ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Οι ερωτήσεις – απαντήσεις των δημοσιογράφων στη ΔΕΘ

Το Πράσινο Κίνημα δίνει στη δημοσιότητα τις ερωτήσεις – απαντήσεις που τέθηκαν στον Συμπρόεδρο του κόμματος, κ. Κώστα Καλογράνη κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, έχοντας δίπλα του τη Συμπρόεδρο κα Ρία Ακρίβου. Το Συντονισμό της Συνέντευξης είχε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πράσινου Κινήματος, κ. Νίκος Καραμπάσης.

Ξεχωρίζουν οι απαντήσεις για το επίκαιρο ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Επίσης, αρκετές ερωτήσεις είχαν να κάνουν με το κομμάτι των εκλογών, όπως με ποιους θα συνεργαστεί το Πράσινο Κίνημα ή γιατί δεν συνεργάζεται με τα μικρότερα πράσινα κόμματα. Απαντήσεις έδωσε ο κ. Καλογράνης για το θέμα των ΣΔΙΤ, για την σύμπραξη με την Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη στην Αττική. Ακόμη αναλύθηκαν οι προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού και άλλων σοβαρών θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, όπως τα ζητήματα υγείας και η πολιτική προστασία.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος επανέλαβε την θέση για το κλείσιμο του Προξενεία της Κομοτηνής και γενικότερα απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από ΜΜΕ που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της χώρας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις του κ. Καλογράνη στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ενώ στο τέλος παρατίθεται και ολόκληρο το βίντεο από τη Συνέντευξη Τύπου, καθώς πολλά σημεία των ερωτήσεων είχαν καλυφθεί από την ομιλία του Συμπροέδρου και υπάρχουν παραπομπές σε αυτήν.

Δημήτρης Συρμάτσης, εφημερίδα Καρφίτσα και theopinion.gr

Πως σχολιάζει το Πράσινο Κίνημα την «στροφή» στον λιγνίτη;

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει ένας προγραμματισμός και ένας σωστός οδικός χάρτης ούτε από την τωρινή κυβέρνηση ούτε από την προηγούμενη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αντί να έχουμε οργανώσει το ενεργειακό μας επίπεδο – θα μπορούσαμε μέχρι και να εξάγουμε ενέργεια από τις ΑΠΕ και να παίρνει χρήματα ως χώρα και οι πολίτες με τα φωτοβολταϊκά να μην πληρώνουν για ρεύμα- είμαστε υποχρεωμένοι για την στροφή στον λιγνίτη. Εμείς είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με κανόνες, γιατί αυτό που έγινε με την αιολική ενέργεια δεν έγινε νε κανόνες. Αυτή τη στιγμή όμως είναι μονόδρομος ο λιγνίτης για να μην στραγγαλιστούν οικονομικά τα νοικοκυριά. Επίσης, θα πρέπει οπωσδήποτε να απεξαρτηθεί η τιμή της κιλοβατώρας από το φυσικό αέριο.

Στέφανος Φραντζής, Ράδιο Ελληνικά Ακούσματα

Ερώτημα: Ποια θα είναι τα μέτρα που θα λάβετε ώστε να απαλλαγούμε από την βαριά φορολογία και αν θα αυξηθούν οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός;

Είναι λάθος οπτική να λέμε γενικά και αόριστα πως θα έχουμε χαμηλότερη φορολογία. Για εμάς το μίγμα της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι διαφορετικό. Δηλαδή, όποια επιχείρηση κάνει κυκλική οικονομία πάνω από 90% θα πρέπει να έχει φοροαπαλλαγή για ένα ποσοστό, αντίστοιχα για τα βιολογικά προϊόντα. Για εμάς θα πρέπει να επιβραβεύονται όσοι είναι στα νέα πεδία της οικονομικής πολιτικής έτσι όπως αυτά ισχύουν στις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ. Στο Σχέδιο της Πράσινης Διακυβέρνησης περιγράφουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί η φορολογία. Στοχευμένα και όχι οριζόντια γιατί κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική

Πάνος Παπαδόπουλος, εκδότης εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗ, Διευθυντής Nex tv Θράκη – Μακεδονία

Α) Γιατί τα Νοσοκομεία Ξάνθης και Δράμας έχουν μετατραπεί σχεδόν σε….κέντρα υγείας;Β)  Γιατί δεν γίνονται στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης Εξωτερικά χειρουργεία, ενώ έχει ικανότατους χειρούργους γιατρούς που το επιθυμούν; Γ) Γιατί αφού και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλάει για υπερκέρδη των ηλεκτρικών

εταιρειών δεν βάζει πλαφόν να τα μειώσει; π.χ 5% ώστε να μην έχουν τόσο μεγάλα υπερκέρδη;

Στο Πρόγραμμά μας έχουμε ένα τεράστιο κομμάτι για τον τομέα της Υγείας. Καταρχάς, είναι συγκεκριμένες πολιτικές που δεν επιτρέπουν ο τομέας της υγείας στη χώρα μας να είναι στο επίπεδο που πρέπει. Καταρχάς, είναι απαραίτητο να κατευθυνθεί στην υγεία ένα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ.

Για το Πράσινο Κίνημα η Υγεία εντάσσεται στα Κοινά Αγαθά και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Το Πράσινο Κίνημα προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία στην Ελλάδα.

Ειδικότερα μετά τα τελευταία δεδομένα οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να πάνε στο 7% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα:

– 5 δισ. για αμοιβές προσωπικού (από 2 δισ. που είναι σήμερα)

– 3,5 δισ. για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.

– 3,5 δισ. για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη

– 2,5 δισ. για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται

Τα χρήματα θα βρεθούν από την περικοπή των απευθείας αναθέσεων που και στην περίοδο της πανδημίας εκτοξεύθηκαν.

Για το θέμα του πλαφόν, η απάντηση είναι απλή: δε γίνεται αυτοί που χορεύουν ταγκό με την διαπλοκή να μην τους κεράσουν μετά ένα πότο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, πολιτική βούληση.

Γιώργος Μισιάκας, Επικοινωνία fm

Οι επόμενες εκλογές είναι με απλή αναλογική. Αν το Πράσινο Κίνημα είναι στη Βουλή, θα συνεργαστεί με κάποιο από τα κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν? Και αν ΝΑΙ με ποιο κόμμα;

Εμείς δεν είμαστε ούτε με τους δήθεν αριστερούς, ούτε με τους δήθεν άριστους. Είμαστε πράσινοι. Επειδή τα γραπτά μένουν έχουμε ετοιμάσει το «Ελλάδα 2023: Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης». 100 σημεία προγραμματικής σύγκλισης , όποιος υπογράψει αυτά τα σημεία πάνω από το τραπέζι και όποιος συμφωνήσει μετά τις εκλογές ότι θα πρέπει να γίνουν αυτές οι πράσινες πολιτικές για το καλό της χώρας και των πολιτών, εμείς θα συνεργαστούμε μαζί του. Συναλλαγή για υπουργεία και καρέκλες δεν θα κάνουμε. Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα γιατί στις προηγούμενες συγκυβερνήσεις αντάλλαξαν υπουργεία μόνο και δεν είχε γίνει καμία προγραμματική σύγκλιση.

Μάριος Κουβέλης, Κρήτη TV

Γιατί δεν μπορείτε να συνεργαστείτε με τα άλλα “πράσινα” κόμματα που υπάρχουν; Δεν θα ήταν καλύτερα να ήταν σε αυτές τις εκλογές ενωμένος ο πράσινος χώρος;

Φυσικά θα ήταν καλύτερο αλλά υπάρχουν μεγάλες ιδεοπολιτικές διαφορές. Τα άλλα μικρότερα κόμματα του χώρου είναι είτε πολύ αριστερά είτε έχουν αντιπατριωτικές και εθνομηδενιστικές θέσεις και εμείς δε συνεργαζόμαστε με αυτούς. Το Πράσινο Κίνημα είναι δημοκρατικό, πράσινο και πατριωτικό. Δεν είμαστε αριστεροί όπως είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, ούτε εθνομηδενιστές όπως είναι ο κ. Τρεμόπουλος. Εξάλλου εκφράζουν μία βαρονία της οικολογίας  και μία γηρασμένη πολιτική και μετά τις εκλογές θα μπούνε όπως και πολλοί άλλοι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Χρήστος Μαντζουράνης, Νέα Αττικής

Έχετε μία εκφρασμένη αντίθεση για την λειτουργία των έργων ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων. Δεν μπορούν τα ΣΔΙΤ να είναι μέρος της Λύσης για την Ανάπτυξη;

Εμείς δεν είμαστε κατά των ΣΔΙΤ. ΣΔΙΤ σημαίνει Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα και είμαστε υπέρ αυτής της λογικής αλλά με κανόνες και με όρους. Εμείς έχουμε διαφωνήσει με τα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων γιατί είναι κατάπτυστα γιατί δεν πληρούν τους όρους και τους προδιαγραφές. Αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση το χαρακτήριζαν κατάπτυστο και όταν έρχονταν στην κυβέρνηση το υλοποιούν. Είναι προφανές πως δεν είναι μόνο η πολιτική «κωλοτούμπα» που έχουν κάνει αλλά υπάρχει και άλλου είδους διαπλοκή από πίσω. Εμείς, λοιπόν, λέμε πως τα ΣΔΙΤ αυτά είναι κατάπτυστα όπως τα χαρακτήρισαν οι δέκα βουλευτές της ΝΔ και οι θεσμικοί του ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνουν κυβέρνηση. Για αυτό συμβάλαμε πραγματικά να απενταχθεί το έργο της Πελοποννήσου από την ΕΕ. Και αν για την Πελοπόννησο είχαμε καλή εξέλιξη γιατί το έργο απεντάχθηκε, ήρθε τώρα ο λογαριασμός στους πολίτες της Ηπείρου. Γιατί έχουν βάλει μέσα τον απαράδεκτο όρο – που δεν χρηματοδοτεί η ΕΕ – της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας. Δηλαδή αν η κοινωνία της Ηπείρου κάνει ανακύκλωση και πάει 40.000 τόνους απορρίμματα  το ΣΔΙΤ της Ηπείρου έχει βάλει πλαφόν και θα πρέπει να πληρωθεί 80.000 τόνους. Τώρα λοιπόν ήρθε η εταιρεία και λέει στην Περιφέρεια Ηπείρου και τους δημάρχους «μου χρωστάτε 4 εκατ. ευρώ». Αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσουν οι δημότες από τα δημοτικά τέλη, εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό και θα το κυνηγήσουμε όσο μπορούμε γιατί είναι ένας παραλογισμός.

Αξίζει εδώ να πούμε ότι στην Περιφέρεια Αττικής που εμείς συμμετέχουμε στη διοίκηση, τα ΣΔΙΤ που είναι να γίνουν για τα εργοστάσια απορριμμάτων, δεν θα είναι φαραωνικών διαστάσεων αλλά πολλά και μικρά. Δεύτερον δεν θα υπάρχει εγγυημένη ποσότητα άρα θα πάνε προς την ανακύκλωση και τρίτον και βασικότερο είναι όλα χρηματοδοτημένα από την ΕΕ. Εκεί λοιπόν λέμε ναι στα ΣΔΙΤ γιατί έγινε με σωστούς όρους.

Εύα Λευκοπούλου, Πρωινή Πειραιά 

Στην Περιφέρεια Αττικής έχετε συνεργαστεί μετεκλογικά με την παράταξη του κ. Πατούλη. Πως κρίνετε αυτή τη συνεργασία και τι θα κάνετε στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές;

Αυτό δείχνει την ευρύτητα του πεδίου μας και το πώς έχουμε διευρύνει τον λεγόμενο πράσινο χώρο. Εμείς συνεργαστήκαμε στην Περιφέρεια Αττικής με τον κ. Πατούλη σε 13 σημεία. Τρία χρόνια μετά έχουμε να πούμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει γίνει πάρα πολύ «πράσινη». Οι πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι τόσες πολλές που δεν έχουν ξαναγίνει από καμία άλλη περιφερειακή αρχή τόσο στην ανακύκλωση, όσο και στη φιλοσοφία γενικότερα. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα ή ο κ. Πατούλης ήταν πράσινος και δεν το ξέραμε ή κάποιοι άνθρωποι έχουν βάλει το χέρι τους κι έχει γίνει αυτό το πράσινο έργο. Το λέω βέβαια χαριτολογώντας. Ο Περιφερειάρχης μπορεί να δει τα πράσινα θέματα. Εμείς κάναμε έναν απολογισμό σε μία προηγούμενη εκδήλωση για τη συνεργασία στην Περιφέρεια Αττικής και οι δράσεις μας ήταν 70 σελίδες.

Στις ερχόμενες εκλογές το Πράσινο Κίνημα θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο στην Περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής τον Νίκο Παπαδάκη και ελπίζουμε να βγάλουμε περισσότερους συμβούλους.

Επιτρέψτε μου μόνο να συμπληρώσω ότι η δουλειά των δύο περιφερειακών μας συμβούλων αναγνωρίστηκε από τους αιρετούς του πρώτου και του δεύτερου βαθμού και για πρώτη φορά έχουμε έναν πράσινο αντιπρόεδρο στον ΕΔΣΝΑ, τον Νίκο Παπαδάκη τον οποίο τίμησαν με την ψήφο τους οι αιρετοί της Αττικής.

Γιώργος Γάκης,  Ανεξάρτητος Σερρών

Πως κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία του “αδελφού” σε εσάς κόμματος των Γερμανών Πρασίνων, στην κυβέρνηση της Γερμανίας; Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα; Και ποιο είναι το πρόσημο ως προς τα συμφέροντα της Ελλάδας; Είναι θετικό ή αρνητικό;

Πράγματι οι Γερμανοί Πράσινοι στις προηγούμενες εκλογές πέτυχαν ένα πάρα πολύ καλό ποσοστό. Εμείς συνεργαστήκαμε μαζί τους. Οι δικοί μας οι άνθρωποι στα κρατίδια της Γερμανίας, καθώς έχουμε και μέλη στο Κεντρικό μας Συμβούλιο που είναι από τη Γερμανία, εργαστήκαν προς αυτήν την κατεύθυνση με τους ομογενείς να βοηθήσουν τους Πράσινους. Θεωρούμε ότι έχουμε δικαιωθεί με την επιλογή αυτή. Ξέρετε δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε με τα αδελφά κόμματα, πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόσημο είναι θετικό και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες. Για εμάς υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα. Η ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας στη διαμάχη με τον Ερντογάν και αυτό έχει γίνει μόνο από τους Πράσινους και για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πράσινο κόμμα στην ελληνική βουλή για να μπορούν να συνεννοούνται και να μπορούμε να περνάμε και τα εθνικά μας θέματα. Το δεύτερο είναι πως οι Γερμανοί Πράσινοι ξεκίνησαν τη συζήτηση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Πολύ χαμηλά για να είμαστε δίκαιοι αλλά το ξεκίνησαν. Όταν οι συνοδοιπόροι του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ανδρουλάκη έλεγαν πως δεν υπάρχει θέμα. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες δύο χώρες που δεν έχουν στο Κοινοβούλιό τους πράσινο κόμμα. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει στην Ελλάδα και το Πράσινο Κίνημα να εκπροσωπηθεί στη Βουλή μετά τις εκλογές.

Φλώρα Κριεκούκη, εφημερίδα Θριάσιο

Ποια μπορεί να είναι η “πράσινη” προσέγγιση στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος;

Στο Πράσινο Κίνημα δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο Δημογραφικό Πρόβλημα της χώρας.
Αναγνωρίζουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης με τα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θεωρούμε ότι είναι απελπιστικά λίγο ως μέτρο. Για αυτό εμείς είμαστε υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό:
Θεσμοθετούμε άτοκο δάνειο 30.000 ευρώ για κάθε νέο ζευγάρι που παντρεύεται.
Μόλις κάνουν το δεύτερο παιδί, το δάνειο διαγράφεται.
Αν κάνουν και τρίτο παιδί, το ζευγάρι λαμβάνει επιδότηση 15.000 ευρώ.
Κάθε γυναίκα, που θα κάνει τέσσερα παιδιά, φοροαπαλλάσεται για πάντα.
Για τα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού, δίνουμε προπληρωμένη κάρτα 500 ευρώ μηνιαίως, για αγορές προϊόντων που αφορούν αποκλειστικά το παιδί. (πχ πάνες, γάλα κτλ)
Σε αυτό το πεδίο, προτείνουμε την ίδρυση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικής Γραμματείας με τίτλο «Γραμματεία Οικολογικής μετάβασης και Δημογραφικών προκλήσεων» για να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό χάσμα μεταξύ αγροτικού και αστικού χώρου. Γι’ αυτή την πολιτική μάλιστα προτείνουμε να επενδυθούν σε στοχευμένες δράσεις 5 δισ. Ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φώτης Μπούρας,  Η Φωνή της Πελοποννήσου

Έχετε εκφράσει δημόσια τη θέση σας, να κλείσει το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή και να ενσωματωθεί με αυτό της Θεσσαλονίκης. Πόσο εφικτή είναι αυτή η πρόταση; Και αλήθεια κινείται στην “σφαίρα” των “πράσινων” πολιτικών, ή μήπως μπορεί να χαρακτηριστεί και ακραία;

Η πρότασή μας είναι εφικτή. Αν ήμασταν στη Βουλή και κάποιο από τα κόμματα θελήσει να συνεργαστεί μαζί μας, αυτή η πρόταση υπάρχει στα 100 σημεία της Προγραμματικής Σύγκλισης που θα υπογράψουμε. Θα έμπαινε δηλαδή πάνω στο τραπέζι και από τη στιγμή που θα έμπαινε θα μπορούσε και να πραγματοποιηθεί. Άλλοι δεν το βάζουν καν στο τραπέζι των συζητήσεων. Είναι η επιλογή τους αυτή.
Επίσης, βεβαίως είναι μία ”πράσινη” πολιτική γιατί εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης. Είμαστε υπέρ, οι άνθρωποι να ζουν ήρεμα με αγάπη και αδελφοσύνη για να προοδεύουν και να ευημερούν και όχι να υπάρχουν εξωθεσμικοί παράγοντες από το Τουρκικό Προξενείο, οι οποίοι θα τους ανακατεύουν και θα τους βάζουν μεταξύ τους να αντιπαλεύονται. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί να υπάρχει Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή. Δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς θέλουμε η περιοχή αυτή να αναπτυχθεί, να ευημερήσει. Να υπάρχει βιώσιμη ευημερία. Θέλουμε να γίνουν παρεμβάσεις υπέρ της περιοχής, χωρίς να υπάρχουν οι ακραίου τύπου εξωθεσμικές παρεμβάσεις από αλλού και αυτό είναι στην πράσινη και ανθρωπιστική οπτική ξεκάθαρα.

Νίκος Πάλλης, Εύβοια FM

Πόσο έτοιμοι, είσαστε για την αυτόνομη κάθοδο στις επικείμενες εθνικές εκλογές;

Είμαστε έτοιμοι, κάθε μέρα που περνάει είμαστε και περισσότερο έτοιμοι. Εμείς θα έχουμε πλήρη ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 250 υποψηφίους και έχουμε τον χρόνο να τα συμπληρώσουμε. Υπάρχει μία δυναμική όπως π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα με την προσχώρηση αξιόλογων στελεχών, όπως πρόσφατα του Βασίλη Ρόκου, που είναι από εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Και συζητάμε και με άλλον κόσμο σε όλη τη χώρα και πιστεύω στις εθνικές εκλογές θα έχουμε ένα αξιολογότατο στελεχιακό δυναμικό στα ψηφοδέλτιό μας που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας να μπούμε στη Βουλή. Είμαστε έτοιμοι και όσο περνάει ο καιρός θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι και αυτό θα φαίνεται και στην καθημερινότητα και στα δελτία ειδήσεων και στις δημοσκοπήσεις.

Ιφιγένεια Μπελή, Χτύπος Β. Αθήνας

Έχετε ασκήσει σκληρή κριτική σε αυτήν αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση για τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας. Πως κρίνετε την απόδοση φέτος του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας όσον αφορά τις πυρκαγιές; Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την χαρακτήρισε πετυχημένη.

Για εμάς είναι μίζερη. Με τόσες χιλιάδες στρέμματα καμένα δεν μπορείς να λες πως ήταν επιτυχημένη η πολιτική προστασία. Η δική μας η στόχευση είναι κανένα δέντρο καμένο. Είναι ουτοπικό, κάθε χρόνο μπαίνουμε φωτιές το καταλαβαίνουμε αλλά θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο φιλοσοφίας και να πάμε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή και τότε θα έχουμε άλλα αποτελέσματα.

Πέτρος Φωτίου,  Δημοτικό Ραδιόφωνο Αρκαδίας

Ποια μπορεί να είναι η οικονομική πρόταση ενός πράσινου και οικολογικού κόμματος. Μπορεί να συμβαδίσει η οικονομική ευημερία και η προστασία του περιβάλλοντος;

Σαφέστατα. Το Πράσινο Επιχειρείν, το new economy, αυτά τα οποία σχεδιάζονται από την ΕΕ είναι μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης που μέσα σε αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Πράσινης Μετάβασης, υπάρχουν και πάρα πολλά προγράμματα στην ΕΕ για στοχευμένες πράσινες δράσεις. Αυτό σημαίνει ότι μόνο έτσι θα έχουμε απορροφητικότητα σε υψηλά ποσοστά και θα  πάει η κοινωνία μπροστά. Μόνο με τις πράσινες πολιτικές μπορεί να συμβαδίσει η νέα οικονομία που έρχεται.

Μαίρη Φλώρου, Εφημερίδα Ιωαννίνων

Ξέρουμε, ότι με το πρόβλημα υγείας που έχετε, αντιμετωπίζεται κινητικά προβλήματα. Πόσο φιλόξενες είναι οι πόλεις στην Ελλάδα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα;

Εμείς το 2019 δεν κατεβήκαμε στις εκλογές και δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις αυτοδιοικητικές, παρότι το είχαμε ανακοινώσει από αυτό εδώ το βήμα, λόγω ενός προβλήματος υγείας που είχα και αναγκαστικά ήμουν για δύο χρόνια σε νοσοκομεία και Κέντρο Αποκατάστασης.  Αναλαμβάνω και προσωπικά την ευθύνη που δεν κατεβήκαμε το 2019 στις εθνικές εκλογές. Από αυτήν την εμπειρία είδα πράγματα που δεν μπορούσα να δω πριν ως το πόσο αφιλόξενες είναι οι ελληνικές πόλεις στην προσβασιμότητα των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Για αυτό κι εμείς έχουμε προσπαθήσει να αξιοποιήσουμε θετικά αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία  προς όφελος της κοινωνίας. Έχουμε εκπονήσει ένα πολύ μεγάλο σχέδιο – βιωματικά μπορώ να πω – που λέγεται Εθνικό Σχέδιο Φυσικής Αποκατάστασης, όπου μέσα από αυτό αντιμετωπίζονται μία σειρά από προβλήματα. Επίσης, θέλω να σημειώσω πως η Προσβασιμότητα είναι βασικός πυλώνας της Βιώσιμης Κινητικότητας, που είναι πράσινες πολιτικές και με οικονομικό πρόσημο και που δυστυχώς η Ελλάδα στο σχέδιο που έχει καταθέσει προς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει καμία προσέγγιση προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς έχουμε τέτοια προσέγγιση, περιγράφονται κάποια πράγματα και στα 100 σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης.

Δημήτρης Σαρρής, news.gr

Ποια είναι η πρότασή σας για το ενεργειακό πρόβλημα και την ακρίβεια που αντιμετωπίζει η κοινωνία;  Τι θα κάνατε αν είσαστε στην κυβέρνηση;

Είπαμε και νωρίτερα αρκετά πράγματα για αυτό το θέμα. Αυτό που σίγουρα θα κάναμε ήταν να αποσυνδέσουμε την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της κιλοβατώρας. Ξεκάθαρα πράγματα. Θα σχεδιάζαμε με ορίζοντα διετίας την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών για να μην έρχονται τόσο μεγάλοι λογαριασμοί. Σε δεύτερο επίπεδο την ενεργειακή επάρκεια του κράτους για να μπορούμε να εξάγουμε ενέργεια.

Τάκης Μπενέκος, Καθημερινός Μοριάς

Η Πελοπόννησος υπέστη μία τρομερή οικολογική καταστροφή το 2008 από τις φωτιές. Σήμερα, μετά από 14 χρόνια ένα πολύ μικρό μέρος των δασών που κάηκαν έχουν αναδασωθεί είτε φυσικά, είτε τεχνικά. Το αποτέλεσμα είναι ορατό με πόλεις όπως η Σπάρτη να σημειώνουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά και με την αισθητή μείωση του νερού και της αύξησης του ρυθμού με τον οποίο ερημοποιείται. Δεδομένου ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει το θέμα, ποια είναι η δική σας πρόταση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Εδώ έρχεται να «κουμπώσει» η πρόταση που κάναμε πριν από λίγο. Η Γενική Γραμματεία Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικών Προκλήσεων που ουσιαστικά εκτός από το Δημογραφικό αντιμετωπίζει και το χάσμα μεταξύ του αγροτικού και του αστικού χώρου. Υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας γιατί είναι τσιμεντένιες πόλεις, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν συνέχεια κλιματιστικά, άρα καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα, Βλέπετε πως συνδέονται όλα. Αν ανέβει πάνω από 1,5 βαθμό η θερμοκρασία, μετά από είκοσι 20 χρόνια η ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα γιατί οι ελιές θα υποστούν ποιοτική καθίζηση. Επίσης οι οινοπαραγωγοί θα αναγκαστούν να πάνε εκτός Ελλάδας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι οικονομική διάσταση έχουν οι πράσινες πολιτικές.

Ακολουθεί το βίντεο από τη Συνέντευξη Τύπου του Πράσινου Κινήματος στη ΔΕΘ: