Η ομιλία του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη στη Συνέντευξη Τύπου του κόμματος
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στη ΔΕΘ: Ελλάδα 2023, Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης

Εξόχως σημαντική ήταν η ομιλία του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το κόμμα, την Τρίτη το μεσημέρι στη ΔΕΘ.
Τη Συνέντευξη άνοιξε η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου η οποία αναφέρθηκε στις κεντρικές αξίες του κόμματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: « Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι ένα ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, κόμμα της πολιτικής οικολογίας των κινημάτων – πρωτοβουλιών των πολιτών και της πράσινης πολιτικής, με βασικό στόχο την οικολογική μεταστροφή της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και την αειφόρο διακυβέρνηση. (…). Βαθιά Πατριωτικό και Δημοκρατικό Κίνημα Αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του για τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την αμεσοδημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, την ισότητα και την ελευθερία, ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό και για τα δικαιώματα των ζώων.»
Τη συνέντευξη συντόνισε ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος Τύπου του Πράσινου Κινήματος Νίκος Καραμπάσης.
Παίρνοντας τον λόγο ο Συμπρόεδρος του κόμματος, που θα είναι και ο επικεφαλής στις επικείμενες εκλογές επιβεβαίωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι το Πράσινο Κίνημα θα κατέλθει αυτόνομα και με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε το Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης που έχει εκπονήσει το Πράσινο Κίνημα και ενημέρωσε πως μέσα από αυτό έχουν προτεραιοποιηθεί τα 100 σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης.
Ερχόμενος στα άκρως «πράσινα» θέματα ο κ. Καλογράνης περιέγραψε την αντιπεριβαλλοντική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις διαχρονικά και τόνισε πως είναι πλέον πασιφανές σε όλους, ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα της «Πράσινης Ατζέντας».
Αυτά που ανακοινώνουν δεν αποτελούν σε βάθος «πράσινες» πολιτικές, τεχνοκρατικά επεξεργασμένες. Και είναι λογικό αυτό, γιατί ανήκουν σε άλλες «πολιτικές οικογένειες» από τη δική μας.
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος αφορούσε το πλάνο του κόμματος για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Επίσης, κατατέθηκε η πρόταση ίδρυσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικής Γραμματείας με τίτλο «Γραμματεία Οικολογικής μετάβασης και Δημογραφικών προκλήσεων» για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ αγροτικού και αστικού χώρου.
Ο κ. Καλογράνης στην ομιλία επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του κόμματος να κλείσει το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή και εξήγησε τους λόγους που θα πρέπει άμεσα να γίνει αυτό.
Τέλος, κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις για να «ανασάνουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες ξέχασε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΕΘ 2022, ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΟΓΡΑΝΗ
Η Ομιλία του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη είχε ως εξής:
«Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ σας καλωσορίζουμε στην φετινή Συνέντευξη Τύπου του Πράσινου Κινήματος. Η φετινή ΔΕΘ έχει την ιδιαιτερότητα, ότι είναι η τελευταία πριν από τις επικείμενες Εθνικές Εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.
Του χρόνου τέτοια εποχή στη ΔΕΘ θα είναι μία άλλη κυβέρνηση.
Που θα έχει προκύψει από τις εκλογές.
Και ας μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές που έρχονται είναι με απλή αναλογική.
Αυτό είναι το μόνο δεδομένο αυτή την στιγμή.

“Κατεβαίνουμε αυτόνομα.-”
Το Πράσινο Κίνημα ξεκαθαρίζει, ρητά και κατηγορηματικά ότι θα κατέλθει αυτόνομα και με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα. Με οδηγό, τις επιτυχίες μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και την πλατιά κοινωνική συμμαχία που έχουμε χτίσει από τότε, είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα εκπροσωπήσουμε τον «πράσινο» χώρο στην επόμενη Βουλή. Την αισιοδοξία μας, αυτή ενίσχυσε και η πολύ πετυχημένη εκδήλωση που είχαμε χτες εδώ στη Θεσσαλονίκη, με την σημαντική παρουσία των πολιτικών μας οργανώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές προτάσεις των κομμάτων, φέτος εδώ στη ΔΕΘ, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης με προτεραιοποίηση 100 σημείων Προγραμματικής Σύγκλισης
Για αυτό και εμείς, έχουμε εκπονήσει ένα συνολικό ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣ. Και μέσα από αυτό έχουμε προτεραιοποιήσει τα 100 σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης.
Γιατί, για εμάς αυτό πρέπει να κάνουν τα πολιτικά κόμματα, ειδικά με την προοπτική της απλής αναλογικής. Να καταθέσουν τις προγραμματικές πολιτικές τους. Εμείς στο Πράσινο Κίνημα το κάναμε. Μακάρι να το πράξουν και τα άλλα κόμματα, αν και από την περυσινή παρουσία τους δεν είμαστε αισιόδοξοι…
Σήμερα, οι προτάσεις μας είναι επίκαιρες περισσότερο από ποτέ. Η «πράσινη» ατζέντα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σε όλη την Ευρώπη και τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Θυμάμαι, όχι πολύ παλαιότερα, το 2018, όταν είχαμε δώσει την πρώτη μας Συνέντευξη Τύπου εδώ στη ΔΕΘ.
Τότε που μιλήσαμε για πρώτη φορά, για «Πράσινη» και «Γαλάζια Οικονομία»,
για τη νέα αντίληψη στο «πράσινο επιχειρείν»,
για τις κοινωνικές πολιτικές με «πράσινο» πρόσημο.
Τότε που ξεκαθαρίσαμε ότι η «πράσινη» ατζέντα δεν ταυτίζεται με την αριστερά, όπως ήθελαν να λένε τα άλλα γερασμένα κόμματα του χώρου.
Τότε που σηματοδοτήσαμε την πατριωτική οπτική του Πράσινου Κινήματος.
Τότε που πολλοί, θεωρούσαν ουτοπικά και μακριά από την ελληνική πραγματικότητα όλα αυτά που λέγαμε.
Τότε που και οι Δήθεν Αριστεροί αλλά και οι Δήθεν Άριστοι, ψέλλιζαν ότι δεν υπάρχει Κλιματική Αλλαγή και ότι είμαστε υπερβολικοί.
Και μετά μας επιβεβαίωσε η ίδια η ζωή.

Η Κλιματική Αλλαγή είναι ΕΔΩ και δεν είναι fake news
Η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή είναι ΕΔΩ και δεν είναι Fake News.
Επηρεάζει τη ζωή μας πολυεπίπεδα. Βρέχει και πλημμυρίζουμε, φυσάει και καιγόμαστε, χιονίζει και κόβεται το ρεύμα. Είναι προφανές, ότι η Πράσινη Μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος.
Επίσης είναι πλέον πασιφανές σε όλους, ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα της «Πράσινης Ατζέντας».
Αυτά που ανακοινώνουν δεν αποτελούν σε βάθος «πράσινες» πολιτικές, τεχνοκρατικά επεξεργασμένες. Και είναι λογικό αυτό, γιατί ανήκουν σε άλλες «πολιτικές οικογένειες» από τη δική μας.
Για αυτό και δεν καταλαβαίνουν το σύγχρονο πολιτικό διακύβευμα για τις «πράσινες» πολιτικές, όπως συμβαίνει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε ΟΡΑΜΑ. Η συζήτηση για τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις είναι για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας; Κανένας, όμως δεν εκφράζει μία Οραματική Πολιτική.
Γιατί τις «Πράσινες» πολιτικές, υπάρχει από τη μία πλευρά η τεχνοκρατικά δομημένη πρόταση του Πράσινου Κινήματος και από την άλλη πλευρά, όλα τα άλλα κόμματα.
Και αυτό προκύπτει και από τα ΚΟΙΝΑ πεπραγμένα των δύο τελευταίων κυβερνήσεων.
Γιατί όσο και αν σας μοιάζει περίεργο η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και η σημερινή Κυβέρνηση Ν.Δ. στις Πράσινες Πολιτικές έχουν πολλά κοινά. Ας πούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Διαχείριση απορριμμάτων και απαράδεκτα ΣΔΙΤ
Στη Διαχείριση Απορριμμάτων, υποστήριξαν αυτά τα απαράδεκτα ΣΔΙΤ με ποιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Πελοποννήσου. Πήγαν κόντρα στις προδιαγραφές της Ε.Ε. και στο συμφέρον των πολιτών για να ευνοήσουν, τα ίδια συμφέροντα. Και αν για την Πελοπόννησο, το έργο απεντάχθηκε οικονομικά από την Ε.Ε. , στην Ήπειρο, ήρθε ο λογαριασμός στους πολίτες. Πάνω από 4 εκ. ευρώ θα πληρώσουν χαράτσι οι Κάτοικοι της Ηπείρου. Δυστυχώς δεν άκουσαν αυτά που τεκμηριωμένα, έλεγε τότε το Πράσινο Κίνημα. Τότε ο κ. Φλαμπουράρης, σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξαν με θέρμη τις ίδιες πολιτικές.

“Προώθησαν μονοθεματικά τα αιολικά συμφέροντα”
Στην ενεργειακή πολιτική, η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση, προώθησαν μονοθεματικά τα αιολικά συμφέροντα. Χωρίς να τηρήσουν ούτε τους απαραίτητους «πράσινους» κανόνες. Έφτασαν στο σημείο, να δίνουν άδειες σε ανεμογεννήτριες τις οποίες δεν λειτουργούν οι κάτοχοι γιατί είναι τόσες πολλές που δεν συμφέρουν. Και δεν συμφέρουν γιατί δεν υπήρξε η πρόβλεψη για ενεργειακούς συσσωρευτές έτσι ώστε να μην πάει χαμένη η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Και χωρίς λόγο και αιτία απέκλεισαν όποιες άλλες προτάσεις για ενεργειακή αυτονομία, όπως από την ηλιακή ενέργεια. Και οι δύο κυβερνήσεις υλοποίησαν πέντε «εξ οικονομώ» και σε κανένα δεν πρόβλεψαν να χρηματοδοτηθούν φωτοβολταικά για τα νοικοκυριά. Την πρόταση, δηλαδή του Πράσινου Κινήματος. Αν είχε γίνει αυτό, σήμερα πολλά νοικοκυριά θα είχαν αποφύγει την ενεργειακή φτώχια.

Τα λάθη με την Πολιτική Προστασία
Στην πολιτική προστασία διαχειρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε πολιτικές που από την αρχή ήταν αμφιβόλου αποτελέσματος. Δεν αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες και η νέα γενιά οικολογικών κατασβεστικών υλικών. Η Πολιτική Προστασία λειτούργησε σαν μία δεύτερη Πυροσβεστική. Ένας μηχανισμός καταστολής και όχι πρόληψης. Και μετά τους έφταιγε η Κλιματική Αλλαγή.

Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Αλλά και στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η πολιτικές τους στην ουσία ήταν Κοινές. Βάλτωσαν την εξέλιξη του θεσμού, που αξίζει να αναφέρουμε αποτελεί τον τρίτο πυλώνα οικονομικής βάσης της Ε.Ε. Δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, ούτε το λεγόμενο «Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας». Ούτε κάποια από τις προτάσεις μας φυσικά, αφού στην πραγματικότητα, τους είναι ξένες αυτές οι πολιτικές.

“Έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση”
Κοινή πολιτική είχαν όμως και στη λεγόμενη Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Για αυτό και οι Έλληνες Αγρότες, δεν ξεχωρίζουν κάποια αλλαγή στις πολιτικές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Η συζήτηση ΚΑΙ στον αγροτικό κόσμο είναι για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής.
Εμείς έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Το Πράσινο Κίνημα, θέλει όλη η Ελλάδα να είναι ένα Βιολογικό Περιβόλι. Να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα και στα ελληνικά προϊόντα με ισχυρό brand name. Στο πλαίσιο αυτό οι βασικοί άξονες της πρότασής μας είναι οι εξής :
Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων που είναι η βάση για τη βιολογική Γεωργία.
Προχωράμε στην ενίσχυση του παραγωγικού κόστους με το ήμισυ του κόστους στο ΦΠΑ των εμπλεκόμενων αγροτών. Δηλαδή όσοι ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, θα πληρώνουν το μισό ΦΠΑ. Και το πάμε και ακόμα παρακάτω. Εμπλεκόμενοι αγρότες σε επίπεδα κοινοτήτων, δηλαδή αν ολόκληρη η γεωργική επιφάνεια μιας κοινότητας εντάσσεται σε καθολικό καθεστώς βιολογικής γεωργίας, την ονομάζουμε ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΒΖΩ (δηλαδή Ειδικής Βιολογικής Ζώνης) και το ΦΠΑ το μειώνουμε στο 1/3 της τιμής του ΦΠΑ. Με αυτή την πρόταση έχουμε οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα. Προστασία βιοποικιλότητας, εκμηδενισμός επιμόλυνσης των καλλιεργειών, βελτίωση του κόστους διακίνησης και πιστοποίησης.
Ανασχεδιάζουμε την οργάνωση των βιολογικών αγορών και σχεδιάζουμε ένα εθνικό βιολογικό brand name και στοχευμένη εκστρατεία προώθησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά .
Δίνουμε κίνητρα να μειωθούν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Προχωράμε στον σχεδιασμό πολιτικής πράσινων δημοσίων διαγωνισμών και κρατικής παρέμβασης για την αποκλειστική κατανάλωση αυτών των προϊόντων στα σχολικά γεύματα και στα δημόσια ιδρύματα (παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία κοκ) (εφαρμόζονται αυτά ήδη σε Κοπεγχάγη, Βιέννη κ.ά.)
Εκπονούμε πρόγραμμα δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού. Στόχος, η σημαντική βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού με ένα ειδικό σχέδιο παρεμβάσεων που θα στηρίζουν τη διαδοχή στη γεωργία με κατάλληλες θεσμικές αλλαγές και αξιοποίηση της δημόσιας αγροτικής γης. Στην χώρα μας η μέση ηλικία αρχηγού αγροτικής εκμετάλλευσης είναι κοντά στα 57 έτη ενώ το ποσοστό των νέων κάτω των 35 ετών δεν ξεπερνά το 7% του συνόλου των αγροτών και το 15% αυτό των κάτω των 45 ετών. Γι’ αυτό το σκοπό κρίνεται απαραίτητο ένα ειδικό σχέδιο παρεμβάσεων για τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
Εκπονούμε πολιτικές για την αξιοποίηση της σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής γης.
Δίνουμε τη δυνατότητα και κίνητρα στους αγρότες να χρησιμοποιούν φωτοβολταικά στον τόπο παραγωγής για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

«Στρατηγική από το χωράφι στο πιάτο»
Η «Στρατηγική από το χωράφι στο πιάτο» εντάσσει στην κυκλική οικονομία , την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων καθώς και την πρόληψη της σπατάλης στοχεύοντας σε υγιεινά & βιώσιμα διατροφικά μοντέλα, στην ενημέρωση των καταναλωτών για την προέλευση, την θρεπτική αξία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε στην εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων, πρόληψης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Προχωράμε στον Αγροτικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Δημιουργούμε τα Κέντρα Καινοτομίας και Αγροτοδιατροφής με στόχο τη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τον παραγωγικό κόσμο
Δημιουργούμε το Κέντρο Αγροτικού Logistic.
Για κάθε άξονα από τα παραπάνω έχουμε εμβαθύνει με συγκεκριμένες τεχνοκρατικά δομημένες προτάσεις.
Αναφέρθηκα στην Δημογραφική Ανανέωση των Αγροτών και θα ήθελα να μιλήσω γενικότερα για το Δημογραφικό Ζήτημα. Γιατί εμείς στο Πράσινο Κίνημα δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο Δημογραφικό Πρόβλημα της χώρας.
Αναγνωρίζουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης με τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θεωρούμε ότι είναι απελπιστικά λίγο ως μέτρο. Για αυτό εμείς είμαστε υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό:
Θεσμοθετούμε άτοκο δάνειο 30.000 ευρώ για κάθε νέο ζευγάρι που παντρεύεται.
Μόλις κάνουν το δεύτερο παιδί, το δάνειο διαγράφεται.
Αν κάνουν και τρίτο παιδί, το ζευγάρι λαμβάνει επιδότηση 15.000 ευρώ.
Κάθε γυναίκα, που θα κάνει τέσσερα παιδιά, φοροαπαλλάσεται για πάντα.
Για τα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού, δίνουμε προπληρωμένη κάρτα 500 ευρώ μηνιαίως, για αγορές προϊόντων που αφορούν αποκλειστικά το παιδί. (πχ πάνες, γάλα κτλ)

«Γραμματεία Οικολογικής μετάβασης και Δημογραφικών προκλήσεων»
Σε αυτό το πεδίο, προτείνουμε την ίδρυση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικής Γραμματείας με τίτλο «Γραμματεία Οικολογικής μετάβασης και Δημογραφικών προκλήσεων» για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ αγροτικού και αστικού χώρου. Γι’ αυτή την πολιτική μάλιστα προτείνουμε να επενδυθούν σε στοχευμένες δράσεις 5 δισ. Ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

“Να κλείσει το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή”
Πριν τις ερωτήσεις σας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην μαύρη επέτειο των 100 ετών από την γενοκτονία των Ελλήνων της Ιωνίας. Είναι εξάλλου και ένα σημείο αναφοράς για την φετινή ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε και ένα συγκινητικό ιστορικό αφιέρωμα.
Εμείς στο Πράσινο Κίνημα, δεν ξεχνάμε.
Και στις μέρες μας, όπου όλος ο κόσμος αλλάζει και ειδικότερα στην Ευρώπη της Δύσης, δεν μπορούμε να ανεχτούμε τον οποιοδήποτε «γείτονα» να απειλεί με νέα διάπραξη γενοκτονίας κατά του ελληνισμού.
Για αυτό καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Πράσινου Κινήματος και να κλείσει το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή. Καλούμε επίσης και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να υποστηρίξει την πρότασή μας, αλλά και τον κ. Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ. Ειδικά ο τελευταίος μετά την απαράδεκτη στάση του βουλευτή του κ. Μπαράν, έχει διπλό ηθικό χρέος να στηρίξει την πρότασή μας.
Να αφήσουμε τους Έλληνες της Θράκης, είτε είναι Χριστιανοί, είτε είναι Μουσουλμάνοι να ζήσουν ήρεμα και αγαπημένοι, χωρίς εξωθεσμικές παρεμβάσεις.

Προτάσεις για να ανασάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πριν ολοκληρώσω θα μου επιτρέψετε ένα σχόλιο. Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ, στο θέμα αυτό, γιατί νόμιζα ότι θα ανακοινώσει κάτι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Με έκπληξη είδαμε, ότι δεν έκανε καμία αναφορά φέτος, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη ΔΕΘ μετά από πολλά χρόνια.
Για εμάς στο Πράσινο Κίνημα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Και σήμερα, δεινοπαθούν.
Διότι με τα κριτήρια που βάζουν οι Τράπεζες, ουσιαστικά Τραπεζικός Δανεισμός δεν υπάρχει. Επίσης, σύμφωνα τα στοιχεία των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, μόνο το περίπου 15% μπορεί να μπει στο ΕΣΠΑ και το ταμείο Ανάκαμψης.
Για εμάς είναι απαραίτητο:
Να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν Τραπεζικό Δανεισμό
Να αυξηθούν τα όρια για το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Να γίνει ολική επανεκκίνηση της οικονομίας με δοσοποίηση όλων των χρεών σε 240 δόσεις.
Να μετατραπεί το επίδομα ανεργίας, σε επίδομα εργασίας, αυξημένο κατά 30% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Και μία σημαντική παρατήρηση.
Δεν είναι λογικό, να έχει κάνει μία επιχείρηση ρύθμιση στην εφορία, να τηρεί τη ρύθμιση και ο έφορας να παρακρατεί το 100% του ποσού από την επόμενη ενημερότητα που δίνει, στην εταιρία. Πως θα ζήσουν οι επιχειρήσεις; Πως θα πληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους;
Είναι πράγματι αξιοπερίεργο, ότι και αυτό το πεδίο, είναι ένα ακόμα κοινό σημείο πολιτικής, της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
Από τη μία να οδηγούν τους Έλληνες σε Επιδοματικό Εθισμό και από την άλλη να στραγγαλίζουν τους μικρομεσαίους για να επικρατήσουν τα Ολιγοπώλια.
Μόνο που αυτή η πολιτική προσέγγιση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε «Πολιτικές Βιώσιμης Οικονομίας». Αλλά αυτό θα το αλλάξουμε σύντομα που θα είμαστε στην Ελληνική Βουλή, εκφράζοντας τον Πράσινο Χώρο και τις Πράσινες Πολιτικές.

Για αυτό το μήνυμα είναι ένα:
Ούτε με τους Δήθεν Αριστερούς,
Ούτε με τους Δήθεν Άριστους
ΠΑΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Go Green
ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΧΤΙΣΕΙ.”

Πολλές και σημαντικές ερωτήσεις από όλη την Ελλάδα
Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από ΜΜΕ όλης της χώρας οι οποίες αφού απομαγνητοφωνηθούν θα σταλούν και εγγράφως σε όλα τα ΜΜΕ.
Ολόκληρο το βίντεο με τη συνέντευξη Τύπου του Πράσινου Κινήματος στη ΔΕΘ μπορείτε να το παρακολουθήσετε ΕΔΩ: