλειοψηφία των μετοχών των δύο εταιρειών ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αντιστοίχως) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.
Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε προβλέψει οι μετοχές που επιστρέφουν στο κράτος από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ να μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς νόμο, στο λεγόμενο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Αυτό συνέβη και με το νόμο 4512 του 2018, στο άρθρο 380, τροποποιώντας το νόμο 4389 του 2016.
Οι συγκεκριμένοι νόμοι, αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση. Τόσο το 2016, όσο και το 2018, δεν υπήρξε δυστυχώς κάποιο ανάλογο ψήφισμα, από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
Στην «ΑΤΤΙΚΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ» δεν έχουμε a la cart ευαισθησίες σε θέματα που αφορούν τα κοινά αγαθά. Θα υπερψηφίσουμε το ψήφισμα της παράταξης της κας Δούρου. Θέλουμε όμως ρητά να επισημάνουμε και τις διαχρονικές ευθύνες, των προηγούμενων κυβερνήσεων, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ – Οικολόγων Πράσινων και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί δυστυχώς, είχε στρωθεί ο δρόμος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για να καταθέσει αυτό το ανάλγητο , πράγματι, νομοσχέδιο η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο είχε διαβούλευση 4 μόλις ημέρες, δηλαδή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και την Τρίτη που έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη και είχαμε Εθνικό Πένθος. Ένα νομοσχέδιο, που εκτός από την ιδιωτικοποίηση του νερού, έχει και άλλες βλαπτικές διατάξεις για την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Αν θέλαμε να μην είμαστε υποκριτές, θα έπρεπε να εντάξουμε σε ένα κοινό αυτοδιοικητικό ψήφισμα και τις διαχρονικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επειδή, όμως είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ξέρουμε ότι αυτή η πρότασή μας δεν θα γίνει αποδεκτή.
Συμφωνούμε σε όλα τα σημεία του ψηφίσματος, και επιπλέον θα θέλαμε να προσθέσουμε ως 10ο σημείο το εξής:
· Να επανασυσταθεί η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, η οποία θα υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όπως ήταν πριν καταργηθεί το 2019.”
Έγιναν δεκτές προτάσεις της παράταξης για τους πλειστηριασμούς
Στο θέμα των πλειστηριασμών ο επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” περιέγραψε τις ευθύνες των κομμάτων και παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις. Μάλιστα, η πρόταση για τους παλιννοστούντες και τους τσιγγάνους συμπεριλήφθηκε στο Ψήφισμα που εγκρίθηκε.
Χαρακτηριστικά, στην ομιλία του ο κ. Παπαδάκης τόνισε: “Θα ήθελα να αναφερθώ και σε δύο ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών. Αφενός τους παλιννοστούντες Πόντιους και αφετέρου τους Έλληνες Τσιγγάνους.
Οι πρώτοι έλαβαν πριν χρόνια στεγαστικό δάνειο, με εγγύηση του δημοσίου. Ήταν εθνική πολιτική επιλογή η παλιννόστησή τους. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων και οικονομικής κρίσης και 3 χρόνια πανδημίας, κάποιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τα όποια απρόσωπα funds να πάρουν τα σπίτια τους, ειδικά στα σύνορα της χώρας. Με ότι αυτό συνεπάγεται, για Εθνικούς λόγους.
Το κράτος οφείλει ως εγγυητής να αποπληρώσει τα δάνεια, κάνοντας μεγάλο «κούρεμα» του ποσού στις Τράπεζες και να το δοσοποιήσει άτοκα στους δανειολήπτες με μεγάλη περίοδο χάριτος.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα δάνεια των Ελλήνων Τσιγγάνων. Κάποιοι έπαιξαν μεγάλα παιχνίδια στις πλάτες τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Οι ημέτεροι πολιτικοί και οι τραπεζικοί που πρωταγωνίστησαν, πριν χρόνια, στην έκδοση των δανείων, σήμερα νίπτουν τας χείρας τους και αδιαφορούν για τις 10.000 οικογένειες που θα χάσουν τα σπίτια τους. Για εμάς, η ενταξιακή διαδικασία και η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, είναι στις βασικές μας πολιτικές. Άρα θα αγωνιστούμε να μην χάσουν και αυτοί οι άνθρωποι τα σπίτια τους.
Γιατί η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία συνολική, οικονομική, αξιακή και πολιτική επανεκκίνηση.”