Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι η πολιτική εγγύηση στην επόμενη Βουλή

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ για την κυριακάτικη Kontranews

Αναμφισβήτητα οι πολιτικές διεργασίες στο πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝΑΛ μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την ηγεσία του (μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη) εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στην υγείας της (της ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και περαστικά) θα επηρεάσουν όλο το πολιτικό σκηνικό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είναι άλλωστε σήμερα το τρίτο σε δύναμη κόμμα της Βουλής (με 8%).

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του αλλάζει όλα τα δεδομένα. Και αυτά έχει πολιτική σημασία να διερευνήσουμε και να τα αξιολογήσουμε. Κι αυτό γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι απλά ένα «βαρύ ιστορικό όνομα» (με παππού, πατέρα και τον ίδιο Πρωθυπουργούς) αλλά και γιατί είναι σήμερα επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με ισχυρά ερείσματα στο επιτελείο του Τζο Μπάιντεν (και σχέσεις φιλίας με τον ίδιο τον «Πλανητάρχη») όπως βρίσκεται και στο επιτελείο συμβούλων του Κινέζου Προέδρου Σι. Με άλλα λόγια διαθέτει ισχυρά πολιτικά ερείσματα και προφανώς θα τα αξιοποιήσει προς όφελος του. Ο Γιώργος Παπανδρέου μην ξεχνάμε επίσης ότι υπήρξε ο Πρωθυπουργός του 45% (το 2009) που αναγκάστηκε μετά από ενάμιση χρόνο να παραδώσει τόσο την Πρωθυπουργία (στον Λουκά Παπαδήμο) όσο και την Προεδρία του κόμματος (στον Βαγγέλη Βενιζέλο) χωρίς εκλογές.

Στην ουσία με ένα πολύ σκληρό και στυγνό «πολιτικό πραξικόπημα» (από δυνάμεις εντός και εκτός της Ελλάδας). Μην ξεχνάμε επίσης ότι είναι αυτός που έχει «χρεωθεί» ότι μας έφερε τα «μνημόνια» που ταλαιπώρησαν αφάνταστα τον ελληνικό λαό –μέχρι και σήμερα. Υπο αυτό το πρίσμα η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στην κεντρική πολιτική σκηνή ως αρχηγός του τρίτου σε δύναμη σήμερα κοινοβουλευτικού κόμματος, αποκτά την αυτονόητη σημασία του (εφόσον βέβαια εκλεγεί, όπως όλοι εικάζουν). Σε αυτή την περίπτωση όλα δείχνουν ότι ούτε ο Λοβέρδος, ούτε ο Ανδρουλάκης θα αποχωρήσουν, όπως δήλωναν παρασκηνιακά στις μέχρι πρότινος συζητήσεις τους, εάν έχαναν από την Φώφη Γεννηματά. Με άλλα λόγια το ΚΙΝΑΛ δεν θα κινδυνεύσει με διάσπαση, αλλά ίσως με περιφερειακές αποχωρήσεις.

Είναι βέβαιο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κινηθεί επάνω σε δύο «πολιτικά μοτίβα». Το πρώτο θα αφορά στην αντιδεξιά ρητορεία του (σε αντίθεση με την ουδέτερη στάση της Φώφης) θέλοντας να αναδειχθεί η πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το δεύτερο μοτίβο του θα σκιαγραφεί την επόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση». Επειδή όμως σε αυτή τη βουλή αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «βολεύει απίστευτα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «χαμηλώσει» και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ και να «μεγαλώσει» το ΚΙΝΑΛ. Τα ειδικά δικαστήρια που ετοιμάζονται και η πόλωση που αναμένεται να επικρατήσει σε όλα τα επίπεδα εγγυώνται ότι θα παρακολουθήσουμε «ημέρες πολιτικής σφαγής»

Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής η επόμενη χρονιά θα αναλωθεί στο ποια κόμματα θα μπορούν να υπάρχουν στην επόμενη βουλή και με ποια ακριβώς κοινοβουλευτική δύναμη ώστε να αρχίσουν και οι σχετικές διεργασίες για την «συμμετοχική διακυβέρνηση της χώρας». Η φημολογία ότι μπορεί να έχουμε εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2022 –που διακινείται ευρέως– μάλλον απηχεί επιθυμίες διαφόρων…

Σε αυτό το υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θα έρθει να αναδειχθεί η ανερχόμενη κοινοβουλευτική δύναμη ως παράγοντας σταθερότητας και εγγύησης ότι η πράσινη συμφωνία της ΕΕ θα υλοποιηθεί προς όφελος του Ελληνικού Λαού. Ένα καθαρό από κάθε αμαρτία του παρελθόντος δημοκρατικό πατριωτικό κίνημα της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας που ήδη καταθέτει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, θα είναι ο καταλύτης όλων αυτών των πολιτικών διεργασιών. Η επόμενη Βουλή θα αναδείξει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ως την πολιτική εκείνη δύναμη που θα μπορέσει να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε η χώρα να αποκτήσει μία κυβέρνηση προς όφελος του Λαού και όχι των διαφόρων οικογενειών και συμφερόντων (που ορέγονται ήδη τα κονδύλια της πράσινης μετάβασης).

*Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Πολιτικός Επιστήμονας – Εκπρόσωπος Τύπου στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ