Πράσινο Κίνημα: Με τη μηδενική πρόληψη έχουμε καλοκαίρι με πολλές πυρκαγιές.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη (με καμένη έκταση στα 66.471 στρ.) ήρθε να επιβεβαιώσει με πολύ δυσάρεστο τρόπο τα όσα έχει καταγγείλει έγκαιρα το Πράσινο Κίνημα για την παντελή έλλειψη πολιτικής στον τομέα της πυροπροστασίας και τα αποτελέσματα να τα βιώνουμε πριν καν μπει το ημερολογιακά το Καλοκαίρι.
Το Πράσινο Κίνημα ανέδειξε τις ευθύνες των συναρμόδιων υπουργών κ.κ. Βορίδη, Σκρέκα και Χαρδαλιά.
Και η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη έδειξε ότι η καταστολή από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο φωτιές τέτοιου μεγέθους και ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας από τις πυρκαγιές -που θα γίνονται όλο και χειρότερες λόγω της κλιματικής κρίσης και των εκτεταμένων καυσώνων και περιόδων ξηρασίας που προβλέπεται να προκαλέσει- είναι η επένδυση στην πρόληψη.
Υπολογίζεται ότι τα επόμενα χρόνια περίπου 1,8 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην καταστολή. Παρόλο που είναι απαραίτητη η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των μέσων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
Το Πράσινο κίνημα είχε χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου έγκαιρα αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε στον σχεδιασμό όσον αφορά στην πρόληψη της αντιπυρικής περιόδου. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη προσλάβει δασολόγους, δασοπόνους, ειδικούς δασικής προστασίας, υλοτόμους και δασεργάτες και έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Στην Ελλάδα, ακόμα δεν υπάρχει καν σχεδιασμός στον τομέα της πρόληψης, την ώρα που ήδη έχουν ξεκινήσει οι πυρκαγιές…

Είχε καταθέσει προτάσεις εγκαίρως το Πράσινο Κίνημα
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 με την αστεία δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, το 2020 όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, τα οποία πήγαν σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι, έτρεχαν τελευταία στιγμή να σώσουν ότι μπορούν. Όπως προκύπτει, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 11.931 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά πάνω από 152.000 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων. Έγιναν 15.696 αστικές πυρκαγιές κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι. Σε σχέση με το 2019, αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτοδασικών αλλά και αστικών πυρκαγιών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2018 αμέσως μετά τις καταστροφές στο Μάτι ξεκίνησαν να εργάζονται στη Δασική Υπηρεσία μία σειρά από ειδικότητες, όπου εκπαιδευτήκαν θεωρητικά και πρακτικά και εξειδικεύτηκαν. Εργάστηκαν 16 μήνες στην πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, φύλαξη δασών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας, Υλοτόμοι, Δασεργάτες, Χειριστές μηχανημάτων έργων, Διοικητικοί και Φύλακες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος. Βάση του απολογισμού για το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Κι όμως το 2020 δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα με τη δικαιολογία της πανδημίας…
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών. Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών. Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης. Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής. Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση , επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Καταλογισμός ευθυνών όταν πρέπει
Το Πράσινο Κίνημα παρακολούθησε τα όσα έγιναν με την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη και θα προχωρήσει στον απολογισμό και τον καταλογισμό ευθυνών την κατάλληλη στιγμή και όχι όταν ακόμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχών αναζωπυρώσεις.

Κ. Καλογράνης: Παντελής έλλειψη σχεδιασμού
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Το Πράσινο Κίνημα έχει περιγράψει λεπτομερώς την ανύπαρκτο αντιπυρικό σχεδιασμό και έχει καταθέσει εγκαίρως προτάσεις ώστε να μην έχουμε πυρκαγιές, όπως αυτή στα Γεράνεια όρη, πριν καν μπει το Καλοκαίρι.
Είναι ανάγκη η Πολιτεία να δεσμευτεί άμεσα για την ενίσχυση των πόρων που επενδύονται αποκλειστικά στην πρόληψη και ειδικά στα θέματα διαχείρισης της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις. Απαραίτητη είναι και η ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών των πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο και προσαρμογή του αντιπυρικού σχεδιασμού στο πρόβλημα. Επίσης είναι επίκαιρη όσο ποτέ να νομοθετηθεί η πρόταση μας, όπου σε “κάθε μέρος που μπαίνει πυρκαγιά, να απαγορεύονται κάθε είδους …επενδύσεις για τα επόμενα 20 χρόνια”. Για να μην δουμε πάλι να ξεφυτρώνουν φαραωνικές ξενοδοχειακές μονάδες και εκατονταδες Βιομηχανικές ΑΠΕ. Ας ελπίσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα συνεχίσουν να έχουν κλειστά τα αυτιά τους.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη