Πράσινο Κίνημα: Το περιβαλλοντικό έγκλημα της βύθισης του τάνκερ Αγία Ζώνη ΙΙ αποδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού
Το Πράσινο Κίνημα φέρνει στο προσκήνιο την υπόθεση που αφορά στο περιβαλλοντικό έγκλημα της βύθισης του τάνκερ Αγία Ζώνη ΙΙ, καθώς μετά από περίπου 8 χρόνια η Δικαιοσύνη έλαβε επιτέλους απόφαση
Όπως αποδείχτηκε η πετρελαιοκηλίδα δεν ήταν ατύχημα. Το ναυάγιο προκλήθηκε με δόλο. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά κατά πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι αυτό το ναυάγιο, που μαύρισε με πετρέλαιο τη θάλασσα και τις ακτές του Σαρωνικού, ήταν ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με σκοπό το οικονομικό όφελος. Οι ποινές που επιβλήθηκαν κατά πλειοψηφία ήταν 12 χρόνια φυλάκιση με αναστολή μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο, καθώς και οικονομικά πρόστιμα.
Το ναυάγιο που συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2017 και γέμισε τη θάλασσα και τις ακτές του Σαρωνικού με πετρέλαιο, ήταν από μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που συνέβησαν στις ελληνικές θάλασσες εδώ και δεκαετίες.
Το Πράσινο Κίνημα με αφορμή και αυτήν την εξέλιξη έρχεται να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα ύπαρξης Θαλάσσιου Χωροταξικού στη χώρα μας.
Το Πράσινο Κίνημα, είναι το μοναδικό κόμμα που έβαλε στο δημόσιο διάλογο, την αναγκαιότητα δημιουργίας Θαλάσσιου Χωροταξικού στην Ελλάδα
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Πρόκειται για το σχεδιασμό του χρόνου και του τόπου άσκησης ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στη θάλασσα, προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητά τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Κατά τη διαδικασία αυτή, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συνεργάζονται με διαφάνεια με στόχο το σχεδιασμό των θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Τον Ιούλιο του 2014 (!), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν νομοθεσία σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στην Ευρώπη.
Ο ανταγωνισμός που επικρατεί στο θαλάσσιο χώρο, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις υδατοκαλλιέργειες και άλλους τομείς οικονομικής ανάπτυξης, δείχνει ότι απαιτείται μια αποτελεσματική διαχείριση ώστε να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις και να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των διάφορων δραστηριοτήτων. Με το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό επιτυγχάνεται:
• Περιορισμός των συγκρούσεων μεταξύ τομέων και δημιουργία συνεργειών μεταξύ διάφορων δραστηριοτήτων.
• Ενθάρρυνση των επενδύσεων με τη διασφάλιση προβλεψιμότητας, διαφάνειας και σαφέστερων κανόνων. Έτσι θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη των δικτύων γαλάζιας οικονομίας, θα καθοριστούν Προστατευόμενες Θαλάσσιες Περιοχές και θα διευκολυνθούν οι επενδύσεις.
• Ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ εθνικών διοικήσεων, μέσω της εφαρμογής ενιαίου μηχανισμού για την ισόρροπη ανάπτυξη διάφορων θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Με τον τρόπο αυτόν, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες και θα μειωθεί το κόστος.
• Αύξηση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ χωρών της ΕΕ, όσον αφορά τα καλώδια, τους αγωγούς, τις θαλάσσιες οδούς, τις αιολικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.
• Προστασία του περιβάλλοντος μέσω της έγκαιρης εκτίμησης του αντίκτυπου και των δυνατοτήτων πολλαπλής χρήσης του χώρου.
Η διαδικασία σχεδιασμού αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι κάποιους ειδικούς καρεκλοκένταυρους που από τα γραφεία τους στην Αθήνα θα αποφασίζουν για την κοινωνία της Νισύρου ή της Καλύμνου ή των Διαποντίων νήσων.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Το Πράσινο Κίνημα, ως ένα κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του που είναι οι εξής:
– Πρώτα να δημιουργηθεί ο Εθνικός Θαλάσσιος Χωρικός Σχεδιασμός και μετά να αδειοδοτηθούν οι επιμέρους δραστηριότητες.
– Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν λόγο με τα θεσμικά τους εκλεγμένα όργανα σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις.
– Η όποια παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να εντάσσεται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης , επανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης.
– Οι φορείς διαχείρισης που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο συμμετέχοντας υποχρεωτικά και εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε δήλωσή της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Έλενα Χορέβα δήλωσε τα εξής: «Το θαλάσσιο χωροταξικό, η απορρύπανση των θαλασσών και γενικότερα η «Γαλάζια Οικονομία», είναι ψηλά στην ατζέντα του Πράσινου Κινήματος. Οφείλουμε όλοι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί είναι προς όφελος της χώρας».