Δικαιώνει το Πράσινο Κίνημα το πόρισμα των Ευρωπαίων επιστημόνων για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Αφού οι κυβερνώντες δεν ακούνε το Πράσινο Κίνημα, κι ας επιβεβαιώνεται διαρκώς, ας ακούσουν τουλάχιστον τους Ευρωπαίους επιστήμονες για να σταματήσουμε να πνιγόμαστε ως χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, να “ξεχάσουμε τα μεγάλα, ακριβά φράγματα και να δώσουμε ζωτικό χώρο στα ποτάμια”, επισημαίνει προς την κυβέρνηση η ειδική ομάδα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας, επιβεβαιώνοντας μέχρι κεραίας τα όσα έχει υποστηρίξει το Πράσινο Κίνημα. Μάλιστα, η εφημερίδα “Καθημερινή” το είχε στην πρώτη της σελίδα το συγκεκριμένο θέμα θέλοντας να αναδείξει και τη μεγάλη του σημασία.

Η ομάδα υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα –πρόληψη, διακυβέρνηση, διαχείριση κρίσεων– και θα συμπεριλάβει στην πρότασή της και την ανάταξη της αγροτικής παραγωγής στον Θεσσαλικό Κάμπο.

Πριν από λίγες ημέρες, οι επιστήμονες κατέθεσαν στην κυβέρνηση το πρώτο από τα τρία «παραδοτέα» για τη Θεσσαλία. Το κείμενο αποτυπώνει τα βασικά ευρήματα της ομάδας και σκιαγραφεί τη στρατηγική η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάταξη του Θεσσαλικού Κάμπου, επιβεβαιώνοντας τα όσα έχει αναφέρει το Πράσινο Κίνημα, μετά από ενδελεχή έρευνα.

 

Απόλυτη δικαίωση για το Πράσινο Κίνημα

Φυσικά, η θέση των Ευρωπαίων επιστημόνων γεμίζει με ικανοποίηση το Πράσινο Κίνημα, που έχει αγωνιστεί κατά του φράγματος του Αχελώου και έχει εκδώσει και ανακοινώσεις όπου περιγράφει λεπτομερώς γιατί δεν πρέπει να γίνει. Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο που εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Έχει απορριφθεί 7 φορές από το ΣτΕ. Το σκεπτικό των ακυρωτικών αποφάσεων στηρίχθηκε, σε μία σειρά από παρατηρήσεις στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σύμφωνα με τις οποίες, υπήρχε ο κίνδυνος για μεγάλες καταστροφές στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον πιο άσχημο τρόπο.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει σχεδιαστεί με τεχνικές προδιαγραφές του προηγούμενου αιώνα, οι οποίες είναι πλέον παρωχημένες. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας στέλνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί δεν έχουμε εναρμονιστεί με τους νέους διαχειριστικούς χάρτες υδάτων, οι οποίοι δεν συνάδουν με την εκτροπή του Αχελώου. Αλλά και οι επιστήμονες είχαν ήδη εκφράσει τις διαφωνίες τους.

Όπως είχε αποκαλύψει το Πράσινο Κίνημα, το σχέδιο, να βυθίσουνε μία ολόκληρη κωμόπολη κάτω από το νερό για να γεμίσει ένα φράγμα, δεν συνάδει με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η κουτοπονηριά, να γίνει κατάτμηση του έργου για να ξεπεραστούν τα θέματα δικαιοσύνης, δεν ταιριάζει σε μία σύγχρονη ανεπτυγμένη χώρα.

Η κυβέρνηση με fast track διαδικασίες και χωρίς καμία περιβαλλοντική νομιμοποίηση, και η διοίκηση του κομματικού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, επιχείρησαν να βάλουν οικολογική ταφόπλακα στην περιοχή, προχωρώντας στα έργα εκτροπής του Αχελώου. Το Πράσινο Κίνημα, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε καλέσει τους συναρμόδιους φορείς να εγκαταλείψουν ένα έργο, που δεν συνάδει με τις προσπάθεια για την αντιμετώπιση, της Κλιματικής Κρίσης από την Κλιματική Αλλαγή.

Το εντελώς εξωφρενικό, ήταν, ότι η πολιτικά υπόλογη διοίκηση Αγοραστού, όχι μόνο δεν πήρε το μάθημά της από τις πλημμύρες, αλλά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον πόνο και τη δυστυχία των κατοίκων για να κάνει ένα έργο που συνεχώς το ΣτΕ και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτουν.

Με το τέχνασμα αυτό, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τη βοήθεια του κομματικού Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, προσπάθησαν να παρακάμψουν, τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Για ένα έργο που σχεδιάστηκε με πρόσχημα την αντιμετώπιση των υδατικών προβλημάτων της περιοχής, αλλά τελικά θα δημιουργηθούν μία σειρά από νέα προβλήματα, από τις υδροβόρες καλλιέργειες της χημικής γεωργίας, τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα του ποταμού, τη χλωρίδα, τη πανίδα, την ορνιθοπανίδα, την ιχθυοπανίδα, τους οικότοπους και τις περιοχές NATURA.

 

Κώστας Καλογράνης: “Ξοδέψανε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών σε άχρηστες εργολαβίες”

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «40 χρόνια κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι θα γίνει το φράγμα του Αχελώου και φυσικά δεν γίνεται. 40 χρόνια λένε ότι θα φέρουν νερό στον κάμπο της Θεσσαλίας και φυσικά αποτυγχάνουν. Η δικαιοσύνη απορρίπτει το έργο, οι επιστήμονες κινδυνολογούν για δημιουργία σεισμικών δονήσεων και η Ε.Ε. μας στέλνει στο Ευρωδικαστήριο. Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού είναι τεράστιες. Ξοδέψανε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών σε άχρηστες εργολαβίες. Κάποια στιγμή, αυτά τα παρωχημένα μυαλά, πρέπει να καταλάβουν ότι θα λογοδοτήσουν στη νεολαία και τις επόμενες γενιές. Ο Αχελώος, όπως όλα τα ποτάμια, δεν είναι κάποια κυβικά νερού, είναι μνήμες, πολιτισμός, είναι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα που γεννιούνται και δημιουργούν στο πλάι του. Οι πολιτικές αυτές χρεοκόπησαν και οι καταστροφικές πλημμύρες, δυστυχώς, ήταν μόνο οι αρχή. Ελπίζουμε να εισακουστούν οι Ευρωπαίοι Επιστήμονες και ας καταλάβουν στην κυβέρνηση πως ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσεις ένα λάθος…»