Γράφει ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης
Τα Δημοσκοπικά Παράδοξα και το ζήτημα Δημοκρατίας

Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό δύο δημοσκοπικά παράδοξα. Το πρώτο είναι ότι, όσο η οικονομική κρίση και η ακρίβεια μεγαλώνει, τόσο αυξάνουν και τα ποσοστά της Ν.Δ. Σαν να είναι οι Έλληνες πολίτες, μαζοχιστές και να επιβραβεύουν αυτή την κατάσταση. Το δεύτερο παράδοξο, είναι ότι στις δημοσκοπήσεις, το άθροισμα των κομμάτων της κεντραριστεράς παραμένει μεγαλύτερο από το άθροισμα των κομμάτων της κεντροδεξιάς κατά περίπου 4%. Είναι γνωστό ότι αυτό συμβαίνει παραδοσιακά στην Ελλάδα. Ακόμα και το 2019 μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης Σύριζα και μεγάλης φθοράς, τα κόμματα της Κεντραριστεράς έλαβαν 51,50% και τα κόμματα της Κεντροδεξιάς έλαβαν 47,70%. (σ.σ. το υπόλοιπο ποσοστό πήγε στα μικρά αχαρτογράφητα κόμματα). Άρα, η λεγόμενη “γκρίζα” ζώνη (των αναποφάσιστων, των άλλων κομμάτων κτλ) που είναι στις δημοσκοπήσεις από 18-22% περίπου, θα μοιραστεί ισοδύναμα μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς. Το ζήτημα είναι ότι σε αυτό το ποσοστό υπάρχουν κυρίως ο λεγόμενος κεντρώος ψηφοφόρος και ο “θυμωμένος” ψηφοφόρος που δεν θέλουν κανένα κόμμα από τα σημερινά που είναι στο κοινοβούλιο…
Επίσης, παρακολουθούμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ανά Περιφέρεια να έχουν μεγάλες αποκλείσεις από την κεντρική εικόνα. Δημοσκοπήσεις για την Ήπειρο, για τα Δωδεκάνησα, για τη Δυτική Ελλάδα και για την Πελοπόννησο, διαφέρουν κατά πολύ από τη γενική εικόνα. Αλλά και στο άθροισμά τους, διαφέρουν κατά πολύ από τη γενική εικόνα…
Όπως είναι κατανοητό, τα δύο αυτά δημοσκοπικά παράδοξα , οδηγούν στην ανυποληψία στη συνείδηση του κόσμου , τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Η εποχή που διανύουμε, μου θυμίζει το 2012, όπου καμία εταιρία δημοσκοπήσεων δεν έπιασε τα νούμερα σωστά. Και σίγουρα υπάρχει βαθύτατο ζήτημα δημοκρατίας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη Βουλή της Απλής Αναλογικής.

ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΌ ΠΑΡΑΔΟΞΟ.
Αλήθεια, σήμερα, που συζητάμε, υπάρχει επαγγελματίας που να είναι χαρούμενος, με την δυσβάσταχτη αύξηση του ενεργειακού κόστους; Αυτοί οι δημοσκόποι, έχουν ρωτήσει το αφεντικό της καφετέριας που πίνουν τον καφέ τους; Οι άνθρωποι είναι στα όρια τους και πολλοί λένε ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά τους σύντομα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι δυνατόν, όλοι αυτοί να δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι στηρίζουν αυτές τις πολιτικές; Αλλά και ως απόδειξη των γραφομένων μου παραθέτω τα αποτελέσματα των εκλογών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Η ανεξάρτητη κεντρώα παράταξη του κ. Καββαθά πήρε 58,82% , η παράταξη της Ν.Δ 19,6% και η παράταξη του Σύριζα 9,8%. Κάτι ανάλογο συνέβη και στις φοιτητικές εκλογές όπου η ΔΑΠ της Ν.Δ. έχασε, μετά από πολλά χρόνια από την Πανσπουδαστική του ΚΚΕ. Συμβαδίζουν αυτά τα αποτελέσματα, ενδιάμεσων εκλογών, με τις Δημοσκοπήσεις; Συνυπολογίστε, ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέβαλε τις εκλογές στα επιμελητήρια , οι οποίες θα γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές. Για να μην καταγραφεί και εκει η μεγάλη πτώση της Ν.Δ. Υπάρχει βέβαια και ο απλός κόσμος. Αυτός που πηγαίνει στο Super Market και μαζί με τον λογαριασμό καταπίνει και ένα υπογλώσσιο για να αντέξει. Σύμφωνα, όμως με τους δημοσκόπους, όλοι αυτοί επιβραβεύουν το γεγονός ότι μετά τις 20 κάθε μήνα δεν έχουν χρήματα να πάρουν γάλα στα παιδιά τους. Πρόκειται για Δημοσκοπικές αστειότητες…

ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ
Οι Δημοσκοπήσεις σήμερα γίνονται στην καλύτερη περίπτωση σε 1200 άτομα, σε τυχαίο, μη σταθμισμένο δείγμα, και κατά 66% περίπου καλώντας σταθερά τηλέφωνα. Αυτό σημαίνει ότι στο 90% των Δήμων της χώρας, ρωτούν από 1 έως 3 άτομα, καλώντας κατά κύριο λόγο στα σταθερά τηλέφωνα. Και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι πρώτες κλήσεις αρνούνται να απαντήσουν. Αυτό και μόνο εξ’ ορισμού βγάζει πρόβλημα, ως προς την αξιοπιστία. Για να γίνει αντιληπτό, οι “μεγάλες” πρεσβείες στην Ελλάδα, που κάνουν δικές τους δημοσκοπήσεις, είναι σε δείγμα πολλάπλάσιο. Και εκεί τα αποτελέσματα δεν είναι ίδια…
Είναι επίσης παράδοξο, ότι δεν εμφανίζεται καθόλου ο “πράσινος χώρος”. Εμείς στο Πράσινο Κίνημα, το ζήσαμε αυτό και στις Περιφερειακές εκλογές του 2019, όπου χωρίς να μας δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (εκτός από μία), λάβαμε στην Αττική περίπου 30.000 ψηφοδέλτια. Και άλλα 7.500 περίπου στη Θεσσαλία. Εκλέξαμε 2 Περιφερειακούς Συμβούλους στην Αττική και 1 στη Θεσσαλία. Τώρα 3 χρόνια μετά, έχοντας ενισχυθεί και δυναμώσει παντού, πάλι δεν μας εμφανίζουν. Τα 30.000 ψηφοδέλτια στην Αττική είναι περίπου 2%. Ανάλογο είναι το ποσοστό και στη Θεσσαλία. Αλλά τι μας λένε σήμερα οι Δημοσκόποι; Βρέχει και πλημμυρίζουν τα σπίτια , αλλά οι πολίτες θέλουν Μητσοτάκη. Φυσάει και καίγονται χιλιάδες εκτάσεις αλλά οι πολίτες στηρίζουν Μητσοτάκη. Χιονίζει και κόβεται το ρεύμα για μία εβδομάδα και οι πολίτες αυξάνουν τα ποσοστά του Μητσοτάκη. Και αν για όλα φταίει η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή, οι πολίτες θέλουν αυτούς που με τις πολιτικές τους κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Που θα ξαναπλημμυρίσουν, θα ξανακαούν και θα ξανακρυώσουν δηλαδή. Και μάλιστα, την ίδια ώρα της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης.
Την επομένη των εκλογών, κάποιοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Γιατί όπως βγάλαμε 2 έδρες στην Αττική και μια στη Θεσσαλία, στις επόμενες εκλογές της απλής αναλογικής, το Πράσινο Κίνημα θα είναι κοινοβουλευτικό κόμμα. Και εκεί, οι προτάσεις εμβάθυνσης της δημοκρατίας που θα φέρουμε δεν θα αρέσουν σε πολλούς…