ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ενώνουμε τη φωνή μας κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στον Βόλο

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει και συντάσσεται με τους χιλιάδες πολίτες του Βόλου που αγωνίζονται κατά της καύσης των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε τις παρατηρήσεις του στη δημόσια διαβούλευση που έχει τεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (YΠEN) η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) ζητώντας την απόρριψη της σχετικής αίτησης της ΑΓΕΤ.

Η ΜΠΕ αυτή έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 25 Ιουλίου 2024.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καλεί, στο ίδιο μήκος κύματος με την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών και το Σύλλογο “Πολίτες Μαγνησίας για την Υγεία και το Περιβάλλον”, τους φορείς, τους συλλόγους, τις συλλογικότητες και τους μεμονωμένους πολίτες να συμμετάσχουν στην εν λόγω διαβούλευση και να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους.

Συμμετέχουμε στην διαβούλευση με το παρακάτω κείμενο: “Είμαστε αντίθετοι στην νέα ΜΠΕ της ΑΓΕΤ-Ηρακλής της πολυεθνικής LafargeHolcim στον Βόλο για τους εξής λόγους:

1. Η τσιμεντοβιομηχανία ήδη ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον με 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρύπων σε καθημερινή βάση βάσει της δικής της μελέτης διασποράς ρύπων. Επομένως, αν εγκριθεί η νέα ΜΠΕ με την οποία ζητά να διπλασιαστούν οι ποσότητες απορριμματογενούς καυσίμου που θα καίει (από 100.000 σε 200.000 τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο), θα διπλασιαστούν και οι εκλυόμενοι ρύποι. Σε μια πόλη, που ήδη, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που έγινε από έγκριτους φορείς, οι κάτοικοι της Μαγνησίας πεθαίνουν και νοσούν από καρκίνο και εγκεφαλικά σε υψηλότερο ποσοστό από το μέσο όρο της χώρα δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη ρύπανση και άλλες ασθένειες.

2. Η τσιμεντοβιομηχανία ζητά να μπορεί να ξεφορτώνει μέχρι και 5 πλοία κάθε μήνα (περίπου 25.000 τόνους σκουπίδια) στο λιμάνι της από το εξωτερικό, αίτημα που αντιβαίνει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που απαγόρεψε την μεταφορά σκουπιδιών μέσω του Παγασητικού για την προστασία του περίκλειστου και ευαίσθητου αυτού κόλπου.

3. Η τσιμεντοβιομηχανία ζητά να φέρνει ως 3.750 τόνους RDF (σκουπίδια) την εβδομάδα με 180 φορτηγά, τα οποία θα επιφέρουν μια επιπλέον σημαντική ρύπανση στον ήδη επιβαρυμένο αέρα του Βόλου.

4. Η τσιμεντοβιομηχανία ζητά να επανέλθει το δικαίωμά της να εκπέμπει τον τοξικό ρύπο TOC (ολικός οργανικός άνθρακας) ως 35 mg/ Nm3, όταν το ανώτατο όριο είναι το 10 mg/Nm3 κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παραβλέποντας την απόφαση του ΣτΕ (2022), η οποία ακλυρωσε την εξαίρεση που είχε εγκρίνει το 2016 ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και αφορούσε τον τετραπλασιασμό του ορίου εκπομπής του TOC κρίνοντάς την ως παράνομη.

5. Ζητούμε να ληφθεί υπόψη στη νέα ΑΕΠΟ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2016, στο οποίο αναφέρεται η μετεγκατάσταση της τσιμεντοβιομηχανίας εκτός αστικού ιστού, καθώς επιβαρύνει την πόλη οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, πολιτιστικά.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την απόρριψη της σχετικής αίτησης της ΑΓΕΤ.

Η διαδικασία συμμετοχής στη διαβούλευση είναι η εξής:

Μπαίνουμε στην αρχική ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ (https://eprm.ypen.gr) και επιλέγουμε Εγγραφή, κάτω από το Είσοδος (για να εγγραφούμε, αν είμαστε νέοι χρήστες) ή επιλέγουμε Είσοδος αν ήδη είμαστε χρήστες.

Στην συνέχεια πηγαίνουμε στις Διαβουλεύσεις, και επιλέγουμε στην πάνω σειρά την τρίτη ροδέλα με τίτλο “Έργα/Δραστηριότητες σε δημοσιοποίηση/-διαβούλευση” και επιλέγουμε το πρώτο με τίτλο “ΑΕΠΟ για Έργα/Δραστηριότητες Α1”. Βάζουμε στην αναζήτηση τον αρ ΠΕΤ 2004287815 και εμφανίζεται το έργο με τίτλο “Φακέλου Τροποποίησης της υπ’ αρ. 184437/10-01-2014 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων όπως ισχύει, του συνόλου των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» και των συνοδών εγκαταστάσεων, που λειτουργεί στο 5ο χλμ”.

Στη συνέχεια πατάμε πάνω σε αυτό και μετά στο κάτω μέρος της σελίδας γράφουμε τους λόγους εναντίον της ΑΕΠΟ στις παρατηρήσεις.