ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ράπισμα του ΣτΕ, στην κυβέρνηση, για το ΚΕΘΕΑ

– Αντισυνταγματική η νεοφιλελεύθερη κατάργηση του βραβευμένου αυτοδιοίκητου προγράμματος.

Νέο ράπισμα από τη δικαιοσύνη για τις πολιτικές αποφάσεις των δήθεν “αρίστων” της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά, για την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Το Πράσινο Κίνημα, είχε εγκαίρως καταγγείλει αυτή την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, με σχετικές ανακοινώσεις. Είχαμε επισημάνει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, της κυβέρνησης, καταργεί ουσιαστικά τη βραβευμένη θεραπευτική φιλοσοφία του προγράμματος, του ΚΕΘΕΑ, που θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή των θεραπευμένων και των οικογενειών τους στην εκλογή της διοίκησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος με το Πράσινο Κίνημα, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματική την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του 2019, η οποία καταργούσε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και επέτρεπε τον διορισμό νέας διοίκησης από το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά,
η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ είχε εξουσιοδοτήσει τον Οκτώβριο του 2019, το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο να προσφύγει στο ΣτΕ, κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), στο πλαίσιο της προάσπισης του αυτοδιοίκητου, το οποίο αποτελούσε μέρος της θεραπευτικής φιλοσοφίας του Κέντρου. Το υπουργείο Υγείας, τον Νοέμβριο του 2019, είχε διορίσει νέα διοίκηση, σε εφαρμογή της ΠΝΠ, που προηγουμένως είχε κυρωθεί από την Βουλή.
Πλέον, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η ΠΝΠ του 2019, με την οποία επετράπη ο διορισμός από την κυβέρνηση νέας διοίκησης στο ΚΕΘΕΑ, είναι αντισυνταγματική. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ δέχεται ότι η ΠΝΠ καταργεί τη θεραπευτική φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, που θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή των θεραπευμένων και των οικογενειών τους στην εκλογή της διοίκησης.
Την οριστική απόφαση, πλέον θα την πάρει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά είναι πλέον σαφές, ότι υπερτερεί η βραβευμένη θεραπευτική λογική του ΚΕΘΕΑ, που αντιμετωπίζει τον χρήστη ως ενεργό κοινωνικό ον και όχι ως ασθενή, σε αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη προωθούμενη πολιτική της “διαχείρισης του προβλήματος”.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Όλοι εμείς στο Πράσινο Κίνημα νιώθουμε δικαιωμένοι από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να κρίνει αντισυνταγματική την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία καταργούσε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και επέτρεπε τον διορισμό νέας διοίκησης από το υπουργείο Υγείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόμμα μας εγκαίρως είχε επισημάνει ότι μετά την προωθούμενη κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση των θεραπευτικών κοινοτήτων γιατί δεν θέλει την πλήρη απεξάρτηση των εξαρτημένων μέσα από τα «στεγνά» προγράμματα τα οποία θεωρεί ότι στοιχίζουν πολύ ακριβά και προτιμά την πολιτική μείωσης της βλάβης, που όμως δεν αντιμετωπίζει την εξάρτηση. Όλες οι επωνυμίες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ (Διάβαση, Νόστος, Παρέμβαση, Εν Δράσει, Ιθάκη κ.λπ.) εξαερώνονται με τη μετονομασία τους σε «διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών». Αναρωτιόμαστε λοιπόν ξανά, πώς μπορούν έτσι ανερυθρίαστα να διαλύουν έναν οργανισμό με τόσο ευαίσθητη αποστολή αναρωτιούνται εύλογα οι πολίτες;”