Άδικα και αναιτιολόγητα εξαιρέθηκαν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τα μέτρα στήριξης από τις συνέπειες του κορωνοϊού

Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει το δίκαιο αίτημα των Επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΚΟΙΣΠΕ, Γυναικείοι Συνεταιρισμοί κ.α. και ζητά να συμπεριληφθούν άμεσα στα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού COVID-19.

Το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει ότι άδικα και αναιτιολόγητα εξαιρέθηκαν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κκ. Χ. Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση και Ανάπτυξης  κ. Α. Γεωργιάδη να προχωρήσουν άμεσα στην ένταξη τους στις ευεργετικές διατάξεις.

Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις αποτελούν νομικές οντότητες που επιχειρούν, όπως όλες οι μικρές επιχειρήσεις, έχοντας τις ίδιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Στεγάζουν τις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, επιλύοντας χρόνια και δισεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα

Δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και με ΚΑΔ που για άλλες μικρές επιχειρήσεις είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση επιδόματος – αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, που αφορά τη μη διανομή κερδών, διαθέτουν, θεσμικά και υποχρεωτικά το μεγαλύτερο μέρος τους (έως 60%) για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιόλογα μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

Συνεπώς η αναστολή λειτουργίας τους έχει σαν συνέπεια απώλεια δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και αδυναμία διασφάλισης των υφιστάμενων

Οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις ενισχύουν συμπορευτικά και συνεργατικά την λειτουργία όλων των παραγωγικών τάξεων και τομέων της Ελληνικής Οικονομίας, και δύνανται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας.

Γενική παραδοχή αποτελεί επίσης ότι  συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Οικονομικού και Κοινωνικού Κεφαλαίου στην Ελλάδα και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν τύχει κρατικής υποστήριξης, παρά την ύπαρξη των προβλεπόμενων ειδικών κονδυλίων.

Η Κυβέρνηση ενίσχυσε πληττόμενες επιχειρήσεις νομικών προσώπων με την μορφή Ο.Ε. , Ε.Ε. και Ι.Κ.Ε. , συνεπώς, η εξαίρεση αυτών των επιχειρήσεων είναι άδικη και αναιτιολόγητη, έρχεται δε σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας, αλλά και  με τις διαχρονικές επιδιώξεις του Υπουργείου Εργασίας, της Ελλάδας και της Ε.Ε. να προωθήσουν την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις.

Η αδικία αυτή πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί.

 

Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε: ««Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θα αποτελέσει βασικό οικονομικό μοχλό για την οικονομία σε όλη την Ευρώπη ειδικά για την μετά κορωνοιού εποχή. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει την αδικία και να συμπεριλάβει σε όλες τις ευεργετικές διατάξεις και τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Δείχνουν σαν να μην ξέρουν την ύπαρξη τους και αυτό είναι αδικαιολόγητο για Υπουργούς»

Επισυνάπτεται και η επιστολή που απέστειλαν οι Δευτεροβάθμιες Ενώσεις ΚΟΙΝΣΕΠ στους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή