ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ότι θα πανηγύριζαν πάνω από τις στάχτες δεν το περιμέναμε

Λίγες ώρες αφού αντιμετωπίστηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης και σε μικρότερο βαθμό στην Αρκαδία, στα Μέγαρα και στη Σαλαμίνα παρακολουθούμε μία αδιανόητα αυτάρεσκη κυβέρνηση να πανηγυρίζει μπροστά στα αποκαΐδια και να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της. Το είδαμε πρώτα από τον εντελώς ανεπαρκή Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τις προηγούμενες αποτυχίες του και από τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε αλλά η Πεντέλη κάηκε.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει τοποθετηθεί και τη φετινή χρονιά έγκαιρα για όλα αυτά που συμβαίνουν και δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σε κάθε περίπτωση. Κάθε χρόνο έχουμε την ίδια ιστορία. Για μια ακόμα χρονιά, ζούμε την διάψευση των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων και είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει αυτό, καθώς το Πράσινο Κίνημα δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει με όλη του τη δύναμη ότι αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο δεν θα ελαττωθούν αλλά και θα ενταθούν όσο οι κυβερνώντες δεν αλλάζουν πολιτικές και δεν ρίχνουν το βάρος στην πρόληψη σε συνδυασμό με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.
Το Πράσινο Κίνημα, έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι δεν έχουν καθαριστεί τα ξερόχορτα πουθενά και αποτελούν ιδανικό προσάναμμα για νέες πυρκαγιές. Είχαμε ενημερώσει ότι δε έχουν ανοίξει καν οι Κωδικοί μέσα από τους οποίους θα μπορούσαν οι Περιφέρειες της χώρας να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες αποψίλωσης αλλά και στην αγορά των απαραίτητων οχημάτων και μηχανημάτων που είναι απαραίτητα για την πρόληψη και την πυροπροστασία.
Δεν υπάρχει καμία λογική στο ότι δεν έχουνε επενδυθεί χρήματα στις νέες τεχνολογίες και στα κατασβεστικά υλικά που υπάρχουν και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Είναι αυτονόητη η ευθύνη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργού, κ. Χρήστου Στυλιανίδη, που έπρεπε να είναι ήδη σπίτι του

Το απόλυτο παράδειγμα
Το χαρακτηριστικότερο όλων όσων έχουν γίνει για την πυροπροστασία στη χώρα μας είναι αυτό που έγινε μετά το Μάτι. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι ξεκίνησαν να εργάζονται στη Δασική Υπηρεσία μία σειρά από ειδικότητες, όπου εκπαιδευτήκαν θεωρητικά και πρακτικά και εξειδικεύτηκαν. Εργάστηκαν 16 μήνες στην πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, φύλαξη δασών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας, Υλοτόμοι, Δασεργάτες, Χειριστές μηχανημάτων έργων, Διοικητικοί και Φύλακες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος. Βάση του απολογισμού για το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Κι όμως το 2020 δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα με τη δικαιολογία της πανδημίας.

Το κάνουν για οικονομία και σπαταλάνε περισσότερα χρήματα
Επειδή η κυβέρνηση κάνει συχνά λόγο για οικονομική πολιτική που δεν θα μας ξαναπάει στα μνημόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 με την δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, εκείνη την χρονιά όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, τα οποία πήγαν σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι, έτρεχαν τελευταία στιγμή να σώσουν ότι μπορούν. Όπως προκύπτει, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 11.931 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά πάνω από 152.000 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων. Έγιναν 15.696 αστικές πυρκαγιές κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι. Σε σχέση με το 2019, αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτοδασικών αλλά και αστικών πυρκαγιών.

Οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.
Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών.
Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.
Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής.
Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση, επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Κ. Καλογράνης: Θεατές στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Είναι λυπηρό να παρακολουθείς το ίδιο κακοπαιγμένο έργο ξανά και ξανά. Είναι ειλικρινά κρίμα να παρακολουθούμε αστυνομικούς να επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά με ποτιστήρια αντί να έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις δασοπυροσβεστών.
Επαναλαμβάνουμε, ότι το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να παρθούν από μία κυβέρνηση που θα έχει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κομματικά οφέλη και την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη