ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ: Αυτοψία και ξενάγηση στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου, επισκέφτηκε το μικτό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος και του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος», στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Ειδικότερα, το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, το οποίο απαρτίζεται από τους Συμπροέδρους Έλενα Χορέβα και Κώστα Καλογράνη, τη Γενική Γραμματέα του κόμματος Μαρία Παναγιώτου και τον Τεχνικό Σύμβουλο του Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος” Μιχάλη Μπούργο, έκανε αυτοψία στις καμένες περιοχές και αμέσως μετά επισκέφθηκε το Κέντρο Ενημέρωσης του ΟΦΥΠΕΚΑ για το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου, Αφού ξεναγήθηκε στην καινοτόμα και διαδραστική οικολογική έκθεση , στο Κέντρο Ενημέρωσης, συναντήθηκε με την Εταιρία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης , τη δασολόγο και διαχειρίστρια της ΑΜΚΑ Θεοδώρα Σκαρτσή και τον δασολόγο – ερευνητή Λευτέρη Καψάλη.
Από την συνάντηση προέκυψε ταύτιση απόψεων σε μία σειρά από ζητήματα για την επόμενη ημέρα από την καταστροφική φωτιά του 2023, η οποία κατέκαψε 942.000 στρέμματα, από τα οποία τα 810.000 ήταν δασικές εκτάσεις. Καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη σε έκταση δασική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, αλλά και της Ευρώπης έως σήμερα. Μετά, λοιπόν, την καταστροφική φωτιά είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ να δρομολογηθεί ένα επικαιροποιημένο Διαχειριστικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί η περιοχή από την αλόγιστη χωροθέτηση ανεμογεννητριών. Στην παρούσα φάση υπάρχουν 276, ενώ έχουν αιτηθεί και είναι σε διαδικασία δρομολόγησης άλλες 970, εκ των οποίων οι 212 είναι σε διαδικασία διαβούλευσης. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει για να δώσουμε τη δυνατότητα στη φύση να επανέλθει. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η χρήση των ανεμογεννητριών δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και στη διαβίωση της μεγάλης ποικιλίας άγριων πουλιών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Το Πράσινο Κίνημα, στηρίζει την πρόταση που έκαναν Εννέα Εθνικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν αναστολή αδειοδότησης των ανεμογεννητριών για 5 χρόνια και επαναξιολόγηση της κατάστασης μετά την πενταετία. Επίσης με οργανωμένο και μελετημένο τρόπο, πρέπει να δούμε την επαναφορά της κτηνοτροφίας, η οποία σχεδόν έχει εξαφανιστεί. Από την εμπειρία της καταστροφικής φωτιάς στην ΔΑΔΙΑ έχει επιστρέψει η συζήτηση για τον ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας, στη διαχείριση των οικοσυστημάτων, όπου αν και υποστελεχωμένα τυπικά είναι αρμόδια για την άγρια πανίδα. Είναι γνωστά, εξάλλου, και τα προβλήματα που υπήρξαν στην εφαρμογή του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ, το οποίο ήταν στην σωστή κατεύθυνση.
Μετά την συνάντηση ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, έκανε την εξής δήλωση: ” Υπενθυμίζουμε για ακόμα μία φορά , ότι το Πράσινο Κίνημα στηρίζει την πρόταση των εννέα εθνικών οικολογικών οργανώσεων, για την πενταετή αναστολή των αδειοδοτήσεων σε ανεμογεννήτριες. Το είχαμε πει και παλαιότερα με ανακοίνωση μας. Παράλληλα, μέχρι την παρέλευση της πενταετίας, θα πρέπει να γίνονται μία σειρά από επιστημονικές μελέτες ,για να καταγράφουμε τεκμηριωμένα το είδος και την ποιότητα της αποκατάστασης των καμένων. Επίσης, πρέπει να λυθεί το μείζον θέμα της υποστελέχωσης των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ. Όπως λέμε και στο πρόγραμμά μας, στο Εναλλακτικό Πράσινο Σχέδιο Διακυβέρνησης, χρειαζόμαστε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με οικολογικές προτεραιότητες.”