ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Περιβαλλοντικό αυτογκόλ της κυβέρνησης

  • Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξορύξεις υδρογονανθράκων την εβδομάδα της διάσκεψης των Ηνωμενων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή
  • Ανακοίνωσε σεισμικές έρευνες σε περιοχές με έντονη … σεισμικότητα

Αυτές τις ημέρες ο πλανήτης αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει την Κλιματική κρίση που προκαλεί η Κλιματική Αλλαγή, καθώς πραγματοποιούνται οι εργασίες της 27ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, στην Αίγυπτο. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, παρακολουθήσαμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι ξεκινούν άμεσα οι σεισμικές έρευνες, από την Exxon Mobil, για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτη.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σε εντελώς λάθος κατεύθυνση με ξεκάθαρα αποπροσανατολιστικά κίνητρα.
Το Πράσινο Κίνημα έχει εξηγήσει πως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που ζούμε σήμερα προϋποθέτει έναν μακροπρόθεσμο και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό σχεδιασμό και όχι προσωρινές και επιβλαβείς για τη φύση και τον άνθρωπο πολιτικές αποφάσεις.
Είναι απορίας άξιον, αφού έχουμε την επιλογή να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν στη χώρα ενεργειακή ασφάλεια και απεξάρτηση από γεωπολιτικές αναταράξεις, εμείς γιατί να επιλέξουμε να μετατρέψουμε τη σημερινή ενεργειακή κρίση σε κρίση για τις επόμενες γενιές, ειδικά καθώς γνωρίζουμε ότι τα προγράμματα εξορύξεων δεν δίνουν καμία απολύτως λύση;
Ενώ μόνο ως “γκάφα” μπορεί να εκληφθεί η παραπάνω απόφαση του κ. Μητσοτάκη, ειδικά την στιγμή που οι ηγέτες του πλανήτη καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις την ώρα που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο επώδυνες στις ζωές όλων μας: η αύξηση της θερμοκρασίας, οι καταστροφικές πυρκαγιές και ξηρασίες των τελευταίων ετών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλά και η απώλεια της βιοποικιλότητας.
Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας γνώρισε τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση ανά κάτοικο το 2020 σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Ξανά και ξανά
Το Πράσινο Κίνημα έχει εδώ και πολύ καιρό περιγράψει γιατί είναι “εγκληματικό” να πραγματοποιηθούν εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη και σε περίπτωση ατυχήματος – οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται εκθετικά στη σεισμογενή Ελλάδα και στα μεγάλα θαλάσσια βάθη – οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες.
Αναλογιστείτε μόνο τι θα γινόταν αν ήταν σε λειτουργία κάποια εγκατάσταση στο Αιγαίο την ώρα ενός σεισμού. Σε τι μέγεθος θα έφτανε η οικολογική καταστροφή.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος γύρω από τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις ήρθε να επιβεβαιώσει ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.
Την ίδια στιγμή, η πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου, καταγγέλλει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας για τα ευάλωτα θαλάσσια θηλαστικά και ζητά να σταματήσουν άμεσα, όπως κάνουν ήδη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Η ανησυχία είναι έντονη διότι αυτή η περιοχή είναι περιοχή παγκόσμιας σημασίας για την βιοποικιλότητα, με ευάλωτα και απειλούμενα είδη όπως Πτεροφάλαινες, Φυσητήρες, Ζιφιοί, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες και η σημαντικότερη περιοχή της Μεσογείου για τα κητώδη. Το ελληνικό κράτος έχει μεν υπογράψει την διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου αλλά δεν τηρεί την συμφωνία και επιτρέπει δραστηριότητες που στην πράξη την ακυρώνουν.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα διερωτάται αν ζούμε σε κράτος δικαίου, καθώς αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της προσφυγής για την ακύρωση του προγράμματος εξορύξεων στην Κρήτη, λόγω των δραματικών επιπτώσεων στη θαλάσσια ζωή. Φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες στις οποίες έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης στα θαλάσσια «οικόπεδα» έχουν προεξοφλήσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, γεγονός που όχι μόνο προκαλεί αλλά εγείρει και θέματα στοιχειώδους τήρησης των θεσμικών διαδικασιών.

Σε δηλώσεις του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: «Αυτές τις ημέρες – χωρίς ίχνος υπερβολής – το μέλλον του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια των παγκόσμιων ηγετών, στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, στην Αίγυπτο. Αυτή, λοιπόν, την στιγμή ήρθε ο κ. Μητσοτάκης για να τους πει, ουσιαστικά, πως δεν τον απασχολεί η Κλιματική Κρίση και να ανακοινώσει την έναρξη των σεισμικών ερευνών. Το Πράσινο Κίνημα, παρά την καθολική σιωπή γύρω από τις επιπτώσεις και την αποδοχή των εξορύξεων ως «εθνικού στόχου» από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και των ΜΜΕ, τονίζει πως τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών έχουν ξεκινήσει η μία μετά την άλλη να διοργανώνουν δράσεις ενάντια στις εξορύξεις, στις οποίες στεκόμαστε δίπλα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μοναδικές θάλασσες της χώρας μας, η αλιεία και ο τουρισμός κινδυνεύουν από τις τεράστιες “πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου” που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Επίσης, θαλάσσια πλάσματα, κινδυνεύουν ακόμα και με θάνατο ήδη από το στάδιο των σεισμικών ερευνών. Το Πράσινο Κίνημα θα είναι στην επόμενη Βουλή και θα μπορεί να αγωνιστεί για όλα αυτά.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη