ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Όχι στον εφιάλτη των πυρηνικών

Οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας συνεχίζονται με σφοδρότητα στο έδαφος της Ουκρανίας, της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χώρας σε έκταση, όπου λειτουργούν τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια, με συνολικά 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχοντας ήδη τοποθετηθεί για το θέμα της εισβολής της Ρωσίας θέλει αυτή τη φορά να σταθεί στο πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι ένα πυρηνικό “ατύχημα”.

Το Πράσινο Κίνημα θέλει να υπενθυμίσει σε κάθε τόνο ότι η πυρηνική ενέργεια δεν συγκαταλέγεται στην καθαρή ενέργεια και ενώνει τη φωνή του παγκοσμίως με όσους λένε ότι πρέπει να σταματήσει οριστικά.

Με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν , το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ επισημαίνει πως ήταν μία χαμένη ευκαιρία από ελληνικής πλευράς να θέσει το θέμα του Ακούγιου. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι δημιουργείται πυρηνικό εργοστάσιο και στη “γειτονιά” μας, για το οποίο το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει εκφράσει εγκαίρως τη διαφωνία του. Πρόκειται για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, που δημιουργείται από την γειτονική χώρα σε συνεργασία με τη Ρωσία (!) και μάλιστα πριν μερικούς μήνες το τουρκικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι χορήγησε άδεια κατασκευής και για τρίτη μονάδα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου στην εταιρεία Akkuyu Nuclear.

Θυμίζουμε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του Ακούγιου, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Κ. Καλογράνης: “Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια”

Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης ανέφερε σχετικά: “Τα δεινά του πολέμου είναι τεράστια και το Πράσινο Κίνημα από την πρώτη στιγμή πήρε θέση για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Βλέπουμε όμως πως ο κίνδυνος ενός νέου Τσέρνομπιλ μόνο απίθανος δεν είναι. Η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση ατυχήματος, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε και μία ακόμη χαμένη ευκαιρία της χώρας μας, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, καθώς δεν θε΄σαμε το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου. Ειδικά για την περιοχή του Ακούγιου που είναι βόρεια της Κύπρου, σε σεισμογενή περιοχή, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, διότι σε περίπτωση ατυχήματος οι επιπτώσεις όπως γνωρίζουμε είναι μη αντιστρέψιμες και είναι πιθανόν να πλήξουν και την χώρα μας.
Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια και οφείλουμε να αγωνιστούμε όσο μπορούμε για να μην γίνει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη