Το Πράσινο Κίνημα στην ημερίδα για την Ανακύκλωση στη Verde.tec

– Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης βράβευσε την πρώτη Αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας της χώρας

 

Στην εξειδικευμένη ημερίδα για την ανακύκλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Verde.tec έδωσε το παρών ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Πράσινο Ίδρυμα “Θεόφραστος” που είναι ο επιστημονικός φορέας πολιτικής τεκμηρίωσης των πράσινων πολιτικών.

Σημειολογική βράβευση από τον Αλέξη Γεωργούλη

Κατά την έναρξη της “πράσινης” εκδήλωσης ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα Αλέξης Γεωργούλης βράβευσε την Αντιδήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Σπυριδούλα Κόκκαλη, καθώς είναι η πρώτη Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας στη χώρα μας και το έργο της αποτελεί πραγματικά πρότυπο και σημείο αναφοράς στα αυτοδιοικητικά δεδομένα και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στον χαιρετισμό του, μετά την βράβευση, ο κ. Γεωργούλης εστίασε στην διασύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον καθώς καλούμαστε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και την κουλτούρα μας στην προσπάθεια μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις του workshop. Πρώτος μίλησε ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης με θέμα “Ανακύκλωση – Επανάκτηση -Επαναχρησιμοποίηση, Η μοντελοποιημένη πρόταση του Πράσινου Κινήματος για τα αστικά Απόβλητα”. Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος με περιεκτικό τρόπο περιέγραψε το πώς μπορεί να γίνει η ανακύκλωση – επανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση.

Στη μεγάλη σημασία των Βιοαποβλήτων, καθώς και στο τι πρέπει να γίνει στην Αττική ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης. Ο Πρόεδρος στάθηκε στα πλούσια συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την θητεία του ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, στην προηγούμενη Περιφερειακή Περίοδο και ανέλυσε τα δεδομένα για να μπορέσει η χώρα μας επιτέλους να σταματήσει να πληρώνει υπέρογκα πρόστιμα στην ΕΕ για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα απορρίμματά της.

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε για να μιλήσει για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η “Μηδενική Ενέργεια και Μηδενικές Εκπομπές Άνθρακα στα Σπίτια ο Πολιτικός Μηχανικός, Υγειονολόγος Παναγιώτης Μεταξάτος, ο οποίος με μεστό και επιστημονικό τρόπο παρουσίασε τις σύγχρονες μεθόδους που ακολουθούνται και έδωσε χρηστικές οδηγίες.

Τέλος, ο Δρ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καποδίστρια εισηγήθηκε το θέμα: “Επεξεργασία υδάτων με μηδενικό ενεργειακό κόστος” με τον δικό του πολύ ζωντανό τρόπο, ο οποίος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθόλη την διάρκεια της τοποθέτησής του. Μιλώντας με συγκεκριμένα παραδείγματα και παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς έκανε γνωστό το πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα της επεξεργασίας των υδάτων. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ότι στην Αττική αυτή τη στιγμή υπάρχει στις δεξαμενές της ΕΥΔΑΠ λιγότερο νερό σε σχέση με την αρχή του Φθινοπώρου, κάτι που έχει άμεση σχέση με τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Στέλιος Ταντούρης, Εικαστικός που δημιουργεί με ανακυκλώσιμα υλικά και γνωστός Περιβαλλοντικός Ακτιβιστής, ο οποίος με καίριες παρεμβάσεις και εύστοχα σχόλια δημιουργούσε την ιδανική «γέφυρα» ανάμεσα στις εισηγήσεις.

Το workshop συνεχίστηκε για αρκετή ώρα μετά τις εισηγήσεις, καθώς ήταν πολλά τα ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό και ξεκίνησε μία διαλογική συζήτηση που έβγαλε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το τι θα πρέπει να γίνει με το θέμα της ανακύκλωσης που παίζει κεφαλαιώδες ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων.