Το Πράσινο Κίνημα τάσσεται υπέρ της αλλαγής που φέρνει το νομοσχέδιο για το Οικογενειακό Δίκαιο το οποίο παρουσίασαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας. Σύμφωνα με αυτό επιβάλλεται δια νόμου η συνεπιμέλεια των παιδιών στη περίπτωση διασπασμένων οικογενειών.
Το Πράσινο Κίνημα προχωρά ακόμα παρακάτω προτείνοντας την Ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων και Σώματος Οικογενειακών Κοινωνικών Λειτουργών. Για το Πράσινο Κίνημα όποια αλλαγή επιχειρηθεί στο καθεστώς της γονικής μέριμνας πρέπει να προτάσσει το συμφέρον του παιδιού.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το δημοσιευθέν στον τύπο «Προσχέδιο Τροποποιήσεων Οικογενειακού Δικαίου», μέσω της «ισόχρονης παρουσίας και των δύο γονέων», Άρθρο 1511, 2ΑΚ, και της «εναλλασσόμενης διαμονής», Άρθρο 1514 3β ΑΚ, επιχειρείται να καθιερωθεί η χρονική συν-επιμέλεια, δηλαδή το παιδί να περνά το ήμισυ του χρόνου του με τον κάθε γονέα, εναλλάξ ανά ημέρα, ανά εβδομάδα, κ.ο.κ..
Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που αφορά πάρα πολλές οικογένειες στη χώρα μας και το Πράσινο Κίνημα δίνει τη σημασία που του αναλογεί.
Σημαντικό ρόλο στο να προχωρήσει αυτή η ανατροπή έπαιξαν οι “Ενεργοί Μπαμπάδες”, ένας πολύ δραστήριος σύλλογος που κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο το συγκεκριμένο θέμα.
Συγκεκριμένα, η πρόταση του Συλλόγου συνοψίζεται στις παρακάτω 10 αρχές:
1. Αδιάσπαστες, κοινές γονικές ευθύνες και δικαιώματα (γονική μέριμνα), χωρίς διαχωρισμό μεταξύ επιμέλειας και λοιπής γονικής μέριμνας.
2. Να προσδιοριστεί στον νόμο ότι είναι δικαίωμα και προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού να ανατρέφεται εξίσου και από τους δύο γονείς.
3. Κατά νομικό τεκμήριο, δηλαδή υποχρεωτικά, κοινή άσκηση γονικής μέριμνας – επιμέλειας (συνεπιμέλεια) και από τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από την μεταξύ τους νομική σχέση (έγγαμοι, διαζευγμένοι, σε διάσταση, χωρίς γάμο, κλπ).
4. Αφαίρεση της επιμέλειας μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα (π.χ. κακοποίηση, παραμέληση τέκνου κλπ)
5. Κατά νομικό τεκμήριο, ίσος χρόνος ανατροφής, δηλαδή ίσος αριθμός διανυκτερεύσεων σε καθημερινότητα και διακοπές, με εναλλασσόμενη κατοικία, για τους γονείς που δεν τους έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα/επιμέλεια (δηλαδή που δεν είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι ως γονείς), πλην των περιπτώσεων που υπάρχει άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ τους.
6. Προσδιορισμός του τόπου κατοικίας του παιδιού ως ο τόπος της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων, κατά τρόπο, ώστε το παιδί να μην αλλάζει τόπο ανατροφής (π.χ. να μην αλλάζει σχολείο). Η κατοικία μπορεί να αλλάξει μόνο με έγγραφη συμφωνία των γονέων ή με οριστική δικαστική απόφαση.
7. Να προσδιοριστεί στον Νόμο ότι είναι δικαίωμα του παιδιού να έχει επαρκή χρόνο επικοινωνίας -με φυσική παρουσία- και με τους δύο γονείς και υποχρέωση και των δύο γονέων να εξυπηρετούν το δικαίωμα αυτό, μεταξύ άλλων και πρακτικά στις φυσικές μετακινήσεις, εκτός από τις περιπτώσεις μονομερούς απομάκρυνσης του ενός γονέα μακριά από τον τόπο κατοικίας του παιδιού.
8. Θέσπιση πλάνου ανατροφής (parenting plan) στο οποίο οι ασκούντες τη γονική μέριμνα/επιμέλεια γονείς θα συμφωνούν στα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως θέματα θρησκευτικής παιδείας, σε ποιό σχολείο θα φοιτήσει, ποιός παιδίατρος θα το παρακολουθεί, κλπ. Τα πεδία που δεν μπορούν να συμπληρώσουν από κοινού οι γονείς θα τα συμπληρώνει ο δικαστής.
9. Θέσπιση επιβαρυντικής περίστασης σε περιπτώσεις ψευδών κατηγοριών και ισχυρισμών σε διαφορές που αφορούν στις σχέσεις γονέα παιδιού – παράλληλα τούτο να συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας/επιμέλειας και να επισύρει αφαίρεσή της.
10. Αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν τους όρους συνεπιμέλειας, ιδίως με σκοπό την αποξένωση, έως και αφαίρεση της γονικής μεριμνας/επιμέλειας. Ποινικοποίηση της γονικής αποξένωσης.

Επιπλέον προτάσεις για την κυβέρνηση
Την ίδια στιγμή το Πράσινο Κίνημα θεωρεί ότι εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βελτιώσει το ισχύον νομικό πλαίσιο θα πρέπει παράλληλα να εφαρμόσει αυτά που εδώ και 25 χρόνια έχουν μείνει στα «χαρτιά»: α) την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων και β) την ίδρυση σώματος οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών, όπως προβλέπεται από το Ν. 2447/1996 που σε συνεργασία με το δικαστικό διαμεσολαβητή θα λειτουργήσουν ουσιαστικά και προωθητικά στην εμπέδωση μιας ουσιαστικά συναινετικής κουλτούρας σε ό,τι αφορά την μέριμνα και την επιμέλεια των παιδιών.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου τόνισε σχετικά: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεπιμέλεια κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και το Πράσινο Κίνημα στηρίζει αυτές τις θέσεις. Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έχουμε φαινόμενα κατά των γυναικών ότι δήθεν εργαλειοποιούν τη μητρότητα για να διατηρήσουν τα προνόμια τους, καθώς στην πραγματικότητα οι γυναίκες αναλαμβάνοντας σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα τόσο στην οικογενειακή ζωή τους όσο και στην επαγγελματική. Για αυτό και το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τις προτάσεις των “Ενεργών Μπαμπάδων”, παράλληλα όμως ζητά και την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων και την ίδρυση σώματος οικογενειακών κοινωνικών λειτουργών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια αλλαγή επιχειρηθεί στο καθεστώς της γονικής μέριμνας πρέπει να προτάσσει το συμφέρον του παιδιού.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη