Τα μειονεκτήματα της χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος στους δικηγόρους από κρατικές εξετάσεις
- Γράφει η Μαρία Παναγιώτου Δικηγόρος Αθηνών και Γενική Γραμματέας του Πράσινου Κινήματος
Η μετάβαση σε κρατικές εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος στους δικηγόρους έχει ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα, παρά τις όποιες θετικές προθέσεις κι αν εμείς οι καλοπροαίρετοι σκεφτούμε ότι έχει η κυβέρνηση. Και ξεκινώ με το πρώτο μειονέκτημα που σκέφτηκα. Καλώς να δεχτούμε άλλη μία γραφειοκρατική επιβάρυνση στις πλάτες μας καθότι, η διοργάνωση των εξετάσεων από το κράτος, μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις, αναβλητικότητα και αυξημένη γραφειοκρατία, ειδικά όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
Ταυτόχρονα, μιλάμε πλέον και για απώλεια αυτονομίας των Δικηγορικών Συλλόγων αφού οι σύλλογοι θα χάσουν τον έλεγχο της διαδικασίας για την αξιολόγηση των μελλοντικών μελών τους, γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει τον ρόλο τους ως θεσμικοί φορείς επαγγελματικής ευθύνης και εποπτείας.
Τον πιθανό πολιτικό έλεγχο θα τον αφήσουμε απ’ έξω;
Φυσικά και όχι καθώς, υπάρχει ο κίνδυνος πολιτικοποίησης της διαδικασίας και αδιαφάνειας στις εξεταστικές επιτροπές, εαν δεν υπάρξει ανεξαρτησία και λογοδοσία.
Ακόμη, θα υπάρξει αύξηση του άγχους στους ασκούμενους λόγω συγκέντρωσης όλης της αξιολόγησης σε μία ενιαία εξέταση που αυτό, θα προκαλέσει μεγάλο άγχος στους υποψήφιους, ειδικά αν η αποτυχία συνεπάγεται και με πολύμηνη καθυστέρηση.
Ένα ακόμα ζήτημα είναι και η αποκοπή από την τοπική δικηγορική πραγματικότητα. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν καλύτερη εικόνα των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και της πραγματικής επαγγελματικής καθημερινότητάς τους. Άρα, οι κεντρικές εξετάσεις θα αποσυνδέσουν τις τοπικές ανάγκες κάθε περιοχής.
Ακόμη ένα μειονέκτημα έχει να κάνει με την ενίσχυση της παραπαιδείας – φροντιστηρίων. Η ύπαρξη πανελλαδικού τύπου εξετάσεων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην άνθηση της παραπαιδείας. Οι ασκούμενοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν φροντιστήρια προετοιμασίας για την είσοδό τους στο επάγγελμα. Κι άλλη οικονομική επιβάρυνση!
Όσον αφορά τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, έχουν προβλεφθεί και συμπεριλαμβάνονται λύσεις για την προσαρμογή των ευάλωτων αυτών ομάδων ή η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει κι άλλο τον αποκλεισμό τους;
Και τέλος, με αυτό το σύστημα εξετάσεων, θα υπάρξει αδυναμία άμεσης αξιολόγησης της γνώσης και του επαγγελματικού ήθους καθώς, οι εξετάσεις επικεντρώνονται στην παπαγαλία και όχι στη γνώση, στο ήθος, τη δεοντολογία και την επαγγελματική συμπεριφορά, που είναι κρίσιμα στοιχεία για την άσκηση της δικηγορίας.