ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Εκπέμπει SOS ο ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

– Το Πράσινο Κίνημα έχει το μοναδικό κατατεθημένο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης. Για να σταματήσουμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την φτωχοποίηση των πολιτών.

Αν δεν υιοθετήσουμε σήμερα “πράσινες” πολιτικές το μέλλον μας προβλέπεται ζοφερό, για το περιβάλλον, για την οικονομία , για την ποιότητα ζωής. Το Πράσινο Κίνημα φέρνει στο προσκήνιο την δραματική έκκληση που απεύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.Οι επιπτώσεις αυτές , εκτός από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα φέρουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα κυρίως στους φτωχότερους ανθρώπους της κάθε χώρας. Είναι προφανές ότι αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα, τα παδιά μας και τα εγγόνια μας θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα σε όλα τα επίπεδα. Στην Ελλάδα, μόνο το Πράσινο Κίνημα, έχει καταθέσει συνεκτικό “πράσινο” Σχέδιο Διακυβέρνησης της χώρας, με στόχο να σταματήσει οι φτωχοποίηση των ελλήνων πολιτών και να βάλουμε τις βάσεις για να ευημερήσουν οι επόμενες γενιές.

Ο κ. Γκουτέρες αποκάλυψε ότι ο στόχος του +1,5 βαθμού Κελσίου βρίσκεται στο μηχάνημα τεχνητής αναπνοής και εξασθενεί γρήγορα και για αυτό υπογράμμισε: “Εμείς οδεύουμε προς τους +3 βαθμούς Κελσίου”. Η δήλωση έγινε με αφορμή τη σύσκεψη (εξ αποστάσεως) που πραγματοποιήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, δυο μήνες πριν τη διεξαγωγή της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν ως τη διεξαγωγή της COP27 σε “τέσσερα φλέγοντα ζητήματα”:
1. την αύξηση των φιλοδοξιών όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου,
2. τη βοήθεια στις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες,
3. την προσαρμογή απέναντι στον αντίκτυπό του και την χρηματοδότησή της, η οποία πρέπει να είναι αυξημένη,
4. και τις “απώλειες και ζημιές” που προκαλούν ήδη ο πολλαπλασιασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων, τις οποίες δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν ούτε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να φρενάρουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εξίσου σοβαρές και οικονομικές συνέπειες – Υπάρχει λύση όμως
Για το Πράσινο Κίνημα είναι θετικό ότι ευαισθητοποιείται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όμως αυτό προφανώς και δεν είναι αρκετό αλλά θα πρέπει να εισακουστεί από τους ηγέτες των κρατών. Όσον αφορά στα της χώρας μας θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού (Αρχικά, αφού το νέο διακύβευμα όπως όλα δείχνουν θα είναι οι +3 βαθμοί Κελσίου).

Επίσης, είναι απαραίτητο να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο στην Ελλάδα, αφού η «πράσινη» προσέγγιση του επιχειρείν, είναι η μοναδική με βιωσιμότητα, η οποία δημιουργεί και τις νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας. Το Πράσινο Επιχειρείν, το new economy, αυτά τα οποία σχεδιάζονται από την ΕΕ είναι μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης που μέσα σε αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Πράσινης Μετάβασης, υπάρχουν και πάρα πολλά προγράμματα στην ΕΕ για στοχευμένες πράσινες δράσεις. Αυτό σημαίνει ότι μόνο έτσι θα έχουμε απορροφητικότητα σε υψηλά ποσοστά και θα πάει η κοινωνία μπροστά. Μόνο με τις πράσινες πολιτικές μπορεί να συμβαδίσει η νέα οικονομία που έρχεται. Σε αντίθεση με την καταστροφική επικράτηση του Νεοφιλελευθερισμού που βιώνουμε και τις παθογένειες της ιδεοληπτικής Αριστεράς που βιώσαμε.

Χαρακτηριστικά, το Πράσινο Κίνημα έχει αναφέρει ότι αν ανέβει πάνω από 1,5 βαθμό η θερμοκρασία, μετά από είκοσι 20 χρόνια η ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα γιατί οι ελιές θα υποστούν ποιοτική καθίζηση. Επίσης οι οινοπαραγωγοί θα αναγκαστούν να πάνε εκτός Ελλάδας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι με αυτά τα απλά παραδείγματα τι οικονομική διάσταση έχουν οι πράσινες πολιτικές.

Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις, (μέρος του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Πράσινης Διακυβέρνησης) οι οποίες είναι οι εξής:

30 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
1. Άμεση έρευνα για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων και των φυσικών βιοτόπων της χώρας στην κλιματική αλλαγή, όπου θα περιγράφεται η παρούσα κατάσταση, οι προβλέψεις για το μέλλον και οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.

2. Άμεσος φιλόδοξος σχεδιασμός για να ανοίξει η αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και κυρίως οι Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων.

3. Εθνικό Σχέδιο για την αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων σε led, στον οδοφωτισμό και σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.

4. Σχεδιασμός για την σταδιακή βελτίωση του κτιριακού προβλήματος στις θερμικά επιβαρυμένες περιοχές των πόλεων, που συνήθως είναι και οι φτωχότερες. Ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια των νοικοκυριών.

5. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έχουν παραμετροποιήσει το σχέδιο λειτουργίας τους με βάση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής.

6. Νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική εισαγωγή των «πράσινων προμηθειών» στο δημόσιο σε ποσοστό τουλάχιστον 15% για αρχή.

7. Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι βασική παράμετρος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προτεραιότητα σε Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο , που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

8. Επαναδραστηριοποίηση με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Σχεδιασμός και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου εξοικονόμησης και συγκέντρωσης των υδάτινων πόρων.

9.Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα εξαετίας 2022 – 2028 και δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση αυτή.

10. Αλλαγή της παλαιολιθικής φιλοσοφίας διοίκησης και διαμοίρασης πόρων του Πράσινου Ταμείου».

11. Να καταργηθεί άμεσα το προβληματικό 75% του αντιπεριβαλλοντικού «νόμου Χατζηδακη» με βάση το οποίο έγιναν «βορά στα συμφέροντα» οι περιοχές Natura 2000 όπως και οι περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές.

12. Να θεσπισθεί και ο « Κλιματικός Προϋπολογισμός» με συγκεκριμένη όμως περιβαλλοντική κατεύθυνση στο πλαίσιο των Διεθνών μας δεσμεύσεων.

13. Να καταργηθούν άμεσα, όλες οι αποφάσεις – με τροπολογία που θα ψηφίσει άμεσα η βουλή – για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων. Όπως έγινε φανερό και με την συνάντηση της Μασσαλίας οι εξορύξεις πλέον είναι απαγορευτικές (για να το αντιληφθεί και ο…Ερντογάν).

14. Να θεσπισθεί επιτέλους και στη χώρα μας Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Να μην υπάρξει η παραμικρή παρεμβατική δραστηριότητα μέχρι να ολοκληρωθεί το θαλάσσιο χωροταξικό μας σχέδιο.

15. Να αυστηροποιηθούν οι κανόνες ποιότητας των ιχθυοκαλλιεργειών.

16. Να ακυρωθεί το εγκληματικό project του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα όπου για να γίνει ένα «ξενοδοχειακό συγκρότημα» θα κοπούν δεκάδες χιλιάδες δένδρα και θα καταστραφεί η θαλάσσια και η παράκτια βιοποικιλότητα. Και προφανώς να ακυρωθούν και όλα τα παρόμοια έργα που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα για χάρη της … δήθεν Ανάπτυξης.

17. Να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός, προγραμματισμός και ανάδειξη των εναλλακτικών μοντέλων Τουρισμού, που έχουν ως σημείο αναφοράς την προστασία στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

18. Να δούμε τον σχεδιασμό της μετάβασης της χώρας μας προς μία «Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία» , θέτοντας ως βασική παράμετρο το «taxonomy» , που είναι ο βασικός δείκτης της Ε.Ε. που επιτρέπει τη βελτίωση των βιώσιμων επενδύσεων και την εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Στη βάση αυτή να σχεδιαστεί και η τοπική ενεργειακή αυτονομία.

20. Να έχουμε σαφή και πειστική ενημέρωση για την αποκαλούμενη «Κυκλική Οικονομία» και να νομοθετηθούν φορολογικές απαλλαγές και άλλα φορολογικά κίνητρα για όσους επενδύουν στην «Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία» (και στο τουρισμό) και έχουν δείκτη Κυκλικής Οικονομίας, πάνω από 90%.

21. Να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για όλους τους «επενδυτές» που δεν υλοποιούν την εγκεκριμένη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (από την δραστηριότητα τους).

22. Αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση απορριμμάτων, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση. Απομάκρυνση από την επιλογή των φαραωνικών και υπερδιαστασιολογημένων εργοστασίων απορριμμάτων.

23. Να σχεδιαστεί ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην εξειδικευμένη πρόληψη και όχι χαοτική καταστολή, όπως συμβαίνει τώρα.

24. Να σχεδιαστούν εξειδικευμένες πολιτικές δίκαιης μετάβασης για τα άτομα με κινητικά προβλήματα (π.χ στον άξονα Βιώσιμη Κινητικότητα) και για τα ΑμΕΑ.

25. Να εισαχθεί ρητά, η συμμετοχική δημοκρατία των τοπικών κοινωνιών και των παραγωγικών ομάδων για να υπάρξει η αναγκαία ωριμότητα στη σχεδιαζόμενη πράσινη μετάβαση.

26. Να αναμορφωθούν και να επανασχεδιαστούν τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία θα εναρμονιστούν με τους στόχους της πράσινης μετάβασης.

27. Να είναι ξεκάθαρη, η κάθε αρμοδιότητα από τους εμπλεκόμενους φορείς.

28. Να ενισχυθεί ο τομέας της παραγωγής βιολογικών προϊόντων, με συγκεκριμένα φορολογικά και επιδοματικά κίνητρα. Να υπάρχουν συγκεκριμένες αποτρεπτικές πολιτικές για τα γενετικώς τροποποιημένα, προϊόντα.

29. Εκτός, από την ηλεκτροκίνηση στα ΙΧ να υπάρχει σαφέστατη προσέγγιση στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων μέσων σταθερής τροχιάς και ποδηλατοδρόμων.

30. Να αλλάξει η φιλοσοφία λειτουργίας των ρεμάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ως φυσικοί βιότοποι και όχι μόνο ως αγωγοί νερού.

Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης, ανέφερε:
“Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απεύθυνε δραματική έκκληση και θα πρέπει οι ηγέτες των ισχυρών πρώτα από όλα χωρών να τον ακούσουν προσεκτικά. Η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή είναι ΕΔΩ και δεν είναι Fake News. Επηρεάζει τη ζωή μας πολυεπίπεδα. Βρέχει και πλημμυρίζουμε, φυσάει και καιγόμαστε, χιονίζει και κόβεται το ρεύμα. Είναι προφανές, ότι η Πράσινη Μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος. Επίσης είναι πλέον πασιφανές σε όλους, ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα της «Πράσινης Ατζέντας. Αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα, θα συνεχίσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η φτωχοποίηση των πολιτών. Μοναδική διέξοδος είναι το ολοκληρωμένο Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος. Αυτά που ανακοινώνουν τα άλλα κόμματα δεν αποτελούν σε βάθος «πράσινες» πολιτικές, τεχνοκρατικά επεξεργασμένες. Και είναι λογικό αυτό, γιατί ανήκουν σε άλλες «πολιτικές οικογένειες» από τη δική μας. Η συζήτηση για τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις είναι για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Κανένας, όμως δεν εκφράζει μία Οραματική Πολιτική. Για αυτό ακριβώς και το Πράσινο Κίνημα θα είναι στην επόμενη Βουλή γιατί ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει είναι καθοριστικός.”

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα