ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οι νέες πλημμύρες δεν είναι “ατυχία”, είναι προειδοποίηση!

Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τα νησιά μας αποκαλύπτουν, για ακόμα μια φορά, τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της άναρχης δόμησης χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Δρόμοι που μετατράπηκαν σε ποτάμια, περιουσίες που χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, οικογένειες που έζησαν τον φόβο και την απόγνωση.

Το Πράσινο Κίνημα επιμένει:

Πολιτικές πρόληψης αντί για διαχείριση καταστροφών: Η προστασία των φυσικών ρεμάτων και η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι απαραίτητες για να αποφύγουμε παρόμοιες τραγωδίες.

Βιώσιμη πολεοδομία: Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη δόμηση χωρίς πρόβλεψη για απορροή υδάτων και αντιπλημμυρικά έργα.

Επένδυση στην Πολιτική Προστασία: Οι τοπικές κοινωνίες χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, καλύτερο συντονισμό και επαρκείς υποδομές για την προστασία των πολιτών.

Η φύση μάς προειδοποιεί, κι εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε τα σημάδια. Είναι ώρα για δράση!

Με αφορμή τις νέες πλημμύρες και την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά το Πράσινο Κίνημα επαναφέρει τις 20 + 1 προτάσεις που έχει καταθέσει για την Πολιτική Προστασία όλων των Περιφερειών της χώρας.

Συγκεκριμένα:

1. Να δημιουργήσουμε διαφορετικές μοντελοποιημένες διαδικασίες δράσεις, για Φωτιές, και για Πλημμύρες – Χιόνια.

2. Να εκπαιδεύουμε ειδικό τμήμα της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση Δασικών Πυρκαγιών, όπου η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική από τις αστικές πυρκαγιές.

3. Να δώσουμε έμφαση στην εξειδίκευση, με σενάρια στο πεδίο.

4. Να προκηρύξουμε θέσεις Δασεργατών, για να κάνουν την προληπτική δουλειά, καθαρισμού τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο. Να δώσουμε προτεραιότητα στους πιστοποιημένους δασεργάτες που αδίκως έχουν απολυθεί. Για να μην παρατηρηθεί πάλι το φαινόμενο όπου τον Αύγουστο, μετά τις φωτιές προκηρύχθηκαν οι θέσεις των εποχιακών.

5. Να δημιουργήσουμε το Μητρώο Εθελοντών, όπου να δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτό.

6. Να εκπονήσουμε ειδικό Σχέδιο Δράσης για κάθε περίπτωση, με καταγεγραμμένη την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή που είναι αναγκαία. Στο πλαίσιο αυτό, για την πυροπροστασία να υπάρξει ισόρροπη κατανομή πόρων, στους ορεινούς όγκους.

7. Να καταγράψουμε ψηφιακά, όλα τα επικίνδυνα σημεία για πυρκαγιές.

8. Να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, στα Σχέδια Δράσης

9. Να χρησιμοποιούμε μόνο τα νέα οικολογικά κατασβεστικά υλικά και όχι τα χημικά στο Πεδίο Δράσης.

10. Να θεσπίσουμε τις περιπολίες εθελοντών, με πάνω από τρία άτομα, σε κάθε περιπολία.

11. Να υλοποιήσουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα δάση

12. Να δημιουργήσουμε το Παρατηρητήριο Ποταμών και Ρεμάτων, όπου καταγράφουμε και μελετάμε διαχρονικά τη συμπεριφορά του νερού, στην κάθε περιοχή.

13. Να αναπτύξουμε τα ρέματα ως βιότοπους για να εμποδίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα.

14. Να δημιουργήσουμε μία data καταγραφής συμβάντων και πως αντιμετωπίστηκαν.

15. Να δημιουργηθεί Μητρώο Καθαρισμού Ρεμάτων, όπου θα καταγράφονται συγκεκριμένες πληροφορίες για να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς, αλλά για να ξέρουν και οι αυτοδιοικητικοί πότε και πως έγινε ο κάθε καθαρισμός.

16. Να απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά οποιαδήποτε εγκατάσταση, στις καμένες περιοχές, τις οποίες να χαρακτηρίζουμε αναδασωτέες με αυστηροποιημένο θεσμικό πλαίσιο.

17. Να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για όλους τους «επενδυτές» που δεν υλοποιούν την εγκεκριμένη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (από την δραστηριότητα τους).

18. Να οριοθετήσουμε τα ρέματα και να παρθεί η σκληρή αλλά απαραίτητη απόφαση, όπου υπάρχει επικίνδυνο κτίσμα να κατεδαφιστεί. Αν είναι αναγκαίο να βρεθούν οι πόροι να πάει αλλού (πχ για ένα σχολείο).

19. Να αναπτυχθεί αντιστοίχως και η Πολιτική Προστασία για τις λεγόμενες Βιομηχανικές Κατασκευές.

20. Να συμμετέχουν υποχρεωτικά στα σενάρια των ασκήσεων πολιτικής προστασίας και οι Δήμοι.

και

21. Να θεσπιστεί ο «Κλιματικός Προϋπολογισμός της Περιφέρειας» με συγκεκριμένη όμως περιβαλλοντική κατεύθυνση στο πλαίσιο των Διεθνών μας δεσμεύσεων.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Η Πολιτική Προστασία και η θωράκιση των Περιφερειών της χώρας είναι άμεσα συνυφασμένη με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.

Αυτό όσο περνά ο καιρός γίνεται κατανοητό, από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Όχι όμως στη λογική της καταστολής αλλά στη λογική της πρόληψης. Διότι αν δεν παρθούν πολιτικές αποφάσεις στην πρόληψη, είναι σαφές ότι δύσκολα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα καιρικά φαινόμενα.

Επίσης, οικονομοτεχνικά για κάθε 1 ευρώ που πηγαίνει στην πρόληψη, θα χρειαστούν περίπου 10 ευρώ για την αποκατάσταση μετά από κάποια καταστροφή.

Εμείς, είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με ουσιαστικά στο διάλογο για την θωράκιση των Περιφερειών της χώρας.”