ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Πότε περιμένει η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας;
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ επαναλαμβάνει διαρκώς τους κινδύνους της Κλιματικής Αλλαγής που έχει προκαλέσει η Κλιματική Κρίση. Εκτός από τους πολυήμερους καύσωνες που βιώσαμε αυτές τις ημέρες και αναφερθήκαμε πρόσφατα σε σχετικό δελτίο τύπου, πλέον ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας. Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ετών η έλλειψη χιονοπτώσεων και η συνεχιζόμενη ξηρασία επιδεινώνει το πρόβλημα με τα αποθέματα νερού. Η λειψυδρία «χτυπά την πόρτα» σε πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα και στην Αττική που φιλοξενεί το μισό πληθυσμό της χώρας. Και δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει καμία γνώση για το πως θα αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Τα ζητήματα της Κλιματικής Κρίσης βρίσκονται σε δεύτερη και τρίτη μοίρα στην κυβερνητική ιεραρχία και η έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης στις πράσινες πολιτικές μπορεί να αποβεί μοιραία.
Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κέρκυρας
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα, όπου σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται ουσιαστικά οι περιοχές του Κάτω Γαρούνα και του Άη Γόρδη, αφού οι πηγές των γεωτρήσεων, από τις οποίες υδροδοτούνται επί δεκαετίες οι περιοχές αυτές, έχουν στερέψει. Μάλιστα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται μόνο εκεί, αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχουν και στο Γαστούρι όπου από τις τρεις γεωτρήσεις ουσιαστικά λειτουργεί μόνο η τελευταία που άνοιξε η ΔΙΑΔΕΥΑΚ τον προηγούμενο μήνα, από τις υπόλοιπες δύο, η μία δίνει ελάχιστη ποσότητα και η άλλη έχει στερέψει πλήρως. Την ίδια στιγμή διαπιστώθηκε ότι στερεύει και η μεγάλη κοινότητα των Κοινοπιαστών και ότι υπάρχουν και σε άλλες περιοχές αντίστοιχες ενδείξεις, που σημαίνει ότι η στάθμη της υπόγειας υδροφορίας πέφτει πολύ χαμηλά και περιμένουμε ότι τον Αύγουστο και μέχρι τις πρώτες βροχές θα πυκνώσουν αυτά τα φαινόμενα.
Σε ότι αφορά την πόλη της Κέρκυρας ο Δήμαρχος είπε ότι “συνεχίζεται η διακοπή του νερού στην πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά μόνο δύο ώρες, 2-4 τα ξημερώματα.
Που θα πάει αυτή η κατάσταση
Το Πράσινο Κίνημα συνηθίζει να λέει ότι “Η Κλιματική κρίση δεν είναι fake news”. Αλλάζει το κλίμα μας και αυτό το βλέπουμε. Έχουμε αύξηση των θερμοκρασιών, είναι πολύ πάνω από αυτό που έχουμε συνηθίσει την τελευταία 15ετια, που σημαίνει αύξηση στη ζήτηση και ταυτόχρονα μεγαλύτερη εξάτμιση από τους επιφανειακούς ταμιευτήρες. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία, η μείωση στις βροχοπτώσεις το περασμένο 12μηνο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτάνει και το 50%, οδηγεί στο αποτέλεσμα των μειωμένων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες και όλο το κλίμα που διαφοροποιείται, οδηγεί σε χαμηλές στάθμες στους υπόγειους υδροφορίες.
Έχουμε θέμα με τις υποδομές, οι μονάδες αφαλάτωσης είναι συγκεκριμένης δυναμικότητας. Αυτό που βιώνουν τα ελληνικά νησιά σήμερα είναι κάτι το εξωπραγματικό, υπάρχει ανάγκη να ελέγξουμε τη ζήτηση.
Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και οι αγρότες, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν ορθή χρήση των υδάτινων πόρων.
10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Μετά τα παραπάνω θυμίζουμε τις 10 χαρακτηριστικές προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ και με τις οποίες ενώνει τη φωνή του και τις δυνάμεις του με όλους όσους πιστεύουν ότι η χώρα μας πρέπει να λάβει μια σειρά από άμεσα μέτρα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικά, οι 10 προτάσεις είναι οι εξής:
1 Άμεση έρευνα για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων και των φυσικών βιοτόπων της χώρας στην κλιματική αλλαγή, όπου θα περιγράφεται η παρούσα κατάσταση, οι προβλέψεις για το μέλλον και οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.
2. Μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2050 με σταδιακή απεξάρτηση από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Άμεσος φιλόδοξος σχεδιασμός για να ανοίξει η αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
3. Εθνικό Σχέδιο για την αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων σε led, στον οδοφωτισμό και σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.
4. Σχεδιασμός για την σταδιακή βελτίωση του κτιριακού προβλήματος στις θερμικά επιβαρυμένες περιοχές των πόλεων, που συνήθως είναι και οι φτωχότερες.
5. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έχουν παραμετροποιήσει το σχέδιο λειτουργίας τους με βάση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής.
6. Νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική εισαγωγή των «πράσινων προμηθειών» στο δημόσιο σε ποσοστό τουλάχιστον 15% για αρχή.
7. Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι βασική παράμετρος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προτεραιότητα σε Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο, που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.
8. Επαναδραστηριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης.
9.Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα από το 2024 έως το 2030 και δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ
10. Αλλαγή της παλαιολιθικής φιλοσοφίας διοίκησης και διαμοίρασης πόρων του Πράσινου Ταμείου.