Το Πράσινο Κίνημα και η Αττική Πράσινη Περιφέρεια στην 29η Agrotica

Την 29η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica – HELEXPO επισκέφτηκαν εκπροσωπώντας την Αττική Πράσινη Περιφέρεια και το Πράσινο Κίνημα ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Νίκος Παπαδάκης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, κ. Παναγιώτης Αλεβίζος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση που πραγματοποιείται ανά διετία στον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων, του εξοπλισμού και των εφοδίων στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και μία από τις πέντε σημαντικότερες εκθεσιακές διοργανώσεις του πρωτογενούς τομέα στην Ευρώπη.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το καθιερωμένο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica που οργανώνεται με τη συνεργασία της ΔΕΘ HELEXPO και της Σχολής Γεωπονίας Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και αποτέλεσε πεδίο επιστημονικής συζήτησης σε θέματα νέων τεχνολογιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας, δίνοντας βήμα σε ειδικευμένους επιστήμονες να παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες μελέτες τους.
Οι εκπρόσωποι του Πράσινου Κινήματος και της Περιφερειακής Παράταξης του κόμματος στην Αττική είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μεγαλύτερο μέρος της Έκθεσης και να μιλήσουν με τους επαγγελματίες στο χώρο της γεωργίας στη χώρα μας.

Το πλάνο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση
Με αφορμή την διεξαγωγή της Έκθεσης και την επίσκεψη του κλιμακίου του Πράσινου Κινήματος και της “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” θυμίζουμε πως το Πράσινο Κίνημα έχει παρουσιάσει το σχέδιό του για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας και το οποίο συνοπτικά έχει ως εξής: “Το Πράσινο Κίνημα έχει ξεκάθαρο πλάνο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Το Πράσινο Κίνημα, θέλει όλη η Ελλάδα να είναι ένα Βιολογικό Περιβόλι. Να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα και στα ελληνικά προϊόντα με ισχυρό brand name. Στο πλαίσιο αυτό οι βασικοί άξονες της πρότασής μας είναι οι εξής:
Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων που είναι η βάση για τη βιολογική Γεωργία.
Προχωράμε στην ενίσχυση του παραγωγικού κόστους με το ήμισυ του κόστους στο ΦΠΑ των εμπλεκόμενων αγροτών. Δηλαδή όσοι ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, θα πληρώνουν το μισό ΦΠΑ. Και το πάμε και ακόμα παρακάτω. Εμπλεκόμενοι αγρότες σε επίπεδα κοινοτήτων, δηλαδή αν ολόκληρη η γεωργική επιφάνεια μιας κοινότητας εντάσσεται σε καθολικό καθεστώς βιολογικής γεωργίας, την ονομάζουμε ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΒΖΩ (δηλαδή Ειδικής Βιολογικής Ζώνης) και το ΦΠΑ το μειώνουμε στο 1/3 της τιμής του ΦΠΑ. Με αυτή την πρόταση έχουμε οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα. Προστασία βιοποικιλότητας, εκμηδενισμός επιμόλυνσης των καλλιεργειών, βελτίωση του κόστους διακίνησης και πιστοποίησης.
Ανασχεδιάζουμε την οργάνωση των βιολογικών αγορών και σχεδιάζουμε ένα εθνικό βιολογικό brand name και στοχευμένη εκστρατεία προώθησης στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.
Δίνουμε κίνητρα να μειωθούν τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
Προχωράμε στον σχεδιασμό πολιτικής πράσινων δημοσίων διαγωνισμών και κρατικής παρέμβασης για την αποκλειστική κατανάλωση αυτών των προϊόντων στα σχολικά γεύματα και στα δημόσια ιδρύματα (παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία κοκ) (εφαρμόζονται αυτά ήδη σε Κοπεγχάγη, Βιέννη κ.ά.)
Εκπονούμε πρόγραμμα δημογραφικής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού. Στόχος, η σημαντική βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού με ένα ειδικό σχέδιο παρεμβάσεων που θα στηρίζουν τη διαδοχή στη γεωργία με κατάλληλες θεσμικές αλλαγές και αξιοποίηση της δημόσιας αγροτικής γης. Στην χώρα μας η μέση ηλικία αρχηγού αγροτικής εκμετάλλευσης είναι κοντά στα 57 έτη ενώ το ποσοστό των νέων κάτω των 35 ετών δεν ξεπερνά το 7% του συνόλου των αγροτών και το 15% αυτό των κάτω των 45 ετών. Γι’ αυτό το σκοπό κρίνεται απαραίτητο ένα ειδικό σχέδιο παρεμβάσεων για τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.
Εκπονούμε πολιτικές για την αξιοποίηση της σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής γης.
Δίνουμε τη δυνατότητα και κίνητρα στους αγρότες να χρησιμοποιούν φωτοβολταικά στον τόπο παραγωγής για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.
Η «Στρατηγική από το χωράφι στο πιάτο» εντάσσει στην κυκλική οικονομία , την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων καθώς και την πρόληψη της σπατάλης στοχεύοντας σε υγιεινά & βιώσιμα διατροφικά μοντέλα, στην ενημέρωση των καταναλωτών για την προέλευση, την θρεπτική αξία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε στην εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της απώλειας τροφίμων, πρόληψης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Προχωράμε στον Αγροτικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό
Δημιουργούμε τα Κέντρα Καινοτομίας και Αγροτοδιατροφής με στόχο τη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τον παραγωγικό κόσμο
Δημιουργούμε το Κέντρο Αγροτικού Logistic.”
Για κάθε άξονα από τα παραπάνω το Πράσινο Κίνημα έχει εμβαθύνει με συγκεκριμένες τεχνοκρατικά δομημένες προτάσεις.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη