ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τα πυρηνικά απόβλητα της Βουλγαρίας απειλούν την Ελλάδα

* Το θέμα ήρθε σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας.
* Ύποπτη η στάση της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού.
* Γιατί ήταν στα Αγγλικά γραμμένη ο ογκωδέστατη ΣΜΠΕ;

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να πληγεί η Ελλάδα, από τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα και τα ραδιενεργά απόβλητα της Βουλγαρίας. Αυτό προκύπτει από τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας μας, όπου συζητούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενός τέτοιου ενδεχομένου. Πρόκειται για ακόμα μία επιβεβαίωση, δυστυχώς, του Πράσινου Κινήματος, που είναι το μοναδικό κόμμα που στο παρελθόν, είχε αναφερθεί στις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν για την Ελλάδα, από τον τρόπο διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων από τα εργοστάσια σε Κοζλοντούι και Ελίν Περίν της Βουλγαρίας. Το Πράσινο Κίνημα, συνεχίζει να βροντοφωνάζει “ΟΧΙ στα πυρηνικά”, σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τα Περιφερειακά Συμβούλια, τα οποία συζητούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μάλιστα γνωμοδοτούν θετικά, έστω και με παρατηρήσεις.

Στα Περιφερειακά Συμβούλια όλης της χώρας, συζητείται τον τελευταίο καιρό το θέμα με τίτλο : «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας». Πρόκειται για μία ΣΜΠΕ , που είναι ένα ογκώδες κείμενο πολλών χιλιάδων λέξεων, γραμμένη όλη στα Αγγλικά, θυμίζοντας άλλες εποχές, που η Βουλή ψήφισε τα νομοσχέδια της τρόικα , τα οποία ερχόντουσαν έτοιμα γραμμένα στα Αγγλικά. Πρακτική που σίγουρα υποτιμά τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαβούλευση του θέματος γίνεται με βάση οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μεταξύ άλλων αναφέρει: «(…) Γίνονται διασυνοριακές διαβουλεύσεις σε περίπτωση που ένα κράτος – μέλος κρίνει ότι η εφαρμογή ενός εκπονούμενου σχεδίου ή προγράμματος, το οποίο αφορά την επικράτειά του, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε άλλο κράτος – μέλος». Υπάρχει δηλαδή πλήρης παραδοχή, ότι η Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις, από τον τρόπο διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων σε Κοζλοντούι και Ελίν Περίν. Το ίδιο αναφέρει και το κείμενο που έχει αποστείλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις Περιφέρειες.

Αν διαβάσει κάποιος την μελέτη των Στρατηγικής Μ.Π.Ε του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας, θα δει ότι δηλώνει ρητά, ότι αναζητεί χώρους ταφής για αποθήκευση και διαχείριση ραδιενεργών αποβλήτων και εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων, για 50 χρόνια στα πλαίσια της κατάργησης 4 πυρηνικών σταθμών και τον παροπλισμό δύο νέων πυρηνικών σταθμών. Επιπλέον, το επικαιροποιημένο σχέδιο το οποίο αφορά και η μελέτη, γίνεται επειδή πρόκειται να χωροθετηθούν και νέες εγκαταστάσεις σε Κοζλοντούι και Ελίν Περίν. Πρόκειται για τον υπό κατασκευή Εθνικό Αποθετήριο Πυρηνικών Αποβλήτων στη θέση «Ραντιάνα» του χωριού Χάρλετς του Κοζλοντούι, την εγκατάσταση αποτέφρωσης απορριμμάτων στο Κοζλοντούι, την κατασκευή εγκατάστασης παραγωγής συσκευασιών από τον κρατικό φορέα «Πυρηνικά Απόβλητα» το 2025 και δύο νέες πυρηνικές μονάδες στο Μπέλενε και δύο στο Κοζλοντούι.

Κι εδώ μπαίνουν αβίαστα τα εξής ερωτήματα:

1. Έχουν οι Περιφέρειες το εξειδικευμένο προσωπικό, για τα πυρηνικά απόβλητα, ούτως ώστε να υπάρχει τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση;
2. Θα υπάρξει μεταφορά και διέλευση των πυρηνικών αποβλήτων από τη χώρα μας;
3. Έχει υπάρξει διαβούλευση της Ελληνικής με τη Βουλγαρική κυβέρνηση για τις νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία ;
4. Έχει λάβει προληπτικά μέτρα η κυβέρνηση για την προστασία των κατοίκων και του φυσικού περιβάλλοντος σε περίπτωση ατυχήματος;

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου, (η οποία είναι μόλις 500 χιλιόμετρα απόσταση από τις επικίνδυνες εγκαταστάσεις), οι υπηρεσιακοί παράγοντες δικαίως δήλωσαν αναρμόδιοι να εξηγήσουν, το θέμα. Παρόλα αυτά με τις ψήφους της παράταξης του Περιφερειάρχη κ.Καχριμάνη , υπήρξε θετική γνωμοδότηση. Επίσης για την ιστορία, στην Περιφέρεια Αττικής , μαζί με την παράταξη της διοίκησης του νεοδημοκράτη Νίκου Χαρδαλια, υπέρ της γνωμοδότησης (με κάποιες επιπλέον παρατηρήσεις), ψήφισε και η παράταξη του Σύριζα με επικεφαλής τον Γιώργο Ιωακειμίδη.

Το Πράσινο Κίνημα καλεί τις Περιφερειες, όλης της χώρας να πάρουν σαφή θέση κατά των πυρηνικών αποβλήτων, και να ψηφίσουν ότι δεν θα δεχθούν καμία διέλευση και μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων, στα διοικητικά τους όρια. Επίσης καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό, για τα αποτελέσματα της συζήτησης με την βουλγαρική κυβέρνηση. Λέμε ΟΧΙ στα πυρηνικά. Προστατεύουμε το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον!!!