Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη της Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος στην εφημερίδα “kedenews”
Εδώ και περίπου τρία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δραστήριο πολιτικό κόμμα στη χώρα μας, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ. Μάλιστα, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές κατάφερε να εκλεγούν παρατάξεις του, στα Περιφερειακά Συμβούλια της Αττικής, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου (συνεργαζόμενη) ενώ και στους δήμους εξελέγησαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Πράσινου Κινήματος.
Έχει την ιδιαιτερότητα να έχει δύο Συμπροέδρους στην ηγεσία του, την Ρία Ακρίβου και τον Κώστα Καλογράνη, καθώς λειτουργεί στα πρότυπα των Ευρωπαίων Πρασίνων.
Σε αυτό το φύλλο, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε την κα Ρία Ακρίβου, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος αρχικά μας δίνει το στίγμα του κόμματός της. Μιλάει με ενθουσιασμό για το πόσο μεγάλο ρόλο (θα έπρεπε να) έχει στην κεντρική σκηνή η πολιτική οικολογία. Ακόμη παρουσιάζει τις θέσεις του κόμματος για τα κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Αναφέρεται στην Κλιματική Αλλαγή. Εξηγεί γιατί το κόμμα είναι κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και στο τέλος, ρωτήσαμε την κα Ακρίβου για το ευαίσθητο θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων για το οποίο είχε επίσης χρήσιμες προτάσεις να καταθέσει.
Κυρία Ακρίβου, είστε η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος και θα ήθελα αρχικά να μας “συστήσετε” το κόμμα που ηγείστε.
Ευχαρίστως. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι ένα δημοκρατικό, κόμμα της οικολογίας και της πράσινης πολιτικής, με βασικό στόχο την οικολογική μεταστροφή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.
Το Πράσινο Κίνημα προήλθε από την ένωση των δυνάμεων που αποχώρησαν από τους Οικολόγους Πράσινους μαζί με κινήματα, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι ενστερνίζονται τις Πράσινες πολιτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ελευθερία, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό και για τα δικαιώματα των ζώων.
Θεωρείτε ότι η πολιτική οικολογία έχει λόγο ύπαρξης στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Σήμερα, σε συνθήκες «παγκοσμιοποιημένης» περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης, η πολιτική οικολογία έχει λόγο ύπαρξης περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Η πολιτική οικολογία είναι μια ολοκληρωμένη, σύγχρονη πολιτική αντίληψη, απαραίτητη για την αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση του ανθρώπου και την υγεία της φύσης σήμερα και στο μέλλον. Σε όλους τους τομείς, η οικολογική πολιτική αντίληψη δίνει εκείνες τις λύσεις που το στυγνό οικονομικό κατεστημένο δεν μπορεί, γιατί δεν του το επιτρέπουν οι δείκτες της ανάπτυξης και της ακόρεστης αγοραίας παγκοσμιοποίησης. Η πραγματική ευημερία μόνο μέσα από μια οικολογική πολιτική είναι εφικτή. Όμως επειδή δεν έχει ως σκοπό το βόλεμα των ολίγων αλλά το συλλογικό συμφέρον, παρουσιάστηκε από τους επιτήδειους ως ακραία και ανέφικτη ιδεολογία.
Η οικολογία πρέπει να περάσει στην πολιτική σκηνή, όχι σαν ειδικός «τομέας» δημόσιας δράσης αλλά ως συνολική ριζοσπαστική οπτική της κοινωνίας. Να προχωρήσει αυτόνομη και όχι ως «προστατευόμενη» πολιτικών δυνάμεων, με άλλες προτεραιότητες στη δράση τους.
Πάμε σε ένα μείζον θέμα, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Ποια είναι η θέση σας;
Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Πράσινου Κινήματος έχουμε εγκρίνει ολοκληρωμένο Ψήφισμα για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Θα σας καταθέσω κάποιες προτάσεις συνοπτικά για να δώσουμε ένα στίγμα της φιλοσοφίας μας:
Κάθε Δήμος κάνει μία συγκεκριμένη μελέτη από όπου προκύπτουν με βάση τα απορρίμματα που στέλνονται, πόσες είναι οι πράσινες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας.
Ο Δήμος ζητά από το κράτος (ΕΟΑΝ) την υλικοτεχνική υποδομή, την οποία θα παραχωρήσει στο σχήμα που θα εργαστεί για την ανακύκλωση.
Γίνεται διαγωνισμός όπου είναι υποχρεωτικό τα σχήματα που θα λάβουν μέρος να δεσμευτούν για τις θέσεις εργασίας, που θα έχουν προκύψει από την συγκεκριμένη μελέτη.
Δημιουργούνται ανάλογα με την μελέτη, πολλές Γωνίες Ανακύκλωσης στις οποίες μπορεί ο πολίτης να πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά του και να λαμβάνει χρήματα. Τα πράσινα σημεία είναι πεντακάθαροι χώροι, που έχουν τουλάχιστον 10 διαφορετικές ροές (δηλ. μεγάλους κάδους) ανακυκλωμένων προϊόντων.
Δημιουργούμε την κάρτα ανακύκλωσης, στην οποία θα πιστώνονται τα χρήματα και θα διασυνδεθεί με τοπικές παροχές.
Η κάρτα ανακύκλωσης είναι διασυνδεδεμένη με τον Δήμο και ανάλογα με την ανακύκλωση που έχει γίνει υπάρχει έκπτωση στα δημοτικά τέλη.
Το τέλος ανακύκλωσης πηγαίνει στα σχήματα που κάνουν ανακύκλωση, ανάλογα με το ύψος ανακύκλωσης που έχει επιτευχθεί.
Η πρόταση μας είναι το 50% του ποσού από το ανακυκλώσιμο υλικό να πηγαίνει στους πολίτες και το υπόλοιπο 50% μαζί με το τέλος ανακύκλωσης να πηγαίνει στις αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας.
Δημιουργούμε Διαδημοτικά Κέντρα Ανακύκλωσης, όπου εκεί πηγαίνουν τα βαριά και «βρώμικα» αντικείμενα (πχ. λάστιχα, υπολογιστές κτλ) τα οποία θέλουν άλλου είδους διαχείριση και άλλου επιπέδου χώρο.
Πολύ επίκαιρη είναι και η συζήτηση για την Κλιματική Αλλαγή που είναι στην κορυφή της ατζέντας του κόμματός σας. Τι θα έπρεπε να γίνει;
Το σπίτι μας, η γη μας, απειλείται από την ανθρώπινη απληστία και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων.
Τα αιτήματα για την κλιματική αλλαγή μας αφορούν όλους. Ζητάμε τη δημιουργία ενός ικανού χρηματοδοτικού μηχανισμού για τον μετριασμό και την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη σαφή διασύνδεση των πολιτικών με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Ο κοινός μας στόχος πρέπει να είναι ο παγκόσμιος μηδενισμός των εκπομπών μέχρι το 2050 και εισαγωγή 100% καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2050 μέσω του μετασχηματισμού της οικονομίας με τη βοήθεια της τεχνολογικής επανάστασης, μακριά από εξαρτήσεις από καύσιμα που φέρνουν πολέμους, που καταστρέφουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και μας στερούν από αξιοπρεπείς ευκαιρίες εργασίας.
Το Πράσινο Κίνημα τάσσεται υπέρ των ΑΠΕ;
Το Πράσινο Κίνημα έχει επανειλημμένα διατυπώσει τις θέσεις του και φυσικά τάσσεται υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά με όρους που θα υπηρετούν την πράσινη πολιτική αντίληψη και την αειφόρο ανάπτυξη.
Τάσσεται κατά των φαραωνικών πάρκων μαζικής παραγωγής και υπέρ των μικρών τοπικών μονάδων που θα σέβονται απόλυτα τις αρχές της οικολογίας, το περιβάλλον, το τοπικό πολιτιστικό γίγνεσθαι, τα τοπικά οικοσύστημα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου.
Το Πράσινο Κίνημα συμπυκνώνει τις θέσεις του στην εξής αρχή: Για να είναι μία ανεμογεννήτρια οικολογική και πράσινη θα πρέπει η παραγόμενη ενέργειά της να καταναλώνεται εντός της περιοχής που παράγεται.
Κα Ακρίβου, γιατί το Πράσινο Κίνημα είναι αντίθετο στην εξόρυξη υδρογονανθράκων;
Γιατί είναι μία ξεπερασμένη και ακριβή πρακτική σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου το φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί, η εμμονή στις παρωχημένες και «βρώμικες» μορφές ενέργειας. Ταυτόχρονα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τον τουρισμό μας, να σχεδιάζονται εξορύξεις σε σεισμογενείς περιοχές. Είναι προφανές ότι με αυτές τις πολιτικές χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τουρισμό θα πάψουν να υπάρχουν, ενώ παράλληλα το οικολογικό ισοδύναμο, που είναι το ζητούμενο πανευρωπαϊκά, θα μειωθεί δραματικά στη χώρα μας.
Ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί πολλούς πολίτες είναι και τα Αδέσποτα. Έχετε κάποιες προτάσεις σχετικά;
Για να διορθωθούν όλα αυτά τα κακώς κείμενα πρέπει οι Δήμοι σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα αρμόδια Υπουργεία να πάρουν αναγκαία μέτρα:
1. Στην δημιουργία επιτροπών που θα αποτελούνται από μέλη φιλοζωικών σωματείων – κτηνιάτρων και δημοτικών συμβούλων που πρέπει να δράσουν άμεσα.
2. Στην έκδοση ειδικού φυλλαδίου για ενημέρωση των κατοίκων για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς των ζώων, πως να αποφεύγονται τα ζευγαρώματα ώστε να υπάρξει μείωση των αδέσποτων ζώων.
3. Στην καταγραφή των ζώων που κυκλοφορούν ελεύθερα και να δημιουργηθεί ειδικό μητρώο.
4. Σε συνεργασία με κτηνιάτρους να εμβολιαστούν και να στειρωθούν.
5. Στη δημιουργία μητρώου εθελοντών φιλόζωων όπου θα μπορούν να παίρνουν ένα αδέσποτο κουτάβι και να το μεγαλώνουν για 4-5 μήνες και μετά να το παραδίδουν στην ειδική δομή του κάθε δήμου.
6. Στη δημιουργία site από κάθε δήμο όπου η επιτροπή που αναφέραμε θα βάζει φωτογραφία των αδέσποτων που μπορούν οι φιλόζωοι να υιοθετήσουν
7. Και το σπουδαιότερο η δημιουργία ειδικών καταφυγίων από τους Δήμους με όλες τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και φιλοξενίας με την σωστή διατροφή.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΙΑΣ ΑΚΡΙΒΟΥ
Η Ρία Ακρίβου είναι Γεωπόνος του τμήματος Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής με ειδικότητα την Εδαφολογία και Γεωργική Χημεία.
Έχει μεταπτυχιακό στο τμήμα Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου με ειδικότητα στην Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων.
Η πολιτική της δράση ήταν πάντα στον “Πράσινο” χώρο και είναι η εξής:
Μέλος της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων την περίοδο 2015 – 2016
Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων την περίοδο 2016 – 2017
Υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων στις εκλογές του 2014 με την παράταξη “Π.N.OIK.A.”, η οποία υποστηριζόταν από τους Οικολόγους Πράσινους.
Υποψήφια Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους στις Εθνικές Εκλογές του 2014.
Εκλέγεται πρώτη Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος το 2017.
Υποψήφια βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, στο πλαίσιο της εκλογικής συνεργασίας του Πράσινου Κινήματος, στις Εθνικές Εκλογές του 2019.