ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: 5+1 Αλήθειες για το Τέλος Ταφής
Το Πράσινο Κίνημα, παρουσιάζει σήμερα 5+1 αλήθειες για το Τέλος Ταφής και την Ανακύκλωση, στην Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό το Πράσινο Κίνημα, είναι το μοναδικό κόμμα που έχει θίξει το ζήτημα από το 2020, όταν και νομοθετήθηκε το Τέλος Ταφής. Τότε άπαντες σφύριζαν …αδιάφορα. Σήμερα ήρθε ο λογαριασμός… Ιδού λοιπόν, οι αλήθειες, απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα :
1. Γιατί έχει μπει τέλος ταφής;
Η ταφή είναι ένας απαρχαιωμένος τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων, που σχεδόν στο σύνολο της Ε.Ε., έχει εκλείψει. Από τη Σύνοδο του Παρισιού το 2006, οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι υπέρ της ανακύκλωσης και βάζουν πρόστιμα (με διάφορες μορφές), όπου υπάρχει ταφή. Στην Ελλάδα, επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αποτύχει στην Ανακύκλωση, θεωρήθηκε ως αντικίνητρο για την ταφή, ούτως ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης.
2. Ήταν γνωστό το τέλος ταφής;
Το τέλος ταφής έχει ψηφιστεί από το 2020 και ξεκίνησε η εφαρμογή από το 2022 και αυξάνεται κλιμακωτά ανά έτος. Για το 2025 προβλέπεται σύμφωνα με το νόμο, στα 35 ευρώ ο τόνος, για το 2026 στα 45 ευρώ ο τόνος και για το 2027 στα 55 ευρώ ο τόνος. Μάλιστα πολλοί δήμοι που αύξησαν υπερβολικά τα ανταποδοτικά τέλη , στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, αναφέρθηκαν σαφέστατα στο τέλος ταφής ως έναν από τους λόγους αύξησης των ανταποδοτικών τελών.
3. Που πάνε τα χρήματα του τέλους ταφής;
Τα χρήματα του τέλους ταφής πάνε στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με την λογική ότι “παίρνουμε τα χρήματα από την ταφή και τα δίνουμε για ανακύκλωση”. Στον ΕΟΑΝ πηγαίνει και το τέλος από τις πλαστικές σακούλες. Δυστυχώς ο ΕΟΑΝ, δεν έχει αναπτύξει κανέναν σοβαρό προγραμματισμό, για την αυξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Δεν υπάρχει οραματική πολιτική, δεν υπάρχει οδικός χάρτης αύξησης ποσοστών Ανακύκλωσης. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά σε όλη την Ελλάδα.
4. Υπάρχει Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ);
Ο πρώτος ΕΣΔΑ ψηφίστηκε το 2015 και εφαρμόστηκε ελλειματικά από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημειώθηκαν πολλά ευτράπελα με κυριότερο το αποτυχημένο έργο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Η Ν.Δ. τον ανανέωσε το 2020, ωστόσο και αυτός πλέον είναι παρωχημένος σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο ΕΣΔΑ του 2020 μιλά για Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), ενώ πλέον εδώ και καιρό η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μόνο Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και το Τέλος Ταφής.
5. Υπάρχει Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ);
Το 2015 όλες οι Περιφερειες ψήφισαν τον ΠΕΣΔΑ. Με ελλείμματα, χωρίς όραμα ανακύκλωσης, μακριά από τον βηματισμό της Ε.Ε., αλλά έγινε μια αρχή. Απο το 2020 και έπειτα, υπάρχουν Περιφέρειες, με πιο χαρακτηριστική την Αττική, όπου δεν έχει ψηφιστεί επικαιροποιημένος ΠΕΣΔΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και οι Δήμοι να υπολειτουργούν στο επίπεδο της Ανακύκλωσης, αφού όλοι έχουν βολευτεί με τη διαδικασία των πολλών σύμμεικτων σκουπιδιών και της ταφής.
5+1. Υπάρχει αντιπρόταση για να σταματήσει αυτή η κατάντια;
Το μοναδικό κόμμα , που έχει καταθέσει, ολοκληρωμένη, κοστολογημένη και τεχνοκρατικά δομημένη πρόταση για την Ανακύκλωση, είναι το Πράσινο Κίνημα. Από την οποία, προκύπτουν οι αυτοχρηματοδοτούμενες πράσινες θέσεις εργασίας, η εγγυημένη πραγματική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και το ανάλογο κέρδος των πολιτών που κάνουν Ανακύκλωση. Και όλα αυτά χωρίς να επιβαρυνθεί, ούτε ένα ευρώ παραπάνω ο κάθε Δήμος ή η κάθε Περιφέρεια.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, δήλωσε τα εξής: “Από το 2020 που ψηφίστηκε το τέλος ταφής είμαστε το μοναδικό κόμμα που αναφέρθηκε διεξοδικά. Είμαστε οι μόνοι που το βάλαμε ως θέμα, στην προεκλογική ατζέντα των εκλογών του 2023 και του 2024. Δυστυχώς τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, για κομματικούς λόγους έκρυψαν το πρόβλημα “κάτω από το χαλί”. Σήμερα που ήρθε ο λογαριασμός, κανείς δεν μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε. Η πρόταση του Πράσινου Κινήματος για την Ανακύκλωση, είναι η μοναδική λύση, για να μην θάβονται στις χωματερές, τα χρήματα των πολιτών.”