ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τεράστιες οι απώλειες από την σπατάλη τροφίμων

• Ευρήματα ΣΟΚ σε σημαντική ημερίδα της D WASTE και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Στην σημαντική ημερίδα «Wasteless Food 2022», εκπροσωπήθηκε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, από το συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου και αντιπρόεδρο του ΕΣΔΝΑ Νίκο Παπαδάκη. Η ημερίδα είχε θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων και τα νέα επιχειρηματικά κίνητρα και πρότυπα μέσα από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση για τους κλάδους του επισιτισμού. Πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, και είχε τίτλο «ΑναΤΡΕΦΟΝΤΑΣ την Καινοτομία, αντισΤΡΕΦΟΝΤΑΣ την σπατάλη τροφίμων».
Ο ειδικός σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης Αντώνης Μαυρόπουλος, είχε το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε έρευνα με σημαντικά ευρήματα. Σύμφωνα με την έρευνα το 42,1% των προμηθειών καταλήγει στα σκουπίδια, η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στην σπατάλη τροφίμων, ενώ προκύπτουν 275 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων από επιχειρήσεις εστίασης ετησίως, με 1,1, δις ετήσιο κόστος. Σημαντικό σημείο της εκδήλωσης, ήταν η παράλληλη σύνδεση με τη Βαρκελώνη, όπου πραγματοποιούνταν μία αντίστοιχη παράλληλη εκδήλωση.
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο από τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δ/νων Σύμβουλος ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης, ο Deputy Director (Academic), Athens Downtown Campus Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Γιώργος Στεφάνου, ο Γευσιγνώστης και Κριτικός Γεύσης από το “Αθηνόραμα” Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο Executive chef “NATU” Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο Bartender “Χελώνα” Γεράσιμος Διονάτος, η Customer Experience Director Polygreen Χάρις Μαρκάκη, η Δρ. Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμ. Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κάτια Λαζαρίδη, ο Δρ. Τεχνολόγος Περιβάλλοντος D-Waste Ευάγγελος Τερζής, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ο Δημοσιογράφος της “Lifo” Θοδωρής Αντωνόπουλος και ο Δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Γιώργος Λιάλιος.
Στην τοποθέτησή του ο συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ , Κώστας Καλογράνης, μεταξύ άλλων τόνισε «την αναγκαιότητα να δοθούν και κίνητρα στις επιχειρήσεις εστίασης, που κάνουν κυκλική οικονομία σε ποσοστό, μεγαλύτερο του 95%, την σημαντικότητα της προστασίας και ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής από παραδοσιακούς σπόρους, την πρόταση να ενταχθεί το μάθημα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας στις σχολές που προκύπτουν επαγγελματίες της εστίασης». καθώς επίσης και προτάσεις για να μην πετιούνται τόσα πολλά τρόφιμα, την ίδια ώρα που υπάρχουν οικογένειες που πεινάνε. «Τα νούμερα από την έρευνα είναι συγκλονιστικά. Η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε σπατάλη τροφίμων , με το 42,1% των προμηθειών να καταλήγει στα σκουπίδια. Συγχαρητήρια, στη D Waste και στον Αντώνη Μαυρόπουλος, για την εξειδίκευση και τον αγώνα που δίνουν σε αυτό το πεδίο της Ανακύκλωσης, Επανάκτησης, Επαναχρησιμοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μετά το πέρας των ομιλιών, παραδόθηκε στον συμπρόεδρο του Πράσινου Κινήματος, Κώστα Καλογράνη, συμβολικό δώρο , ανακυκλώσιμο προϊόν από φύλλα ελιάς.