ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Νέο πολιτικό ατόπημα του Υπουργού Σκυλακάκη κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης.
* Αφού “βάφτισε” το τσιμέντωμα των πόλεων … οικολογική πολιτική, απαγόρευσε να έχουν θεσμική ισχύ, οι αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης
* Πρωτόγνωρη και προκλητική υποβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών. 
Αδειάζει προκλητικά την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα με επίσημο Δελτίο Τύπου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, δημιουργώντας για ακόμα μία φορά μείζον πολιτικό ζήτημα. Και μάλιστα σε ένα θέμα , το οποίο προκαλεί πολλά ερωτηματικά, αφού ενώ ουσιαστικά θέλει να αυξήσει τους συντελεστές δόμησης, σε πολλούς δήμους της Ελλάδας, απαγορεύει αυταρχικά στους εκλεγμένους δημάρχους και στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης να αντιδράσουν.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καταγγέλλει τη νέα αυτή προσπάθεια τσιμεντοποίησης των πόλεων, η οποία δεν έχει καμία “πράσινη” ή οικολογική οπτική, σε παραγόμενες πολιτικές οι οποίες απομακρύνουν τους στόχους που έχει υπογράψει και έχει δεσμευτεί να “πιάσει” η χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Είναι πρωτάκουστο η τσιμεντοποίηση των πόλεων να “βαφτίζεται” περιβαλλοντική πολιτική.
Ταυτόχρονα, όμως υπάρχει και ένα ακόμα θεσμικό πολιτικό ζήτημα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Πόλεων και των Περιφερειών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, καταργεί ουσιαστικά τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού στο επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου του αναφέρει, ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν έχουν καμία θεσμική ισχύ, σε αντίθεση με μια μικρή ομάδα συμβούλων του, οι οποίοι μπορούν να γνωμοδοτούν για όλη την Ελλάδα, ακόμα και για περιοχές που δεν έχουν πάει ποτέ και κυρίως χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές κοινωνίες. Η άποψη που εκφράζει στο Δελτίο Τύπου, ότι οι αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης , δεν έχουν καμμία θεσμική ισχύ, είναι σαφέστατα αντιδημοκρατική, αφού όλες οι αποφάσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, έχουν σαφέστατα θεσμική ισχύ, Ακόμα και αν είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καλεί τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ και προσωπικά τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου, να παρέμβει θεσμικά και να εγκαλεσει, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αυτή την “άτυχη” και υποτιμητική για την τοπική αυτοδιοίκηση διατύπωση. Πρόκειται για πρωτόγνωρη και προκλητική δημόσια και επίσημη υποβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Επίσης, στηρίζουμε όλα τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα πάρουν αποφάσεις κατά του τσιμεντώματος των πόλεων και υπερ της βιώσιμης ευημερίας των πολιτών.
Ως προς την ουσία του θεματος κάποια στιγμή οι Υπουργοί Περιβάλλοντος στην Ελλάδα, θα πρέπει να καταλάβουν ότι το τσιμέντωμα των πόλεων δεν έχει καμία σχέση με τις “πράσινες” πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δεν αναφερόμαστε στην οικολογική μεταστροφή της Ευρώπης που έχουμε συνυπογράψει να συμμετάσχουμε γιατί αυτές είναι άγνωστες πολιτικές για τον Υπουργό…

ΙΔΟΥ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Και για του λόγου το αληθές το επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

” Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συγκροτήσει μη αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας για την επανεξέταση των κινήτρων του ΝΟΚ για:

Α) την ανάλυση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων κριτηρίων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή τους,

Β) την επανεξέταση των θεσπισμένων προϋποθέσεων εφαρμογής των κριτηρίων,

Γ) πρόταση επιπλέον νέων κριτηρίων ή αντικατάστασης των υφιστάμενων.

Η Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει εισηγητικό ρόλο προς την πολιτική ηγεσία και σε κάθε περίπτωση όχι αποφασιστικό, αναμένεται να συμπεριλάβει στην εξέτασή της και τα στοιχεία που θα προκύψουν από επερχόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με διατάξεις του ΝΟΚ. Οι δε εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν ως μέλη οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες που εκπροσωπούν συνεισφέροντας στον δημόσιο διάλογο και να αποφεύγουν τη μεταφορά στο κοινό προσωπικών κρίσεων που τυχόν διατυπώνουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως θέσφατων.

Επισημαίνεται ότι αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου.

Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση,  προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.”