Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – Τα σοκαριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάγκη για δράση

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για όλες τις γυναίκες”

Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ η σημερινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα πρέπει να είναι ημέρα αφύπνισης της κοινωνίας, σχετικά με την παγκόσμια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που τείνει να πάρει και χαρακτήρα πανδημίας, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Ο.Η.Ε.

Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο που, δυστυχώς, είναι εδώ και επηρεάζει τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Η άσκηση σωματικής βίας παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες. Αποτελεί παράβαση του ανθρώπινου δικαιώματος της γυναίκας στην ελευθερία, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και, τελικά, στη ζωή.

Είναι τρομακτικός ο αριθμός των γυναικοκτονιών που σημειώθηκαν στη χώρα μας αυτά τα χρόνια.

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις και σειρά πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της βίας σε όλες τις μορφές της. Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα για την υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας.

Σοκάρουν τα στοιχεία για την Ελλάδα:

Το 2023 κάθε 10 λεπτά, οι σύντροφοι ή άλλα μέλη της οικογένειας σκότωναν από πρόθεση μια γυναίκα, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Στη χώρα μας μόνο το 2024, 13 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες του περιβάλλοντός τους, αντιλαμβανόμαστε πως η κρίση της έμφυλης βίας είναι πιο επείγουσα παρά ποτέ.

Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες βιώνει βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τα κορίτσια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο βίας – 1 στα 4 έφηβα κορίτσια κακοποιείται από τους συντρόφους τους.

Για τουλάχιστον 51.100 γυναίκες το 2023, ο κύκλος της έμφυλης βίας έκλεισε με μια τελευταία και βάναυση πράξη – τη δολοφονία τους από συντρόφους και μέλη της οικογένειάς τους.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δολοφονηθούν στο σπίτι – το 55% όλων των δολοφονιών γυναικών διαπράχθηκαν από στενούς συντρόφους ή μέλη της οικογένειας το 2022, ενώ μόνο το 12% όλων των ανθρωποκτονιών ανδρών διαπράχθηκαν από μέλη της οικογένειας.

Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς ούτε έξω από τα σπίτια τους. Οι γυναίκες που βρίσκονται στη δημοσιότητα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, των γυναικών που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και των δημοσιογράφων, είναι συχνά στόχοι σκόπιμων πράξεων βίας, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός διαδικτύου, με ορισμένες από αυτές να οδηγούν σε θανατηφόρα αποτελέσματα και σκόπιμες δολοφονίες.

Μελέτες δείχνουν ότι το 16 έως 58% των γυναικών παγκοσμίως βιώνουν βία λόγω φύλου που διευκολύνεται από την τεχνολογία, ενώ οι νεότερες γυναίκες πλήττονται ιδιαίτερα.

Οι γυναίκες σε συγκρούσεις, πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις είναι ακόμη πιο ευάλωτες – το 70 τοις εκατό από αυτές βιώνουν βία λόγω φύλου.

 

Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Έλενα Χορέβα δήλωσε σχετικά: “Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θεωρεί ότι είναι χρέος όλων μας, κάθε συνειδητοποιημένου και ευαισθητοποιημένου πολίτη, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σταματήσουμε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο. Είναι η ώρα να φωνάξουμε «ως εδώ» στις πράξεις βίας, να ανιχνεύσουμε τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου, να δράσουμε αποτρεπτικά και να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα θύματα.

Οι γυναικοκτονίες είναι η απόλυτη απόδειξη ότι τα συστήματα και οι δομές που προορίζονται για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών αποτυγχάνουν. Η κανονικοποίηση της βίας -από την ενδοοικογενειακή κακοποίηση έως την παρενόχληση στην εργασία και στους δημόσιους χώρους και την ψηφιακή βία- οδηγεί σε ένα πολιτισμικό κλίμα όπου οι γυναίκες κακοποιούνται και σκοτώνονται σκόπιμα, ενώ συχνά οι ένοχοι δεν τιμωρούνται.

Είναι καθήκον όλων μας να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την πλήρη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με απαραίτητη προϋπόθεση η κοινωνία να πάψει να θεωρεί τη βία ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά είτε προς τις γυναίκες, είτε προς οποιονδήποτε που υποφέρει λόγω της διαφορετικότητας του κοινωνικού του φύλου.

Θα πρέπει να αποτελεί επιδίωξή μας η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, η καλλιέργεια μηδενικής ανοχής στη βία και η ανάληψη δράσης για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για όλες τις γυναίκες.”