ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οικολογική και αγροτική καταστροφή, με γεωπολιτική ήττα στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου

Το Πράσινο Κίνημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Δέλτα του Έβρου, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, ο οποίος αργοπεθαίνει εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας της Κυβέρνησης. Τα νερά στερεύουν, τα ψάρια πεθαίνουν, τα άγρια άλογα υποφέρουν, τα αποδημιτικά πουλιά έχουν πρόβλημα και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι στα όρια του. Η έλλειψη αποτελεσματικής διπλωματίας της κυβέρνησης, με τη Βουλγαρία υπονομεύει τη διαχείριση της υδρολογικής λεκάνης του ποταμού.

H κυβέρνηση, ενώ είχε ανακοινώσει ότι υπήρξε μία διακρατική συμφωνία με την Βουλγαρία, τελικά η γειτονική χώρα έχει μπλοκάρει τη διέλευση του νερού προς την χώρα μας. Το όλο θέμα ξεκίνησε , όταν τελείωσε η εξηντάχρονη διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, για την δέσμευση της γειτονικής χώρας, Για αυτό και το θέμα είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών. Με κοινή δήλωση, Γ. Γεραπετρίτη και G. Georgiev, ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίζεται η παροχή από τη Βουλγαρία ικανής ποσότητας ύδατος για περίοδο 5 ετών, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος και της αγροτικής παραγωγής στην ακριτική περιοχή του Έβρου. Οι δύο χώρες έχουν καταλήξει στο κείμενο συμφωνίας, το οποίο προβλέπει τη δέσμευση της Βουλγαρίας να προμηθεύει την ελληνική πλευρά με ρυθμιζόμενη ποσότητα νερού από τον ποταμό Άρδα για την άρδευση εδαφών στο ελληνικό έδαφος, όπως ρυθμίζεται από τις Συμφωνίες μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και του Βασιλείου της Ελλάδος (1964), καθώς και το Πρωτόκολλο του 2024.

Παρόλα αυτά, σήμερα, δεν συμβαίνει τίποτα από όσα ανακοινώθηκαν. Η στάθμη του νερού είναι στους 40 πόντους και έχουν δημιουργηθεί μία σειρά από ζητήματα. Πρώτα από όλα ο αγροτικός κόσμος δεν έχει νερά να χρησιμοποιήσει για τις καλλιέργειες. Επίσης, λόγω της χαμηλής στάθμης και της απουσίας αναχωμάτων, το νερό γίνεται υφάλμυρο με αποτέλεσμα να πηγαίνουν τα άγρια άλογα να πιουν νερό και να πεθαίνουν, επειδή, καίγονται τα σωθικά τους. Ήδη οι Δήμοι, προσπαθούν να βρουν κάποια λύση με τα ιπποειδή, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Επίσης, τα ψάρια πεθαίνουν και τα αποδημητικά πουλιά εξαφανίζονται.

Η λειψυδρία, η έλλειψη φραγμάτων, αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων, η απουσία αναχωμάτων για τον περιορισμό του αλμυρού νερού και η ανεπαρκής διακρατική συνεργασία με τη Βουλγαρία έχουν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής είχαν προειδοποιήσει για τον επερχόμενο κίνδυνο και η κυβέρνηση τους καθησύχασε. Οι αγρότες δικαίως ζητούν να ανακοινωθούν δημοσίως οι όροι της συμφωνίας όταν θα υπογραφεί και να ενημερωθούν για τους τεχνικούς όρους ώστε να γνωρίζουν τις ετήσιες ποσότητες των υδάτων που θα μας στέλνει η βουλγαρική πλευρά.

Πληροφορίες από την Βουλγαρία αναφέρουν ότι η αντισταθμιστική χρήση νερού για ηλεκτρική ενέργεια θα συνεχιστεί μέχρι η ελληνική πλευρά κατασκευάσει έναν ισοσταθμιστή και να αρχίζει να ρυθμίζει η ίδια την παροχή νερού. Ούτε αυτό το απλό δεν έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας μας. Αυτό γίνεται μέχρι σήμερα στην βουλγαρική πλευρά και οι ποσότητες νερού παρέχονται βάση χρονοδιαγράμματος, πράγμα που σημαίνει λειτουργικό κόστος για την βουλγαρική Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (ΝΕΚ) η κρατική εταιρεία λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από την ελληνική πλευρά σε αντάλλαγμα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: “Η οικολογική καταστροφή και τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής είναι πλέον φανερά σε όλους. Η κυβέρνηση, ενώ ήξερε ότι λήγει η συμφωνία με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, αδράνησε χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την περιβαλλοντική και γεωπολιτική θωράκιση της περιοχής. Για ακόμα μία φορά, η δήθεν “αριστεία” και το “επιτελικό κράτος” απέτυχαν. Η προστασία του Δέλτα του Έβρου είναι ζήτημα περιβαλλοντικής, αγροτικής, αλλά και εθνικής επιβίωσης. ”