ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Στερούν από την Ήπειρο το σιδηρόδρομο – Η κυβέρνηση έχασε χρήματα και το τρένο της Βιώσιμης Κινητικότητας

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του με την απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της Μελέτης για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, όταν μάλιστα υπάρχουν και Κοινοτικοί πόροι εκατομμυρίων ευρώ για αυτόν το λόγο. Η κυβέρνηση στερεί τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, χωρίς καμία πειστική δικαιολογία και επιστρέφει τα χρήματα στην ΕΕ, αποδεικνύοντας την έλλειψη αξιοπιστία της, καθώς η κοινοτική χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» προγραμματικής περιόδου 2014-2020 είχε εγκριθεί μετά από αίτημα της ίδιας της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.
Αυτά δυστυχώς, δεν τα λέει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ αλλά αναφέρονται στην απάντηση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αφορούσε στον κίνδυνο να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από Κοινοτικούς πόρους για την ολοκλήρωση της μελέτης σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου.

Η αποκαλυπτική – απαράδεκτη απάντηση
Ο κ. Σκάλκος ανέφερε στην απάντησή του: «Η Δράση με κωδ. 2020-EL-TMC-0080-S και τίτλο “Final Studies of the new single railway line Kalambaka–Ioannina Igoumenitsa, part of OEM Corridor” εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF) Προγραμματικής Περιόδου 2014- 2020 με υπεύθυνο Φορέα για την υλοποίηση της τον ΟΣΕ ΑΕ. Ο προγραμματισμός υλοποίησης του συνολικού έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας», μέρος του οποίου αποτελεί η ανωτέρω Δράση, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σας γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη Δράση δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση που υποβλήθηκε από το αρμόδιο για τη χρηματοδότηση Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για έργα που θα ενταχθούν στο ΠΔΕ 2022».


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν διαθέτει πίστωση επτά εκατομμυρίων περίπου, που αποτελεί την εθνική συμμετοχή ώστε να γίνει η δημοπράτηση.
Από τότε το Υπουργείο Ανάπτυξης και για λόγους άγνωστους δεν προχώρησε στην εγγραφή της εθνικής συμμετοχής με αποτέλεσμα η δημοπράτηση να μην έχει γίνει και όλα δείχνουν πως χάνεται οριστικά αφού και οι ημερομηνίες δεν «βγαίνουν» αλλά κυρίως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση.

Κ. Καλογράνης: Η Κυβέρνηση στερεί από την Ήπειρό το σιδηρόδρομο
Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Χωρίς καμία σοβαρή εξήγηση η κυβέρνηση αποφάσισε να στερήσει από την Ήπειρο τη δυνατότητα της σιδηροδρομικής σύνδεσης και από τη χώρα αρκετά εκατομμύρια ευρώ από Κοινοτικούς πόρους. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Σκάλκος η Μελέτη δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου παρότι είναι εγκεκριμένοι οι κοινοτικοί πόροι και αυτή η παράλογη κυβερνητική επιλογή συνεχίζει να αφήνει την Ήπειρο χωρίς σιδηρόδρομο. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει μιλήσει αναλυτικά για την Βιώσιμη Κινητικότητα, όμως για την κυβέρνηση αυτά μοιάζουν άγνωστες λέξεις. Ο σιδηρόδρομος είναι το κατ΄ εξοχήν μέσο που εκφράζει τη Βιώσιμη Κινητικότητα τόσο σε επίπεδο μεταφοράς πολιτών αλλά και αγαθών. Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα μεταφορών είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» που η κυβέρνηση έχει χάσει. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ μέσα από τη Βουλή, πλέον, μετά τις εκλογές, θα καταφέρει να αλλάξει τα παραπάνω δεδομένα».

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα