Μεγάλη ανταπόκριση είχε από τους πολίτες η ακτιβιστική δράση που πραγματοποίησε το Πράσινο Κίνημα σήμερα Σάββατο 22 Μαΐου 2021, στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Κοραή), με αφορμή την Ημέρα Εξάντλησης Αποθεμάτων (Earth Overshoot Day) που για την Ελλάδα είναι η 22α Μαΐου.
Η επιτυχημένη δράση είχε αφενός συμβολικό και ενημερωτικό σκοπό και αφετέρου τη συγκέντρωση υπογραφών για να υπάρξει Κλιματικός Νόμος και Κλιματικός Προϋπολογισμός στην Ελλάδα.
Από νωρίς το πρωί, (τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα κατά του κορωνοϊού) στελέχη, μέλη και φίλοι του κόμματος με επικεφαλής τους δύο Συμπροέδρους του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου και Κώστα Καλογράνη ξεκίνησαν να ενημερώνουν τους πολίτες για την Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων μιας χώρας, όπου είναι η ημέρα κατά την οποία τα φυσικά αποθέματα ολόκληρου του πλανήτη, θα εξαντλούνταν, αν όλες οι χώρες κατανάλωναν όπως η χώρα αυτή. Και από την επόμενη ημέρα ουσιαστικά κλέβουμε τους φυσικούς πόρους από τις επόμενες γενιές.
Οι πολίτες αρχικά εξέφραζαν την απορία τους, καθώς δεν ήταν γνώστες της συγκεκριμένης δραματικής εξέλιξης για τον πλανήτη μας και στη συνέχεια υπέγραφαν με χαρά και ελπίδα ότι αυτό μπορεί να αλλάξει με τη συμμετοχή όλων μας. Ήταν πραγματικά από τις φορές που ένιωθες πως έκανες κάτι σημαντικό και η απήχηση που βρήκε η δράση του Πράσινου κινήματος από τους πολίτες όλων των ηλικιών ήταν εντυπωσιακή.
Το Πράσινο Κίνημα – δυστυχώς μόνο αυτό από όλα τα κόμματα της χώρας – κατάφερε να αναδείξει αυτήν την ημέρα και να συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές τις οποίες θα παραδώσει μαζί με τις υπόλοιπες υπογραφές που θα συγκεντρώσει το επόμενο διάστημα, καθώς είναι μία πρωτοβουλία που θα έχει συνέχεια και θα στόχος είναι αντίστοιχες δρασεις να γίνουν σε πολλά σημεία της χώρας.
Το κείμενο που υπέγραφαν οι πολίτες ανέφερε:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης. Θα μετριέται το κόστος που μετακυλύεται στις επόμενες γενιές. Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι διατάξεις του κλιματικού νόμου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού.
Να θεσπιστεί ο Κλιματικός προϋπολογισμός. Δηλαδή η συνολική ποσότητα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά πενταετή περίοδο που καθορίζεται με σκοπό την επίτευξη των στόχων του παρόντος νόμου.
Τα κόμματα της Βουλής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη φύση. Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ. Οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανέστατες σε όλους. Από τις 22 Μαΐου 2021 και μετά ξοδεύουμε, το οξυγόνο των παιδιών μας. Και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Πολυμέτωπες δράσεις
Παράλληλα, με τις δράσεις που διοργανώνει κεντρικά το Πράσινο Κίνημα και οι αυτοδιοικητικές του παρατάξεις κινούνται προς την κατεύθυνση ανάδειξης των παραπάνω αιτημάτων. Ήδη η Παράταξη «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια», με επικεφαλής τον κ. Αθανάσιο Ακρίβο, κατάφερε και πέρασε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικό Ψήφισμα με την συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος να δηλώνει αρχικά την άγνοιά του και στη συνέχεια την στήριξή του δίνοντας συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή.

Πράσινο Κίνημα: Η Πολιτική στην πράξη
Αξίζει να αναφέρουμε ότι για ακόμα μία φορά το Πράσινο Κίνημα απέδειξε το «σλόγκαν» του «Παίρνουμε Θέση – Η πολιτική στην Πράξη», καθώς σε μία ακόμη ακτιβιστική δράση του ήταν μαζική και άκρως ενεργή η παρουσία των στελεχών, των μελών και των φίλων του κόμματος. Επίσης, εκτός από τους δύο Συμπροέδρους, στην πλατεία Κοραή παραβρέθηκαν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής κ.κ. Νίκος Παπαδάκης και Παναγιώτης Αλεβίζος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιος Ακρίβος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου κ.κ. Άγγελός Νταβίας και Δημήτρης Λέρτας.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη