Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ μαζί με τις νέες και τους νέους ακτιβιστές για το Κλίμα

– Συνυπογράφουμε το κείμενο που έθεσαν οι τέσσερις νεαρές ακτιβίστριες, στο οποίο απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες του πλανήτη να αντιμετωπιστεί σήμερα η κλιματική κρίση ως έκτακτη ανάγκη

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει και συνυπογράφει το κείμενο που έθεσαν τέσσερις νέες ακτιβίστριες από όλον τον κόσμο, μετά από πρωτοβουλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Πρόκειται για ένα “μανιφέστο” κατά των ηγετών του πλανήτη, με αφορμή την Διάσκεψη για το Κλίμα στην Γλασκώβη.
Το Πράσινο Κίνημα και πρόσφατα τοποθετήθηκε για την 26η Διάσκεψη για το Κλίμα όπου χαρακτηριστικά ο Συμπρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καλογράνης ανέφερε: “Αν δεν είναι η τελευταία ευκαιρία, είναι σίγουρα από τις τελευταίες ευκαιρίες, που έχουμε ως χώρα και ως πλανήτης για να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές και το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ξεκάθαρα και προσηλωμένα θα υποστηρίξει αυτή την «πράσινη» μετάβαση».”
Το Πράσινο Κίνημα καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος αλλά και όλους όσους έχουν περιβαλλοντική συνείδηση να
ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΕΔΩ  το Ψήφισμα των νέων ακτιβιστριών, το οποίο αναφέρει τα εξής:

Προς τους ηγέτες του κόσμου,
«Προδοσία.»

Έτσι περιγράφουν οι νέες κι οι νέοι σε όλο τον κόσμο την αποτυχία των κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και δεν αποτελεί έκπληξη.

Ξεπερνάμε καταστροφικά το κρίσιμο όριο του 1,5°C υπερθέρμανσης, κι όμως οι κυβερνήσεις παντού εξακολουθούν να δαπανούν δισεκατομμύρια σε ορυκτά καύσιμα, επιδεινώνοντας την κρίση.

Δεν είναι ώρα για παιχνίδια. Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν αν συνεχιστεί η καταστροφή — όμως μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το τρομακτικό μέλλον, αν λάβετε τις σωστές αποφάσεις τώρα. Έχετε τη δύναμη να αποφασίσετε.

Ως πολίτες απ’ όλο τον κόσμο, σας ζητάμε να αντιμετωπίσετε την κλιματική κρίση ως έκτακτη ανάγκη. Όχι σε έναν χρόνο ή έναν μήνα. Τώρα:

Συνεχίστε να στοχεύετε στον 1,5°C ως το ανώτατο επιτρεπτό όριο, με τις πιο άμεσες και δραστικές ετήσιες μειώσεις εκπομπών άνθρακα που έγιναν ποτέ.
Σταματήστε αμέσως όλες τις επενδύσεις, επιδοτήσεις και νέα έργα ορυκτών καυσίμων, όπως και τις νέες αναζητήσεις κι εξορύξεις τους.
Σταματήστε τη «δημιουργική» λογιστική άνθρακα, δημοσιεύοντας τις συνολικές εκπομπές για όλους τους δείκτες κατανάλωσης, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τη διεθνή αεροπορία και ναυτιλία, και την καύση βιομάζας.
Δώστε τα 100 δισ. που υποσχεθήκατε στις πιο ευάλωτες χώρες, με επιπλέον ενίσχυση για κλιματικές καταστροφές.
Θεσπίστε κλιματικές πολιτικές για την προστασία των εργαζομένων και των πιο ευάλωτων, και για τον περιορισμό όλων των ανισοτήτων.

Μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε. Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε τα χειρότερα αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε. Θα χρειαστεί αποφασιστική ηγεσία με όραμα και θάρρος – αλλά να γνωρίζετε πως όταν ηγείστε, δισεκατομμύρια ακολουθούν.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ

Μοιάζει αδύνατο το να ελπίζεις μπροστά σε τέτοια αδράνεια. Εγώ όμως αντλώ ελπίδα απ’ τους ανθρώπους – απ’ τα εκατ. ανθρώπων που αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Απ’ τις πορείες μας, την αποφασιστικότητά μας, κι απ’ τις τρεμάμενες φωνές μας καθώς φωνάζουμε την αλήθεια στην εξουσία. Η ελπίδα μου είναι ριζωμένη στη δράση και την τρέφει η αγάπη για την ανθρωπότητα και τον όμορφο πλανήτη μας. Αυτό είναι που μου δίνει σιγουριά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Μαζί.
Με ελπίδα,

Γκρέτα – Σουηδία, με Βανέσα – Ουγκάντα, Ντομίνικα – Πολωνία, Μίτζι – Φιλιππίνες, νέους ακτιβιστές κι ακτιβίστριες απ’ όλο τον κόσμο, κι όλη την ομάδα του Avaaz.”