ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τα πρωτοβρόχια αρκούσαν να αποκαλύψουν το μέγεθος του προβλήματος

Η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα σφοδρή, επιβεβαιώνει αυτό που φοβόμασταν όλοι ότι θα αντιμετωπίσουμε σε πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως σε αυτές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αρκούσαν οι πρώτες βροχοπτώσεις για να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, να πλημμυρίσουν σπίτια, να εγκλωβιστούν κάτοικοι, να καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης, να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, να κλείσουν δρόμοι και να καταστραφεί εξοπλισμός επιχειρήσεων και καταστημάτων.
Το Πράσινο Κίνημα επιβεβαιώνεται για όλα όσα είχε έγκαιρα καταγγείλει. Ειδικά οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια δεν πρόλαβαν καν να συνέλθουν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και δέχτηκαν δεύτερο έντονο πλήγμα με τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου. Ένα απόλυτα προβλέψιμο και υπό φυσιολογικές συνθήκες διαχειρίσιμο φυσικό φαινόμενο, είναι η αιτία για να ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να καταστρέφονται ξανά οι περιουσίες τους. Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλία, όπου μία λίγο εντονότερη βροχή ήταν αρκετή για να καταδείξει τις ελλειμματικές πολιτικές, που βαρύνουν σαφέστατα διαχρονικά και τη διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι Περιφερειάρχες Σπανός και Αγοραστός έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις καταστροφές.
Το Πράσινο Κίνημα ζητά άμεσα:
– Να εξασφαλιστεί η διαμονή των πληγέντων, για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους
– Να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% σε όλους όσους επλήγησαν, για όλες τις ζημιές.
– Να αποκατασταθεί άμεσα το οδικό δίκτυο.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα επαναφέρει την πρότασή του να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς οι συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής θα είναι ακόμα μεγαλύτερες σε χώρες όπως η δική μας που δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές.
Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης. Θα μετριέται το κόστος που μετακυλύεται στις επόμενες γενιές. Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι διατάξεις του κλιματικού νόμου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα έχει ζητήσει να θεσπιστεί ο Κλιματικός Προϋπολογισμός. Δηλαδή η συνολική ποσότητα των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανά πενταετή περίοδο που καθορίζεται με σκοπό την επίτευξη των στόχων του παρόντος νόμου.
Τα κόμματα της Βουλής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη φύση. Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ. Οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανέστατες σε όλους.

Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: «Συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες και ελπίζουμε να μην δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Δυστυχώς όμως μπορούμε να ελπίζουμε μόνο στις διαθέσεις του καιρού, καθώς οι διαθέσεις της κυβέρνησης δεν μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει, δεν υπάρχουν καν μελέτες. Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει το Πράσινο Κίνημα, απουσιάζει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός έτσι ώστε να μην συμβαίνουν αυτές οι καταστροφές, χωρίς καν να υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα.”