Το μήνυμα της Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών το Πράσινο Κίνημα εκφράζει τη θλίψη του για τα στοιχεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία, ακόμη και σήμερα:
Μία στις τρεις γυναίκες, θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, κάποια στιγμή στη ζωή της.
Θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, θα πέσει μία στις πέντε γυναίκες.
Περίπου οι μισές Ευρωπαίες γυναίκες, (40% με 50%), έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας τους.
Θύματα trafficking έχουν πέσεις 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο. Η πλειοψηφία αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους και την εξαναγκαστική εργασία.
Η ημέρα αποκτά διαστάσεις αυτή τη χρονική συγκυρία, που η υποχρεωτική καραντίνα και η κοινωνική απομόνωση λόγω της πανδημίας του Covid19 – όπως προκύπτει και από επιστημονικές έρευνες – έχει προκαλέσει έξαρση του φαινομένου, με αποτέλεσμα γυναίκες να είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένες στη συζυγική / συντροφική βία.
Για το θέμα η συμπρόεδρος του Πράσινο Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε:
«Είναι αναφαίρετο και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε γυναίκας και κοριτσιού, να ζει σε μία κοινωνία που θα την αντιμετωπίζει ισότιμα και θα την προστατεύει από κάθε μορφή βίας. Πρέπει να καλυφθούν τα νομικά κενά, με συνταγματικές διατάξεις, που θα διασφαλίσουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των γυναικών, χωρίς διακρίσεις, με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, για να δικαιώματά τους. Είναι αδήριτη ανάγκη να θεσμοθετηθεί ειδική μέριμνα για τα θύματα -μέσω δομών όπως ξενώνες-, να ενισχυθούν η ψυχολογική υποστήριξη και η συμβουλευτική, να προωθηθούν προγράμματα στήριξης και επανένταξης. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν, στον 21ο αιώνα, φαινόμενα όπως διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων (trafficking) και έμφυλες ανισότητες με σχέσεις εξουσίας και επιβολής μεταξύ ανδρών και γυναικών, στο πλαίσιο της οικογένειας, του επαγγελματικού περιβάλλοντος ή ευρύτερα της κοινωνίας
Όσον αφορά τη φετινή πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω της καραντίνας συμφωνούμε με το σύνθημα “Μένουμε Σπίτι αλλά όχι σιωπηλές”».