Ν. Παπαδάκης: “Ανάγκη αναγνώρισης της αξίας της Δημοκρατίας ως κατάκτησης που χρειάζεται προστασία και εμβάθυνση”
“H επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι πάντα μια σημαντική στιγμή τιμής, μνήμης, περισυλλογής και αναγνώρισης”, αναφέρει στο μήνυμά του για την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, κ. Νίκος Παπαδάκης και συμπληρώνει: “Τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν πολλά για να κερδίσουμε όλοι ελευθερία και αξιοπρέπεια.
Θυμόμαστε ότι η Κύπρος 45 χρόνια μετά την εισβολή, παραμένει διχοτομημένη, με στρατεύματα κατοχής και υπό το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων.
Εστιάζοντας στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τη τελευταία δεκαετία, επισημαίνουμε πως η ανοδική πορεία της περιόδου της Μεταπολίτευσης σταμάτησε «με βίαιο τρόπο» καθότι ήταν ασταθές το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε.
Η διασφάλιση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας αποτελεί όρο για την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά συγχρόνως είναι μια ανάταση της δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα η πανδημία COVID-19 κλόνισε σοβαρότατα τη Δημοκρατία και έπληξε βάναυσα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Με ίδιο το δόγμα-πρόσχημα σε δεκάδες κράτη (η αντιμετώπιση της πανδημίας), ίδια η αιτιολόγηση (η μη διασπορά του ιού και η μη πρόκληση αισθημάτων ανασφάλειας), ανάλογη η κακοήθης μετάλλαξη του τρόπου διοίκησης: διατάγματα του Ενός ή πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ελάχιστα έως μηδενικά θεμελιωμένες σε αυθεντικά στοιχεία και πραγματικές ανάγκες. Ίδια και η μέθοδος: απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και διαδηλώσεων (σε 158 χώρες) και φίμωση του Τύπου, απροσχημάτιστη και πλήρης ή «έντεχνη» και μερική.
Σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, μέχρι την Ινδία και την Κίνα, τα περισσότερα κράτη, υπό τον φόβο της εξάπλωσης της πανδημίας, μετατράπηκαν σε μηχανισμούς παρακολούθησης κάθε κίνησης των πολιτών 24 ώρες το 24ωρο»: μπλόκα της αστυνομίας ή του στρατού, ντρόουν, μηνύματα SMS, αυτοκαταδοτικές εφαρμογές στα κινητά, ηλεκτρονικά βραχιόλια, αποστολή σέλφι ανά ημίωρο κ.λπ.
Το ψήφισμα της Ευρωβουλής στις 13 Νοεμβρίου επισημαίνει ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ενέχουν τον «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας». Γι’ αυτό και, «όταν θίγουν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, πρέπει να είναι άκρως αναγκαία, αναλογικά, προσωρινού χαρακτήρα και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο».
Αναγνωρίζουμε την αξία της Δημοκρατίας ως κατάκτησης που χρειάζεται προστασία και εμβάθυνση.”