ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ : Σημαντική Παρέμβαση στην Παλαιά Βουλή για τα Στεγαστικά Δάνεια και την Πρώτη Κατοικία

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ : Σημαντική Παρέμβαση στην Παλαιά Βουλή για τα Στεγαστικά Δάνεια και την Πρώτη Κατοικία
Σημαντική παρέμβαση στην Παλαιά Βουλή, έκανε το Πράσινο Κίνημα, για τα στεγαστικά δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας . Το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, αποτελούσαν ο συμπρόεδρος Κώστας Καλογράνης, ο γενικός γραμματέας Λάμπρος Σπάθης, ο επικεφαλής του Οργανωτικού Άγγελος Νταβίας και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης.
Το Δικαίωμα στη Στέγαση για εμάς στο Πράσινο Κίνημα είναι αδιαπραγμάτευτο . Με τις προτάσεις μας συμμετέχουμε στον ευρωπαϊκό στόχο να μην υπάρχει κανένας άστεγος το 2030.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΟΓΡΑΝΗ

“Φίλες και Φίλοι,

Επικεφαλής και Εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων και Φορέων.

Το ζήτημα της Στέγασης είναι κορυφαίο θέμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ε.Ε. Το Δικαίωμα στην προσιτή κατοικία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους για την ευημερία των πολιτών, των οικογενειών των κοινωνιών.

Διότι θεωρώ ότι από αυτή την οπτική πρέπει να το δούμε. Από το αδιαμφισβήτητο Δικαίωμα στη Στέγαση όλων των πολιτών.

Διότι, δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που στην Ελλάδα  ταλαιπωρούνται οι Δανειολήπτες και  κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους,  στην Ε.Ε. να θεσμοθετούν μέτρα για να εξαλειφθούν οι άστεγοι μέχρι το 2030. Να υπογράφουμε από τη μία στην Ε.Ε. τις πολιτικές δεσμεύσεις της χώρας μας για την εξάλειψη της αστεγίας και να δημιουργούμε από την άλλη στην Ελλάδα, νέες γενιές αστέγων. Για το χατίρι, δηλαδή, της εγχώριας διαπλοκής, να προχωράμε ακόμα και σε αντιευρωπαϊκές πολιτικές.

Το Πράσινο Κίνημα, θεωρεί ότι αυτό πρέπει να είναι το κύριο πολιτικό διακύβευμα, για το θέμα που συζητάμε. Δηλαδή, να σχεδιάσουμε, να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε όλες τις πολιτικές, για να μην έχουμε κανέναν άστεγο το 2030. Την συμβατική υποχρέωση που έχουμε αναλάβει ως χώρα στην Ε.Ε. Διότι αυτή η πολιτική κατεύθυνση, απαγορεύει ουσιαστικά το τσουνάμι των πλειστηριασμών.

Για αυτό και χαιρετίζουμε την ουσιαστική παρέμβαση των Πράσινων Ευρωβουλευτών για το δικαίωμα στη στέγαση και καλούμε τη χώρα μας να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις προτάσεις.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα «Πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση για όλους» της “πράσινης” Ευρωβουλευτού Kim van Sparrentak .

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την οικονομικά και κοινωνικά προσιτή στέγαση. Μάλιστα βάζει και την παράμετρο,  ότι τα δικαιώματα στέγασης είναι πάνω από τα συμφέροντα της αγοράς. Δηλαδή, το Δικαίωμα στη Στέγαση, είναι πάνω από τα Συμφέροντα των Τραπεζών….

(καταθέτω το Ψήφισμα στα πρακτικά να το χρησιμοποιήσει όποιος θέλει)

 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε έναν ολοκληρωμένο Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας,

σεβόμενοι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Δίνοντας  προτεραιότητα σε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και διαδικασίες. Να μην κάνουμε αυτή τη φορά τα λάθη του παρελθόντος.

Αλλά πριν τον Εθνικό Σχεδιασμό Κατοικίας, για να μπορέσουμε ως χώρα να έχουμε σοβαρά δεδομένα, και να γίνουν αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες, οφείλουμε να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές της κοινωνίας.

Να επουλώσουμε τα βαθιά κοινωνικά τραύματα που έχουν προκύψει μετά από 10 χρόνια μνημονίων και σχεδόν 3 χρόνια πανδημίας.

Για να συμβεί αυτό το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ  προτείνει τον εξής οδικό χάρτη:

  • Άμεσα, την πλήρη απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτου τιμής και για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι τις 350.000 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις 31.12.2023.
  • Άμεσα την τροποποίηση του Νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων έτσι ώστε η προστασία της κύριας κατοικίας τους να επεκταθεί μέχρι την λήξη της σχετικής δικαστικής διαδικασίας.
  • Την θεσμοθέτηση ότι σε περίπτωση πώλησης δανείων σε funds (πράξη που πρέπει να γίνει έπειτα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες), να έχει προτεραιότητα εξαγοράς δανείου ο δανειολήπτης στην τιμή που αγοράζει το fund.
  • Την θεσμοθέτηση του Δικαιοστάσιου, δηλαδή την προσωρινή γενική αναστολή δικαστικών πράξεων των εκδικασθέντων από τα Δικαστήρια υποθέσεων, για τις υποθέσεις των στεγαστικών δανείων. Μετά από βαθύτατες κρίσεις , υποχρεούται το κράτος στη θέσπιση δικαιοστασίου προκειμένου να διασφαλιστούν οι πολίτες από αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Επίσης ως έκτακτο μέτρο στήριξης αλλά και ρύθμισης της παραγωγής, της διάθεσης και κατανάλωσης αγαθών και της προσφοράς υπηρεσιών.

 

Γιατί η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μία συνολική, οικονομική, αξιακή και πολιτική επανεκκίνηση.

Θα ήθελα να αναφερθώ και σε δύο ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών. Αφενός τους παλινοστούντες Πόντιους και αφετέρου τους Έλληνες Τσιγγάνους.

Οι πρώτοι έλαβαν πριν χρόνια στεγαστικό δάνειο, με εγγύηση του δημοσίου. Ήταν εθνική πολιτική επιλογή η παλινόστησή τους. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων και οικονομικής κρίσης και 3 χρόνια πανδημίας, κάποιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τα όποια απρόσωπα funds να πάρουν τα σπίτια τους, ειδικά στα σύνορα της χώρας. Με ότι αυτό συνεπάγεται…

Το κράτος οφείλει ως εγγυητής να αποπληρώσει τα δάνεια,  κάνοντας μεγάλο «κούρεμα» του ποσού στις Τράπεζες  και να το δοσοποιήσει άτοκα στους δανειολήπτες με μεγάλη περίοδο χάριτος.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα δάνεια των Ελλήνων Τσιγγάνων. Κάποιοι έπαιξαν μεγάλα παιχνίδια στις πλάτες τους για τα στεγαστικά τους δάνεια. Οι ημέτεροι πολιτικοί και οι τραπεζικοί που πρωταγωνίστησαν, πριν χρόνια, στην έκδοση των δανείων, σήμερα νίπτουν τας χείρας τους και αδιαφορούν για τις 10.000 οικογένειες που θα χάσουν τα σπίτια τους. Για εμάς, η ενταξιακή διαδικασία και η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, είναι στις βασικές μας πολιτικές. Άρα θα αγωνιστούμε να μην χάσουν και αυτοί οι άνθρωποι τα σπίτια τους. Γνωρίζουμε πως τους έχουν εκμεταλλευτεί οι πολιτικοί των συστημικών καθεστωτικών κομμάτων.

Τέλος θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι οι Τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στο ρίσκο που έπαιρναν, όταν έδιναν αφειδώς δάνεια.

Και δεν είναι δυνατόν, να κάνουν τα στραβά μάτια στα χρέη εκατομμυρίων, των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν και την ίδια στιγμή να παίρνουν το σπίτι του κάθε πολίτη. Και αυτό πρέπει να το φωνάξουμε Δυνατά και προς πάσα κατεύθυνση.

Στηρίζουμε τους Δανειολήπτες και θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες γενιές αστέγων.  Γιατί εκτός των άλλων, με αυτές τις κοινωνικές ΑΝΙΣΌΤΗΤΕΣ  παγιώνεται αυτό που λέμε «Διαγενεακή Φτώχια». Και εμείς στο Πράσινο Κίνημα, δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί…”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

 

2022-07-17T10:37:04+03:00
Go to Top