Το Πράσινο Κίνημα συστρατεύεται με το αίτημα του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση» για την απόσυρση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.
Το Πράσινο Κίνημα καλεί τον Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κωστή Χατζηδάκη, να μην στερήσει την πραγματική δημόσια διαβούλευση σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η χώρας μας από την πανδημία του Κορωνοϊού.
Είναι αυτονόητο ότι η μαζική συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση ενός τόσο κρίσιμου νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι το ζητούμενο αλλιώς θα δοθεί η εντύπωση πως δεν υπήρχε διάθεση για ουσιαστική διαβούλευση αλλά αυτή γίνεται προσχηματικά.
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Για το Πράσινο Κίνημα η δημόσια διαβούλευση είναι θέμα Αρχής. Θα πρέπει άμεσα ο Υπουργός να αποφασίσει την απόσυρση του νομοσχεδίου από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Δε γίνεται όταν μία χώρα βρίσκεται σε “καραντίνα” να περνάνε τόσο σημαντικά νομοσχέδια, χωρίς την αρμόζουσα διαβούλευση. Ελπίζουμε να μην προσπαθήσουν κάποιοι να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως όλη η χώρα ασχολείται με τον Κορωνοϊό.”

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση» έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
η δημόσια διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», εν μέσω σταδιακά αυξανόμενης καραντίνας στην οποία μπαίνει η χώρα μας δεν προάγει τις αρχές της διαβούλευσης και της απρόσκοπτης συμμετοχής σε αυτή. Ήδη τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν αλλά και αυτά που καθημερινά θα ανακοινώνονται ακυρώνουν επί της ουσίας τη δυνατότητα συμμετοχής στην διαβούλευση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η αδυναμία σύγκλισης των οργάνων που θα αποφασίσουν την στάση τους στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα της Επιτροπής Φύση 2000, της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου των εργαζομένων, Δίκτυο Προέδρων Δ.Σ. των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, κ.ά. Η απομακρυσμένη επαφή μέσω διαδικτύου προφανώς παρέχει λύσεις αλλά δεν μπορεί να παρέχει πλήρως τη δυνατότητα ουσιαστικής και ολοκληρωμένης παρέμβασης καθώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις διαδικασίες ζωντανού διαλόγου εντός των οργάνων τα οποία αδυνατούν να συγκληθούν ώστε να λάβουν αποφάσεις.

Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή με τα σχολεία κλειστά και με τα κρούσματα Κορωνοϊού COVID-19 να αυξάνονται καθημερινά, η πλειοψηφία του κόσμου ασχολείται κυρίως με το θέμα της διαφύλαξης της ατομικής τους υγείας αλλά και των οικείων τους και όχι με τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση η οποία θα έπρεπε να είναι απρόσκοπτη. Με δεδομένη την υφιστάμενη κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αρχική προθεσμία των 2 εβδομάδων για την υποβολή σχολίων στο νομοσχέδιο ήταν εξαιρετικά μικρή και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές του «εύλογου χρόνου» δημόσιας διαβούλευσης (σύμβαση Aarhus, σχετικές οδηγίες ΕΕ) ούτε στις εθνικές προδιαγραφές για την δημόσια διαβούλευση σχεδίων νόμων που πρέπει να διαρκεί 4 εβδομάδες (άρθρ. 6 Ν.4048/2012 όπως ισχύει), θεωρούμε απολύτως αναγκαία την απόσυρση από την δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» έως ότου η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω του Κορωνοϊού COVID-19, επανέλθει στην κανονικότητα.

Η μαζική συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση ενός τόσο κρίσιμου νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι το ζητούμενο από πλευράς υπουργείου καθώς μόνο τότε θα έχει πραγματική αξία και νόημα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα δοθεί η εντύπωση πως σκοπός δεν ήταν εξαρχής η συλλογή απόψεων και η πραγματοποίηση ουσιαστικής διαβούλευσης αλλά αυτή γίνεται προσχηματικά με σκοπό την άρον -άρον «τακτοποίηση» των ζητημάτων που διακυβεύονται.

Σας καλούμε λοιπόν να πράξετε το αυτονόητο και να αποσύρετε το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» από την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης έως ότου επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν απρόσκοπτα και ουσιαστικά στην διαβούλευση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση Aarhus, σχετικές οδηγίες ΕΕ και την εθνική νομοθεσία».