Η ίδια η εταιρεία που εκτελεί το έργο έχει βάλει δικό της αρχαιολόγο για να κάνει τους ελέγχους για αρχαία αντί για το Υπουργείο Πολιτισμού – “Κρυφτούλι” με τις αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Σκάνδαλο μεγατόνων με τα αρχαία στο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καταγγέλλει για μία ακόμα φορά τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν με το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Αυτή τη φορά στο κόμμα ήρθαν πολλές καταγγελίες από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Σκάλας Λακωνίας, όπου κατασκευάζεται η 3η Υποενότητα του Έργου, ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος με τα αρχαία που βρίσκονται στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας δεν έχει αναλάβει να επιβλέψει τα έργα που γίνονται, όπως είναι υποχρεωμένη, αλλά η ίδια η εταιρεία (!) που κατασκευάζει το έργο έχει βάλει δικό της αρχαιολόγο, με την πρόφαση ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας επαρκές προσωπικό. Προφανώς πρόκειται για ένα απίστευτο σκάνδαλο και θα πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει άμεσα. Δεν γίνεται ο ελεγχόμενος να είναι και ελεγκτής.

Χαρακτηριστικά, ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε: “Πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων και είναι υπόλογη η Υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, η οποία επιτρέπει στις μεγάλες εταιρείες να διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα τον αρχαίο πλούτο της χώρας μας. Αλήθεια, ποιος μπορεί να διερευνήσει τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας, όταν δεν υπάρχει ένας δημόσιος φορέας για να ελέγξει;”

Το Πράσινο Κίνημα δίνει στη δημοσιότητα και την πρόσφατη επιστολή του Δικηγόρου που εκπροσωπεί το Δήμο Ευρώτα και κατοίκους της Σκάλας Λακωνίας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και ζητά να υπάρξει ενημέρωση για τα αρχαιολογικά ευρήματα στον Χώρο που κατασκευάζεται το Έργο και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί ως προς την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του Έργου.
Αναλυτικά, η επιστολή, έχει ως εξής:

Προς το
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολ. Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Αγησιλάου 59, Σπάρτη
ΥΠΟΨΗ ΠΡΟΊΣΤΑΜΕΝΗΣ Κας Ευαγγ. Πάντου
EMAIL: epantou@culture.gr

Κύριοι,
επειδή, ως Δικηγόρος που εκπροσωπεί το Δήμο Ευρώτα και κατοίκους της Σκάλας Δήμου Ευρώτα Λακωνίας πληροφορήθηκα ανεπισήμως από κατοίκους της Κοινότητας Σκάλας και ειδικότερα από την κα Παναγιώτα Ανδριανάκη, τον κ. Ιωάννη Μπλέτα κ.ά., για αρχαιολογικά ευρήματα ΕΝΤΟΣ των Χώρων του Έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ”, με Αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Ανάδοχο την Εταιρεία “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Μ.Α.Ε.”, θυγατρική της “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. στη θέση “ΞΗΡΟΚΑΜΠΙΑ” της Σκάλας Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, όπου ευρίσκεται η 3η Υποενότητα του Έργου, παρακαλώ πολύ, όπως με ενημερώσετε για το άνω θέμα ως αρμόδιοι, και ειδικότερα για τα αρχαιολογικά ευρήματα στον άνω Χώρο και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί ως προς την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του Έργου.
Υπενθυμίζω, ότι το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης των κατοίκων σε περιβαλλοντικές πληροφορίες από τις Δημόσιες Αρχές, βασίζεται στις Αρχές της Συνθήκης του Άαρχους (Convetion on Access to Information, Public Participation in Decision -Making and Access to Iustice in Environmental Matters), η οποία κυρώθηκε από τη Ελλάδα με το Νόμο 3422/2005 για “Κύρωση της Σύμβασης για την πρόσβαση σε πληροφορίες, για τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα”.
Στη διάθεσή σας για τυχόν πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Με τιμή
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΡ. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.

Ξεκάθαρο το θέμα των αρμοδιοτήτων
Παράλληλα, ένα ακόμα ζήτημα έρχεται να αναδείξει πως τίποτα δε γίνεται σωστά με το ΣΔΟΤ Πελοποννήσου. Όλη αυτή η γενική κατακραυγή που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή οδήγησε τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου Σταύρο Αργειτάκο να δηλώσει ότι την αρμοδιότητα για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου και όλη την ευθύνη έχει αναλάβει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Το Πράσινο Κίνημα θέλει να ενημερώσει τους πολίτες ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η αρμοδιότητα επέστρεψε στον ΦΟΔΣΑ με απόφαση Αν. Υπουργού Τσιρώνη το 2015 που κατάργησε προηγούμενες αποφάσεις. Με απόφαση του, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου εκχώρησε στην Περιφέρεια την υλοποίηση του έργου και όχι τις αρμοδιότητες διαχείρισης.
Το Πράσινο Κίνημα ζητά να έρθουν όλα τα έγγραφα στο φως.

Υπάρχει και Άλλος Δρόμος…
Go Green με το Πράσινο Κίνημα