ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οσμή Σκανδάλου με τις ΠΟΑΥ. Κραυγή αγωνίας των κατοίκων
* Η ΝΔ έτοιμη να συνεχίσει το πολιτικό έγκλημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων Πράσινων
Το Πράσινο Κίνημα έχει επανειλημμένως συνταχθεί με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες που συνέστησαν παράκτιοι δήμοι, σύλλογοι και άλλοι φορείς προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους να μην βιομηχανοποιηθούν οι περιοχές τους μέσω των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Είναι προκλητικά παράλογο και αποτελεί οσμή σκανδάλου, να μην έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας το Εθνικό θαλάσσιο Χωροταξικό και να δίνονται τέτοιες άδειες. Ειδικά όταν προσπαθούν να περάσουν τη φιλοσοφία ο ελεγκτής να είναι και ελεγχόμενος. Το Πράσινο Κίνημα έχει ήδη θέσει το θέμα στις θεσμικές του συναντήσεις στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας και είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Για εμάς πρόκειται για ένα διαχρονικό πολιτικό έγκλημα την ευθύνη του οποίου έχει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά πρωτίστως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συνυπογραφή των Οικολόγων Πράσινων που συγκυβέρνησαν και συνυπέγραψαν και αυτό το έγκλημα. Υπενθυμίζουμε ότι το Πράσινο Κίνημα με τις μικρές του δυνάμεις και τους δυο Περιφερειακούς Συμβούλους εισηγήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής την ΑΡΝΗΤΙΚΗ γνωμοδότηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΠΟΑΥ στον Πόρο, όπου το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την εισήγηση μας.
Οι ΠΟΑΥ αποτελούν περιοχές συγκέντρωσης και αποκλειστικής δραστηριοποίησης ιχθυοτροφείων, οι οποίες καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις και διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς καμία εμπλοκή του Κράτους. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακραίο μοντέλο ιδιωτικοποίησης δημόσιου χώρου και βίαιης επιβολής περιβαλλοντικής υποβάθμισης σε σύγκρουση με τις επιθυμίες και επιλογές των τοπικών κοινωνιών.
Το Πράσινο Κίνημα επανέρχεται σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, καθώς στις 4 Νοεμβρίου 2021 εκπνέει και η δεύτερη παράταση (3 + 2 έτη) που δόθηκε στις εταιρείες και η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δοθεί κι άλλη εταιρείες του κλάδου που επί δέκα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές προϋποθέσεις που οι ίδιες έχουν ορίσει.
Ώρα ευθύνης για τους Βουλευτές
Για αυτό ακριβώς τον λόγο και με στόχο να θέσει τους Βουλευτές προ των ευθυνών τους η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες απέστειλε την παρακάτω επιστολή στους Έλληνες Βουλευτές: «Όπως είναι γνωστό, με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών το οποίο εγκρίθηκε στις 4.11.2011 με την Κ.Υ.Α. 31722/2021 νομιμοποιήθηκε η παράνομη χωροθέτηση όλων των υφιστάμενων έως τότε ιχθυοτροφείων και προβλέφθηκε ότι στις περιοχές λειτουργίας τους θα έπρεπε εντός 5 ετών να δημιουργηθούν Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), δηλαδή τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες βιομηχανικές ζώνες εντατικής παραγωγής που θα διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας.
Η ανωτέρω προθεσμία παρατάθηκε κατά 3 ακόμα έτη στις 30.12.2015 με Π.Ν.Π. (κύρωση με το Ν.4366/2016, ά.2) και ξανά κατά 2 ακόμα έτη (δηλαδή έως τις 4.11.2021) με το Ν.4638/2019 (ά.14).
Είναι γνωστό επίσης ότι το «Χωροταξικό» προσφέρθηκε ως δωρεά στο Υπ. Περιβάλλοντος από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών και θεσμοθετήθηκε με πρωτοφανή σπουδή χωρίς να υπάρχει Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον θαλάσσιο χώρο, παραβιάζοντας έτσι τους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής και της χωροταξίας, αλλά και τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ε.Ε.
Επιπλέον, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον προνομιακό ρόλο των εταιριών του κλάδου, ο σχετικός σχεδιασμός καθορίστηκε και υλοποιείται εν κρυπτώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η σύμφωνη γνώμη της οποίας δεν είναι αναγκαία ούτε για την αδειοδότηση των Π.Ο.Α.Υ., ούτε για την αδειοδότηση των επί μέρους ιχθυοτροφείων. Σημειώνεται ότι οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που έχουν λάβει διαχρονικά, επιβάρυναν κατά την περίοδο των Μνημονίων το τραπεζικό σύστημα της χώρας με χρέη της τάξης του 1 δις και σήμερα ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από μόλις δύο πολυεθνικά fund.
Αντιδρώντας, στην αδιανόητη αυτή κατάσταση, παράκτιοι δήμοι, η ΚΕΔΕ, Σύλλογοι και άλλοι φορείς συνέστησαν την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες η οποία απευθύνει στην Πολιτεία δύο εύλογα αιτήματα: 1) Να θεσμοθετηθεί Γενικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Πλαίσιο και 2) Να προβλεφθεί ως αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της Τ.Α στις διαδικασίες αδειoδότησης ΠΟΑΥ. Αυτές ακριβώς τις κατευθύνσεις ορίζει άλλωστε η περιβόητη “Έκθεση Πισσαρίδη” (Σελ.13, 95 και 96) και σε αυτό ακριβώς το πνεύμα ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης, στη Μασσαλία.
Καθίσταται συνεπώς προφανές ότι τυχόν έγκριση από τη Βουλή μίας ακόμα παράτασης της προθεσμίας ίδρυσης των ΠΟΑΥ θα επιτρέψει στις εταιρείες του κλάδου (που επί δέκα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές προϋποθέσεις που οι ίδιες έχουν ορίσει) να δημιουργήσουν τετελεσμένα μετά τα οποία ο εξορθολογισμός του “Χωροταξικού” και η ικανοποίηση των αιτημάτων μας θα είναι κενά ουσίας. Μπροστά στο φάσμα αυτό, η διάσωση ή η καταστροφή των περιοχών μας εξαρτάται απόλυτα από την ψήφο σας σε τυχόν διάταξη για νέα παράταση της σχετικής προθεσμίας. Η ψήφος αυτή επισημαίνουμε ότι αποτελεί τη μοναδική θεσμική πράξη που ως Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου έχετε αρμοδιότητα να κάνετε για να αποτρέψετε (ή όχι) την καταστροφή των περιοχών μας και την μοναδική στιγμή στην κοινοβουλευτική σας καριέρα που θα καταγραφεί η στάση σας στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Είναι αυτονόητο, δε, ότι τυχόν έγκριση τέτοιας διάταξης θα συνιστά εχθρική πράξη προς τους δήμους μας και τους κατοίκους τους, η οποία θα διαχωρίσει τους εχθρούς από τους φίλους στον αγώνα ζωής ή θανάτου που κάνουμε για την αποτροπή της βιομηχανοποίησης των περιοχών μας.»
Επιβεβαιώνεται το Πράσινο Κίνημα για το Θαλάσσιο Χωροταξικό
Το Πράσινο Κίνημα είχε θέσει και στο παρελθόν το ζήτημα του Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που δυστυχώς οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει όπως συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου που έχουν θάλασσα. Αντί αυτού εντελώς απροκάλυπτα προχώρησαν διαχρονικά στην νομιμοποίηση των Υδατοκαλλιεργειών παραχωρώντας μάλιστα στις ιδιωτικές εταιρίες τεράστιες εκτάσεις γης και θάλασσας, γεγονός που είναι πολιτικά ανήθικο. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι με την συγκεκριμένη πολιτική έδωσαν το δικαίωμα οι ελεγχόμενοι να είναι και ελεγκτές, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.
Το Πράσινο Κίνημα επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του που είναι οι εξής:
Πρώτα να δημιουργηθεί ο Εθνικός Θαλάσσιος Χωρικός Σχεδιασμός και μετά να αδειοδοτηθούν οι επιμέρους δραστηριότητες.
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν λόγο με τα θεσμικά τους εκλεγμένα όργανα σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις.
Η όποια παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να εντάσσεται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης, επανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης.
Οι φορείς διαχείρισης που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο συμμετέχοντας υποχρεωτικά και εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Πράσινο Κίνημα υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά το απαράδεκτο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που κατέθεσε η κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν κανένα λόγο στα φαραωνικά έργα που θα γίνουν στις περιοχές τους.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πρασίνου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Στηρίζουμε τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους και θα καταγγείλουμε αυτή την εξέλιξη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το πολιτικό και οικολογικό έγκλημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγων Πράσινων να μην το συνεχίσει και η ΝΔ. Καλό είναι οι Βουλευτές έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να ακούσουν τις τοπικές κοινωνίες και όχι τις εταιρείες. Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει ημερίδα για τον Εθνικό Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό με εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.».