Το κόμμα ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου

Το Πράσινο Κίνημα στέκεται στο πλευρό των επαγγελματιών των Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας, οι οποίοι είναι τα νέα θύματα των νομοθετικών αποφάσεων της κυβέρνησης, όπως και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας.

Οι άνθρωποι των Λαϊκών Αγορών αντιδρούν στο σχέδιο νόμου, το οποίο, όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα χρόνια προβλήματα των λαϊκών αγορών, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζει ακόμα και τα μικρότερα.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αλλάζει ριζικά το πλάνο των λαϊκών αγορών, επιτρέποντας στους ιδιώτες να αγοράζουν τους χώρους και να τους εκμισθώνουν στους πωλητές αλλά και να τους δημοπρατούν ανά τετραετία.

Οι επαγγελματίες πωλητές πλέον ως ορός διάκρισης της επαγγελματικής ενασχόλησης καταργούνται. Αντί για αυτό εισάγεται ο καινοφανής όρος «μη παραγωγός πωλητής»,

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες πωλητή. Υπάρχουν θέσεις που θα πλειοδοτούνται, καθώς για πρώτη φορά στις λαϊκές αγορές μπορούν να συμμετέχουν και εταιρείες!

Επίσης, για τη χορήγηση της θέσης θα εξετάζεται ο τίτλος σπουδών που έχει ο κάθε πωλητής.

Ενώ, αν κάποιος από τους ιδιωτικούς φορείς λειτουργίας δεν έχει καταχωρήσει κάποιο από τα στοιχεία για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, τότε αυτή δεν λειτουργεί νόμιμα.

Ισχυρό πλήγμα για τον κλάδο αποτελεί το γεγονός της επαναφοράς της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας των εκθετών.

Ακόμη, καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Το Πράσινο Κίνημα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι άνθρωποι των Λαϊκών Αγορών, καθώς η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό βάζει “ταφόπλακα” όχι μόνο στο συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο αλλά και στον πρωτογενή τομέα. 

 

Ν. Ντούρος: «Θα μας βρουν απέναντι»

Σε δήλωσή του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος, κ. Νίκος Ντούρος*, ανέφερε: “Ενώ συνεχίζεται η δύσκολη περίοδος της πανδημίας, για όλους τους επαγγελματίες των Λαϊκών Αγορών ξεκινά μια ακόμη πολύ δύσκολη περίοδος με το νέο νομοσχέδιο που θέλουν να περάσουν για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο.

Όμως θα βρουν απέναντί τους και το Πράσινο Κίνημα και τον κλάδο των Λαϊκών Αγορών, που δεν θα αφήσουν κανέναν υπουργό – νομοθέτη να φτάσει στο κλείσιμο των λαϊκών αγορών, να καταστρέψει και να οδηγήσει όλο τον κόσμο στα μεγάλα τραστ και στα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών με έδρα τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλα κράτη.

Ο θεσμός των λαϊκών αγορών υπάρχει εδώ και 90 χρόνια και αυτή τη στιγμή πάνω από 30.000 χιλιάδες επαγγελματίες με άδειες, ζούνε και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους μέσα από τη λαϊκή αγορά, εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγοί που προμηθεύουν και πωλούν τα προϊόντα οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές και πάρα πολλοί επαγγελματίες που προσφέρουν στον κόσμο χιλιάδες εμπορικά προϊόντα πολύ καλής ποιότητας, σε πολύ καλές τιμές.

Εκατομμύρια κόσμος ψωνίζει και μεγαλώνει την οικογένειά του με φρέσκα προϊόντα κι έχει την δυνατότητα να επιλέξει την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή, μιας και ο υγιής ανταγωνισμός δεν επιτρέπει την αισχροκέρδεια που βλέπουμε σε μεγάλες πολυεθνικές.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι οι άνθρωποι του πεζοδρομίου, που εργάζονται στον καύσωνα, στο κρύο, στην βροχή, δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει με τη δουλειά τους  και το μέλλον των οικογενειών τους. Είναι όλοι ενωμένοι και στο τέλος θα νικήσουν. Το Πράσινο Κίνημα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.”

 

*Ο Νίκος Ντούρος είναι υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Παραγωγών Πολιτών Λαϊκών Αγορών Περιφέρειας Αττικής, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Υπολοίπου Αττικής και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στο 15μελες της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής.

 

 

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη