Μία ακόμη δικαίωση για το Πράσινο Κίνημα για το πάρτι που θα στηνόταν μετά του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη
Λίγοι μήνες έχουν περάσει από όταν η κυβέρνησε ψήφισε το αντιπεριβαλλοντικό “νομοσχέδιο Χατζηδάκη” και το Πράσινο Κίνημα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μεταξύ άλλων κινδυνεύει να γεμίσει ανεμογεννήτριες η χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλά είναι τα αιτήματα εταιριών, που εξετάζονται και δημοσιοποιούνται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα οποία αφορούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε διάφορα σημεία της Ηπείρου.
Η διαδικασία για την εγκατάστασή τους βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί του φακέλου Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) ή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Ήδη στους Δήμους Ζαγορίου και Μετσόβου έχουν εγκατασταθεί και έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί και θα εξετασθούν δύο αιτήματα τα οποία σχετίζονται με επενδυτικά σχέδια για 1) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 117,6MW στη θέση «Όρη Σουλίου» «Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν) – Κακούρι» των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού, Πρέβεζας και Σουλίου και 2) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 140,0 MW στη θέση «Θεσπρωτικά Όρη – Ζαρκορράχη- Προφ. Ηλίας – Αλογομάνδρα – Τσούκκα Μελίσσι –Σπηλιά Λαμπρούση» των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού.
Άλλο θέλουν οι δήμοι και άλλο η ΚΕΔΕ
Πριν από μερικές ημέρες το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών απασχόλησε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωδώνης. Τα μέλη του Δ.Σ. εξετάζοντας όλα τα δεδομένα αποφάσισαν να εκφράσουν ομόφωνα την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Το ίδιο είχε πράξει στις 24 Ιουνίου 2020 και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετσόβου.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι θέσεις των Δήμων όσο και των Περιφερειών έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Βέβαια το σημαντικότερο είναι ότι τα τριτοβάθμια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης φέρουν μεγάλη ευθύνη. Τόσο η Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ήταν επιδεικτικά «άφωνοι» όσον αφορά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, καθώς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Τζιτζικώστας προτίμησαν το κομματικό κουστούμι από το αυτοδιοικητικό. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα.
Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο να ασχοληθούν στο να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο από την πολιτεία για την χωροθέτηση, το μέγεθος τέτοιων εγκαταστάσεων και το συνδυασμό τους, δηλαδή τη συμβολή τους στο γενικό ενεργειακό σχέδιο της χώρας.
Τι θα προκαλέσει η εγκατάσταση τον ανεμογεννητριών
-Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, χάρη των οποίων πρόκειται να διανοιχθούν χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ριχθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα τσιμέντο, να στηθούν μεταλλικά τέρατα – βιομηχανικές τουρμπίνες που θα ξεπερνούν τα 100 μέτρα ύψος.
• Οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα ιστορικά, παραδοσιακά μονοπάτια, οι ιστορικοί τόποι θα χαθούν ή θα αλλοιωθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. Το ιστορικό μονοπάτι των Σουλιωτών από τις πηγές του Αχέροντα όπου δόθηκε η ιστορική μάχη μεταξύ των Σουλιωτών και στρατευμάτων του Αλή Πασά στα 1.800, διέρχεται από τους χώρους τοποθέτησης των ανεμογεννητριών, ο θεσμοθετημένος ιστορικός τόπος της περιοχής «Σπιθάρι − Παναγιά − Άνω Κάμπος» στη Μουσιωτίτσα από τον οποίο η ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης ορίζεται σε 7d όπου d η διάμετρος της φτερωτής (7*162)=1.134, δεν τηρείται.
– Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής θα υποστούν πιέσεις ή και απώλειες λόγω των εκχερσώσεων. Σημειώνεται ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα, για τα οποία η πολιτεία έχει μεριμνήσει με υποδομές (ταΐστρες κλπ.).
– Οι ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
– Οπτικά μια ανεμογεννήτρια μπορεί να διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει και τα 120. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν περίπου 500 κυβικά μέτρα μπετόν και τόνοι σιδηρού οπλισμού.
– Νότια της περιοχής εγκατάστασης των προτεινόμενων αιολικών σταθμών είναι θεσμοθετημένες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 ως Ειδική ζώνη Διατήρησης οικοτόπων και ειδών, καθώς και η Ζώνη Ειδικής Προστασίας που είναι περιοχή ζωτικής σημασίας για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους.
– Η μελισσοκομική δραστηριότητα της περιοχής θα επηρεαστεί αρνητικά από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών».
Επιπλέον συνέπειες
Με βάση και τα παραπάνω πρέπει να σημειωθούν τα εξής στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από μελέτες των ειδικών αλλά και την εμπειρία που υπάρχει από τη λειτουργία αιολικών πάρκων σε άλλες περιοχές:
α. Η κτηνοτροφία με τη μορφή της ελεύθερης βόσκησης περιορίζεται δραστικά καθώς περιμετρικά των ανεμογεννητριών και σε απόσταση που μπορεί να φτάνει και τα 800 μέτρα (ανάλογα με το ύψος των ανεμογεννητριών) ορίζεται ζώνη αυστηρής επιτήρησης και απαγόρευσης, ανθρώπων και ζώων.
β. Η μελισσοκομία της περιοχής, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Δήμου Δωδώνης, πλήττεται αρνητικά καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι υπόηχοι που δημιουργούνται από την περιστροφή των ανεμογεννητριών ενοχλούν και απομακρύνουν τις μέλισσες από την περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή μελιού αλλά και την επικονίαση των φυτών όπου η συμβολή των μελισσών είναι ιδιαίτερα σημαντική.
γ. Η αφύγρανση που προκαλείται μεταβάλλει το μικρόκλιμα και κατά συνέπεια τη βιοποικιλότητα η οποία -μαζί με τα βουνά- είναι το σήμα κατατεθέν του τόπου μας.
δ. Ακόμη άτομα που διαμένουν σε κοντινή απόσταση από τις ανεμογεννήτριες και ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, κεφαλαλγίες κλπ, παραπονούνται συχνά ότι ξυπνούν με πονοκεφάλους, ενώ και οι θόρυβοι όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι, (σ.σ. σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχουν άλλοι θόρυβοι να τους επικαλύψουν) είναι για πολλούς ενοχλητικοί.
ε. Όταν λήγει η σύμβαση, η οποία συνήθως έχει 15ετή ή 25ετή διάρκεια, η εταιρία που εκμεταλλεύθηκε το έργο, συνήθως …βρίσκει τον τρόπο να εγκαταλείψει την περιοχή χωρίς ν’ αποσύρει τα κουφάρια των ανεμογεννητριών και να κάνει την αποκατάσταση του χώρου, που είναι μία κοστοβόρα διαδικασία. Αυτό έχει ως συνέπεια εκατοντάδες τόνοι τσιμέντου και σιδήρου, μαζί με τα υπολείμματα των πτερυγίων να παραμένουν για πάντα στην περιοχή.
Στ. Επίσης σε τακτά χρονικά διαστήματα προκαλείται διακοπή στην ηλεκτροδότηση της περιοχής για να γίνει συντήρηση των ανεμογεννητριών.
ζ. Οι αξίες των περιουσιών στην περιοχή όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα μειώνονται κατά μ.ό. 30%.
Β. Θεοδώρου: “Να μην αφήσουμε να γίνει η Ήπειρος ένα τεράστιο πάρκο ανεμογεννητριών”
Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και Οργανωτικός Υπεύθυνος Ηπείρου για το Πράσινο Κίνημα, κ. Βαγγέλης Θεοδώρου δήλωσε: “Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Αυτό θα πρέπει να σκέφτονται όσοι δεν είδαν όταν έπρεπε την καταστροφή που θα φέρει στο περιβάλλον ο δήθεν περιβαλλοντικός νόμος του κ. Χατζηδάκη. Το Πράσινο Κίνημα από την πρώτη στιγμή στάθηκε κατά του νόμου εντοπίζοντας τις επιπτώσεις του. Αυτή τη στιγμή πρέπει τα κινήματα πολιτών, οι κοινωνικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι όσοι νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών τους και της περιοχής να αγωνιστούμε ώστε να μην δούμε την Ήπειρο να γίνεται ένα τεράστιο πάρκο ανεμογεννητριών. Το Πράσινο Κίνημα ήταν από την αρχή στην πρώτη γραμμή της μάχης και θα συνεχίσει ακόμα πιο δυνατά αφού συσπειρώνονται συνεχώς δίπλα του νέες δυνάμεις.”
Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη