ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Νίκη για τις Natura, επαγρύπνηση για το Νερό

· Ειρηνική διαδήλωση του Πράσινου Κινήματος έξω από τη Βουλή

Μία μικρή, αλλά σημαντική, νίκη πέτυχε το Πράσινο Κίνημα, την Πέμπτη, κατά του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή. Το Πράσινο Κίνημα, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, διαδήλωσε ειρηνικά έξω από το κοινοβούλιο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, σχεδίασε και υλοποίησε μία επιθετική πολιτική ενημέρωσης, πολιτών, φορέων και πολιτικών.

Τελικά, από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αποσύρεται το Κεφάλαιο Γ’ που αποδυνάμωνε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura 2000. Από ένα νομοσχέδιο δηλαδή που σε χρόνο εξπρές και μετά από ελάχιστης διάρκειας δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε αστραπιαία στη Βουλή και το οποίο επιχειρούσε να εντείνει την υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura, αφαιρέθηκαν οι επιζήμιες διατάξεις για τις οποίες δώσαμε μάχη όλες αυτές τις μέρες. Βεβαίως, συνεχίζουμε να αγρυπνούμε πολιτικά γιατί η κυβέρνηση επέμενε και ψήφισε τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του ΝΕΡΟΥ, πολιτική που μας βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετους. Για εμάς, το ΝΕΡΟ είναι κοινό αγαθό, και ως τέτοιο πρέπει να προστατευτεί. Ιδιαίτερα, μάλιστα όταν η εμπειρία ιδιωτικοποίησης του, σε άλλες χώρες είναι οδυνηρή για τους πολίτες. Οι διαχρονικές αποτυχημένες πολιτικές των κυβερνήσεων Σύριζα-Ανελλ-Οικολόγων Πράσινων και της ΝΔ, στο τομέα των περιβαλλοντικών πολιτικών, είναι πλέον επικίνδυνες για όλους τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τα καταστροφικά αποτελέσματα.

Το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος, στην ειρηνική διαδήλωση της Πέμπτης αποτελούταν από τον συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη, το γενικό γραμματέα Λάμπρο Σπάθη, τον εκπρόσωπο τύπου Νίκο Καραμπάση, τον επικεφαλής του Οργανωτικού Άγγελο Νταβία, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Γιούλη Κατσουλιέρη, τον περιφερειακό σύμβουλο και αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Νίκο Παπαδάκη και το μέλος Ανδρέα Καλογερόπουλο.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Πετύχαμε μία νίκη, μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μία μικρή νίκη, αλλά σημαντική. Το εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος προβλέπει την επανίδρυση των προστατευόμενων φορέων διαχείρισης και την θεσμική θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα του Νερού, ως κοινό αγαθό. Στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όπου θα συμμετάσχει και το Πράσινο Κίνημα, έχουμε να διορθώσουμε πολλά διαχρονικά κακώς κείμενα…»