Κοινή ανακοίνωση από την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και τη ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Τα νοικοκυριά χρειάζονται ενίσχυση και όχι ψίχουλα και επικοινωνιακή διαχείριση

Καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, υποχωρούν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το τρομακτικό κόστος ζωής επηρεάζει συνεχώς περισσότερους πολίτες και νοικοκυριά και αυξάνει διαρκώς κατά την κορύφωση της πανδημίας και των εξόδων που αυτή δημιουργεί.
Η τεράστια αύξηση όλων των τιμών, οφείλεται κυρίως στην αποδιοργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων που οδήγησαν στην αδυναμία της προσφοράς να ανταποκριθεί άμεσα στην αύξηση της ζήτησης. Ο πληθωρισμός και προσθετικά τα κερδοσκοπικά ποσοστά ήδη μεταφέρθηκαν στους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι περισσότερες πολύ μικρές επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές τους το 2021.

Επίσης, ο στόχος για εκπομπή μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 θα αποτελέσει βασικό παράγοντα ανατιμήσεων στην ενέργεια, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ δεν προχωρά ιδιαίτερα.
Η κυβέρνηση, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, για το μεσοδιάστημα μέχρι την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οραματική πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση, έχει χάσει τη μάχη με την ακρίβεια.
Παίζει τον ρόλο, ενός κακού διαχειριστή της πραγματικότητας.
Ταυτόχρονα, όμως, με «άλλοθι» την πανδημία και το ειδικό καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, στήριξε οικονομικά την επιχειρηματική προνομιακή ελίτ της χώρας μας, στερώντας αναγκαίους πόρους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από τις φτωχές οικογένειες.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, αφενός εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής ώστε να θωρακιστεί μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η Ελληνική οικονομία, αφετέρου κρίνουν ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του παραγωγικού τομέα και των φτωχών οικογενειών.
Τι προτείνουμε
Προς αυτή την κατεύθυνση των άμεσων, αναγκαίων, πρωτοβουλιών προτείνουμε τα εξής :
• Την άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και για όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% να πέσουν στο 6%. Ειδικά για τα βασικά είδη διατροφής της οικογένειας, (το αναγκαίο πακέτο του νοικοκυριού), να υπάρξει μηδενικό ΦΠΑ και πλαφόν ανώτερου ορίου τιμής.
• Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για να συγκρατηθεί το προσαυξημένο ποσό που θα προκύψει από τις ανατιμήσεις
• Την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιδότηση ρεύματος και για τους καταναλωτές μεσαίας τάσης.
• Την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος σημαντικού αριθμού επαγγελματιών.
• Την άμεση επαναφορά των δόσεων των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 και 240 δόσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Να έχουν δικαίωμα να μπουν στη ρύθμιση, όσες εταιρίες και φυσικά πρόσωπα την έχουν χάσει αλλά και όσοι «τρέχουν» ρύθμιση με λιγότερες δόσεις.
• Την ενίσχυση (έχοντας προτεραιότητα σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης) των αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών και εταιρειών που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.
• Κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
Κρίνουμε ότι οι Καταναλωτές στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξουν την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, να συνειδητοποιήσουν την δύναμη που έχουν ως καταναλωτές, ώστε να πετύχουν την δημιουργία μιας ισορροπημένης και δικαιότερης αγοράς που θα:
1. έχει προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτή και όχι την αλόγιστη επιδίωξη του μέγιστου κέρδους,
2. σέβεται την νομοθεσία, τα δικαιώματά των καταναλωτών, την αξιοπρέπειά του, το περιβάλλον,
3. αποδεικνύει έμπρακτα ότι αντιλαμβάνεται την ευθύνη της για την ασφάλεια και την υγεία μας
4. λειτουργεί σε κλίμα διαφάνειας και θα επιδιώκει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη μας με σωστές πρακτικές και όχι με παραπλανητικές εκστρατείες ενημέρωσης, αποκρύπτοντας την αλήθεια.

Γραφείο Τύπου Γραφείο Τύπου Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ
www.prasini-aristera.gr www.prasinokinima.gr www.sopro.gr