ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Συμμετέχει στο 35ο συμβούλιο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, στη Λετονία.

Στο 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος θα συμμετέχει το Πράσινο Κίνημα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 2-5 Ιουνίου στη Ρίγα της Λετονίας! Το Πράσινο Κίνημα, θα εκπροσωπήσουν το μέλος του πολιτικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης και ο εκπρόσωπος τύπου Νίκος Καραμπάσης. Κεντρικά θέματα του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, είναι η στρατηγική των Ευρωπαίων Πράσινων για την ασφάλεια, τη δίκαιη μετάβαση και την ενέργεια .

Το κείμενο – πλαίσιο

“Από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, βρεθήκαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο: αντιμετωπίζουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση. Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία μας, κλονίζοντας τα θεμέλια της ενεργειακής μας πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας καθώς και των εξωτερικών μας σχέσεων.

Ο πόλεμος του Πούτιν έχει προκαλέσει μια αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη. Η ευρωατλαντική κοινότητα συγκεντρώθηκε από κοινού για να υποστηρίξει την Ουκρανία και ελήφθησαν γρήγορες αποφάσεις για τον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας. Και μόλις πρόσφατα, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημες αιτήσεις για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Οι Προοδευτικοί (Progresīvie), οι οποίοι είναι υποψήφιοι για τους Ευρωπαίους Πράσινους φέτος μαζί με τους Πράσινους Åland (Hållbart Initiativ), μάχονται ενάντια στην επιρροή του Κρεμλίνου στη Λετονία και εργάζονται ακούραστα για την υποστήριξη προσφύγων από την Ουκρανία που φτάνουν στη χώρα τους.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος έχει αποκαλύψει οδυνηρά πόσο εξαρτημένες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες από τις εισαγωγές ενέργειας και μας ανάγκασε να επανεξετάσουμε την ενεργειακή μας στρατηγική. Χρειαζόμαστε ενεργειακή ανεξαρτησία, διατηρώντας παράλληλα τον μακροπρόθεσμο στόχο μας να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση που θα βάζει τους ανθρώπους σε προτεραιότητα. Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι η απάντησή μας σε αυτήν την κρίση όχι μόνο διασφαλίζει την κυριαρχία και την ενεργειακή μας ασφάλεια, αλλά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό οι ηγέτες των Πρασίνων σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης συγκεντρώνονται στο Συμβούλιο για να συζητήσουν την Πράσινη μετάβαση για να βεβαιωθούν ότι είναι δίκαιη και βιώσιμη, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των ανθρώπων”…

“Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Όχι μόνο αντιμετωπίσαμε την κρίση του COVID-19 και πιο ανησυχητικά νέα για την κλιματική κρίση φέτος, αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Καθώς η Ευρώπη εισέρχεται σε ένα νέο παράδειγμα, και οι πολίτες εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τους Πράσινους για να οδηγήσουν την πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον, αυτό σημαίνει ότι ως πολιτική οικογένεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε σημαντικά και προκλητικά ζητήματα αναγνωρίζοντας την πολιτική πραγματικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε: Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία των ευρωπαϊκών χωρών; Ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την ενεργειακή ανεξαρτησία; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση σε περιόδους κρίσης; Και το πιο σημαντικό – ποια πρέπει να είναι η προσέγγισή μας για την ενίσχυση της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη;

Είμαστε η πιο συνεκτική πολιτική οικογένεια γιατί προχωράμε μαζί. Τα ψηφίσματά μας εγγράφουν τις κοινές μας θέσεις μετά από εις βάθος συζητήσεις μεταξύ των Πρασίνων και ψηφίζονται από τα πλήρη μέλη του EGP στα Συμβούλιά μας. Είχαμε πολλά ψηφίσματα από την ίδρυσή μας το 2004, τα οποία παρέχουν εντολή για δράση. Λειτουργούν ως ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης και αποτελούν μέρος των δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο των Ευρωπαίων Πρασίνων. Είμαστε περήφανοι για το τεράστιο έργο που κάνουν τα Πράσινα κόμματα σε όλη την Ευρώπη για να φέρουν κοινές θέσεις στο Συμβούλιο!”

Το πρόγραμμα

Στις εργασίες του Συμβουλίου θα συμμετάσχουν τόσο εκπρόσωποι των πράσινων κομμάτων από διάφορες χώρες, όσο και υψηλοί προσκεκλημένοι/ες, όπως ο Dritan Abazović, ο νέος πράσινος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, και η Anna Lührmann, Πράσινη Υπουργός Επικρατείας για την Ευρώπη και το Κλίμα, του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ενώ θα έχει κεντρική ομιλία και ο Virginijus Sinkevičius, Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας (φημολογείται ότι μετά τη θητεία του θα δημιουργήσει πράσινο κόμμα στη χώρα του).

Κατά τη διάρκεια των συνόδων ολομέλειας, θα συζητηθούν οι εξωτερικές υποθέσεις και η ασφάλεια, καθώς και το πώς θα προωθηθεί μια δίκαιη πράσινη και ενεργειακή μετάβαση.
Ο Dritan Abazović, ο νέος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, έχει κεντρική ομιλία την Παρασκευή 3 Ιουνίου, όπως και η Anna Lührmann, Υπουργός Επικρατείας για την Ευρώπη και το Κλίμα, Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Το Σάββατο 4/6, ο Virginijus Sinkevičius, Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο Συμβούλιο.
Διαβάστε εδώ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Δράσεις στο δρόμο

Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος γίνεται ξανά δια ζώσης μετά από καιρό, – πραγματοποιείται υπό κανονικές συνθήκες κάθε εξάμηνο – και συγκεντρώνει την οικογένεια των Πράσινων κομμάτων για να αποφασίσει για μια κοινή πολιτική πορεία για την επόμενη περίοδο.

Κεντρικό θέμα του Συμβουλίου αποτελεί το “δικαίωμα στη στέγαση“, που συνοδεύεται και με δράση στο δρόμο, το Σάββατο 4/6, στις 19.00.

Για να υποστηριχθούν οι τοπικές δράσεις, θα οργανωθεί περιήγηση με τα πόδια την Παρασκευή 3/6, το πρωί, θα στο κέντρο της πόλης κάνοντας μια στάση σε μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στον δημόσιο χώρο που εισήγαγε η Progresīvie Πολιτική ομάδα, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ενώ την Κυριακή 5/6 υπάρχει ξενάγηση στην κουλτούρα της αγοράς, μια εξερεύνηση στην πρόσφατα ανακαινισμένη αγορά στο Agenskalns, μια ιστορική γειτονιά. Σε αυτή την ξενάγηση οι συμμετέχοντες περπατάνε λιγότερο και θα απολαμβάνουν περισσότερο τα φαγητά και τα ποτά που προσφέρει αυτή η αγορά!

Τα ψηφίσματα

Πέρα από τις συζητήσεις και τις δράσεις στον δρόμο υπάρχουν και ψηφίσματα του Συμβουλίου, τα οποία θέτουν γραπτώς τις κοινές θέσεις και ψηφίζονται στην συνέλευση, κι αντιμετωπίζουν θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Πράσινης ατζέντας. Τα σχέδια ψηφισμάτων, τα οποία κατατέθηκαν από τα κόμματα μέλη και τις ομάδες σε όλη την Ευρώπη θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν από τους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου. Τα τελικά ψηφίσματα, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν μια ενιαία θέση των Πρασίνων για τα ζητήματα, θα δημοσιευθούν μετά την εκδήλωση. Εδώ ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

Μεταξύ άλλων υπάρχει και ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που προετοιμάστηκε από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και τους Πράσινους της Ουκρανίας, δείτε το σχέδιο εδώ, για τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τη στήριξη της τρίτης ηλικίας, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, τα κρυπτονομισματα, τον κυβερνοπόλεμο

 

Ψηφιακός μετασχηματισμός και συμμετοχική δημοκρατία στην πράξη

Κατά τη διάρκεια του 35ου Συμβουλίου, όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες καλούνται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για κινητά της εκδήλωσης. Περιέχει πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους/τριες ομιλητές/τριες, τους εκθέτες και τα logistics και επιτρέψει σε όσους/ες θέλουν να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν στοιχεία επικοινωνίας μεταξύ τους. Όλοι οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες καλούνται μέσω email να κατεβάσουν την εφαρμογή Eventspace πριν από την έναρξη του Συμβουλίου.

Ο Πράσινος Φεμινισμός είναι Trans-Inclusive

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος “Trans Rights Here! Τρανς Δικαιώματα Τώρα!” το 2020, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τις τρανς φωνές στην πολιτική αρένα και να υποστηρίξουν τα τρανς αιτήματα στη χάραξη πολιτικής και στη νομοθεσία. Φιλοξενείται ένα δυναμικό πάνελ συζήτησης, με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα της Progresīvie, Lelde Vaivode, και με τη συμμετοχή διεθνών και Λετονών ομιλητών. Μετά το πάνελ, η DJ Lévi – διοργανώτρια queer ντίσκο εκδηλώσεων στη Ρίγα, House de la Cinc – θα φωτίσει την ατμόσφαιρα με τις διάσημες ποπ μίξεις της!