ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Πάλι φωτιές, πάλι απέτυχε το μοντέλο Πολιτικής Προστασίας. Υπεύθυνοι οι Υπουργοί και οι Περιφερειάρχες

Το πλήθος των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, δυστυχώς επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά τις ανησυχίες του Πράσινου Κινήματος, για ουσιαστική έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου, που να στηρίζεται στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στις πολιτικές της καταστολής έχουν κατευθυνθεί το 80% των χρηματοδοτήσεων. Το αποτυχημένο αυτό μοντέλο, έφερε πάλι τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Την απουσία ουσιαστικής προόδου στον τομέα της πολιτικής προστασίας επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιπαρέλθει παραθέτοντας τα ιλιγγιώδη ποσά που έχει διαθέσει μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Όμως, δεν έχουν δοθεί δημοσίως στοιχεία για τις συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και να καθησυχαστούν οι πολίτες ενόψει του θερμού καλοκαιριού που προδιαγράφεται.

Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προσλάβει δασολόγους, δασοπόνους, ειδικούς δασικής προστασίας, υλοτόμους και δασεργάτες και έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Στην Ελλάδα, ακόμα δεν υπάρχει καν σχεδιασμός στον τομέα της πρόληψης, την ώρα που ήδη έχουν ξεκινήσει οι πυρκαγιές. Το Πράσινο Κίνημα κρούει των κώδωνα του κινδύνου, για ακόμα μία φορά, για την έλλειψη πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της πυροπροστασίας.

Financial Times: Άμεσος ο κίνδυνος για την Αττική – Απούσα η Περιφέρεια

Εκτός από την κυβέρνηση τεράστια είναι και η ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Μάλιστα, την Αθήνα και τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς, που δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει σε περιοχές όπως του Ζωγράφου, έβαλαν στο μικροσκόπιο και οι Financial Times κατατάσσοντας την πρωτεύουσα στους «εύκολους στόχους» για μια τέτοια καταστροφή.

«Η Αθήνα, της οποίας η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους, γλίτωσε από μια καταστροφική πυρκαγιά- αλλά μόνο για λίγο», έγραφαν χαρακτηριστικά οι FT, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη φωτιά του 2024, όταν οι φλόγες έφτασαν μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου, αφού πέρασαν από την Πεντέλη.

«Αυτό που έλειπε ήταν ο άνεμος», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής γεωγραφίας στο London School of Economics and Political Science, Τόμας Σμιθ, επισημαίνοντας έναν κρίσιμο παράγοντα που μπορεί να μετατρέψει μια πυρκαγιά από διαχειρίσιμη σε καταστροφική.

Σύμφωνα με τον ειδικό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, Τζο Μακ Νόρτον, που μίλησε στους FT, «η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όπως και άλλες ευάλωτες περιοχές, έχει τον «τέλειο συνδυασμό» στοιχείων που απαιτούνται για μια σημαντική πυρκαγιά».

Στην Περιφέρεια Αττικής, ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποίησε πριν από μήνες μία μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την Πολιτική Προστασία, χωρίς όμως να δώσει τον λόγο σε φορείς και συλλογικότητες που είχαν να συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο. Ο ίδιος αρκέστηκε σε μεγάλα λόγια,χωρις ουσια και χωρίς πραγματικό σχέδιο πρόληψης. Το πανάκριβο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ουσιαστικά υπολειτουργεί και δεν λογοδοτεί κανείς κάθε φορά που η Αττική καίγεται. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, όταν έχει χρόνο από τα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό που κάνει, περνά από το πανάκριβο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας , να βγάλει κάποια φωτογραφία…

20 + 1 προτάσεις από το Πράσινο Κίνημα

Κι επειδή το Πράσινο Κίνημα, δεν ασκεί μόνο κριτική, αλλά έχει και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πολιτική προστασία, το Πράσινο Κίνημα υπενθυμίζει τις 20 + 1 προτάσεις, που έχει ήδη καταθέσει στον πολιτικό διάλογο, για την Πολιτική Προστασία όλων των Περιφερειών της χώρας.

Συγκεκριμένα:

1. Να δημιουργήσουμε διαφορετικές μοντελοποιημένες διαδικασίες δράσεις, για Φωτιές, και για Πλημμύρες – Χιόνια.

2. Να εκπαιδεύουμε ειδικό τμήμα της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών, όπου η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική από τις αστικές πυρκαγιές.

3. Να δώσουμε έμφαση στην εξειδίκευση, με σενάρια στο πεδίο.

4. Να προκηρύξουμε θέσεις Δασεργατών, για να κάνουν την προληπτική δουλειά, καθαρισμού τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο. Να δώσουμε προτεραιότητα στους πιστοποιημένους δασεργάτες που αδίκως έχουν απολυθεί. Για να μην παρατηρηθεί πάλι το φαινόμενο όπου τον Αύγουστο, μετά τις φωτιές προκηρύχθηκαν οι θέσεις των εποχιακών.

5. Να δημιουργήσουμε το Μητρώο Εθελοντών, όπου να δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό.

6. Να εκπονήσουμε ειδικό Σχέδιο Δράσης για κάθε περίπτωση, με καταγεγραμμένη την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή που είναι αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό, για την πυροπροστασία να υπάρξει ισόρροπη κατανομή πόρων, στους ορεινούς όγκους.

7. Να καταγράψουμε ψηφιακά, όλα τα επικίνδυνα σημεία για πυρκαγιές.

8. Να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, στα Σχέδια Δράσης

9. Να χρησιμοποιούμε μόνο τα νέα οικολογικά κατασβεστικά υλικά και όχι τα χημικά στο Πεδίο Δράσης.

10. Να θεσπίσουμε τις περιπολίες εθελοντών, με πάνω από τρία άτομα, σε κάθε περιπολία.

11. Να υλοποιήσουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα δάση

12. Να δημιουργήσουμε το Παρατηρητήριο Ποταμών και Ρεμάτων, όπου καταγράφουμε και μελετάμε διαχρονικά τη συμπεριφορά του νερού, στην κάθε περιοχή.

13. Να αναπτύξουμε τα ρέματα ως βιότοπους για να εμποδίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα.

14. Να δημιουργήσουμε μία data καταγραφής συμβάντων και πως αντιμετωπίστηκαν.

15. Να δημιουργηθεί Μητρώο Καθαρισμού Ρεμάτων, όπου θα καταγράφονται συγκεκριμένες πληροφορίες για να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά για να ξέρουν και οι αυτοδιοικητικοί πότε και πως έγινε ο κάθε καθαρισμός.

16. Να απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε εγκατάσταση, στις καμένες περιοχές, τις οποίες να χαρακτηρίζουμε αναδασωτέες με αυστηροποιημένο θεσμικό πλαίσιο.

17. Να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για όλους τους «επενδυτές» που δεν υλοποιούν την εγκεκριμένη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (από την δραστηριότητα τους).

18. Να οριοθετήσουμε τα ρέματα και να παρθεί η σκληρή αλλά απαραίτητη απόφαση, όπου υπάρχει επικίνδυνο κτίσμα να κατεδαφιστεί. Αν είναι αναγκαίο να βρεθούν οι πόροι να πάει αλλού (πχ για ένα σχολείο).

19. Να αναπτυχθεί αντιστοίχως και η Πολιτική Προστασία για τις λεγόμενες Βιομηχανικές Κατασκευές.

20. Να συμμετέχουν υποχρεωτικά στα σενάρια των ασκήσεων πολιτικής προστασίας και οι Δήμοι.

και

21. Να θεσπιστεί ο «Κλιματικός Προϋπολογισμός της Περιφέρειας» με συγκεκριμένη όμως περιβαλλοντική κατεύθυνση στο πλαίσιο των Διεθνών μας δεσμεύσεων.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΓΡΑΝΗΣ: Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της Πολιτικής Προστασίας

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Η Πολιτική Προστασία και η θωράκιση των Περιφερειών της χώρας είναι άμεσα συνυφασμένη με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.

Αυτό όσο περνά ο καιρός γίνεται κατανοητό, από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Όχι όμως στη λογική της καταστολής αλλά στη λογική της πρόληψης. Διότι αν δεν παρθούν πολιτικές αποφάσεις στην πρόληψη, είναι σαφές ότι δύσκολα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα καιρικά φαινόμενα.

Επίσης, οικονομοτεχνικά για κάθε 1 ευρώ που πηγαίνει στην πρόληψη, θα χρειαστούν περίπου 10 ευρώ για την αποκατάσταση μετά από κάποια καταστροφή.

Πρώτα από όλα όμως, υπάρχει το ζήτημα του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων.

Η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, δεν είναι νομοθετημένη και από αυτά που ακούσαμε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Λιβάνιο στα συνέδρια της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη να θεσμοθετηθεί. Οι Μητροπολιτικές Αρμοδιότητες αφορούν κυρίως τους μεγάλους Δήμους. Στην Ευρώπη των Περιφερειών και των Δήμων, η λεγόμενη Περιφερειακότητα στις αρμοδιότητες είναι πολύ σημαντική. Μας στεναχωρεί ιδιαίτερα η αποτυχία της Περιφέρειας Αττικής.

Εμείς, είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με ουσιαστικά στο διάλογο για την θωράκιση των Περιφερειών της χώρας.”