Κείμενο πολιτικής συγκυρίας του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η Κλιματική Κρίση και ο πράσινος χώρος στην Ελλάδα

Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 1ης Νοεμβρίου 2021. Τις εργασίες της συνεδρίασης απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκώβη, οι πολιτικές εξελίξεις στον Πράσινο Χώρο και οι πρωτοβουλίες του Πράσινου Κινήματος σε επίπεδο Εκλογικής Ετοιμότητας.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος εξέδωσε το ακόλουθο κείμενο πολιτικής συγκυρίας:

Το Πολιτικό Συμβούλιο του Πράσινου Κινήματος εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, (COP26), στη Γλασκώβη, έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης από την Κλιματική Αλλαγή. Οι πολιτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να σωθούν οι επόμενες γενιές, είναι αναγκαίο να επισπευστούν. Στην Ευρώπη οι εκλογές στη Γερμανία, με την συμμετοχή των Γερμανών Πρασίνων στην κυβέρνηση, αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό. Στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα το Πράσινο Κίνημα να εκφράσει αυθεντικά τις πράσινες πολιτικές στο ελληνικό κοινοβούλιο.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, (COP26), στη Γλασκώβη είναι πολύ σημαντικά, ειδικά μετά τα πολλαπλά ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας, που συνδέουν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Κρίσης, με οικονομικές απώλειες, περιβαλλοντικές καταστροφές, νέες ασθένειες και πανδημίες με αποτέλεσμα ακόμα και τις απώλειες ζωών. Είναι πλέον αναγκαιότερο από ποτέ, η αλλαγή του μείγματος πολιτικής και η αναχαίτηση του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, που βιώνουμε σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στην 26η Διάσκεψη για το Κλίμα υπάρχουν τέσσερις βασικοί πυλώνες. Η εξασφάλιση του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050 και η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η υιοθέτηση πρακτικών που θα προστατεύουν τις κοινότητες και τα φυσικά οικοσυστήματα. Η δέσμευση κεφαλαίων από τις πλουσιότερες χώρες αλλά και η συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας. Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Όσον αφορά την Ευρώπη, η αλλαγή στη Γερμανία, μετά τις πρόσφατες εκλογές, με την παρουσία των Γερμανών Πρασίνων στην κυβέρνηση, οδηγεί σε εξελίξεις, οι οποίες θα είναι σε καλύτερη κατεύθυνση (και για τη χώρα μας). Δεν πρέπει όμως να είμαστε και υπεραισιόδοξοι , λόγω της σκληρής οικονομικής ατζέντας των Φιλελεύθερων που επίσης θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση και εκφράζουν την ελίτ της Γερμανίας. Αν δεν προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός της Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα, θα υπάρξουν μεγάλες ανισότητες, οι οποίες θα μεγαλώνουν από την Κλιματική Κρίση. Η ενεργειακή φτώχια, οι κλιματικοί πρόσφυγες που θα προκύψουν άμεσα, η διατροφική αλυσίδα, η πρόσβαση στην υγεία, τα κοινά αγαθά είναι κάποια από τα ζητήματα για τα οποία η Ε.Ε. πρέπει να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες Βορά-Νότου. Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι ξεκάθαρο, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ΑΠΕ και είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους λόμπι και συμφέροντα, που προωθούν αυτή την οπτική. Αυτό συμβαίνει για να χαρακτηριστεί «πράσινη» η πυρηνική ενέργεια και να λάβει επιδοτήσεις, από το ταμείο ανάκαμψης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Green Deal. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση της Ν.Δ., δείχνοντας την βαθιά της αντιπεριβαλλοντική πολιτική, συντάχτηκε με τα συμφέροντα της πυρηνικής βιομηχανίας και των ορυκτών καυσίμων, στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ η μοναδική ενεργειακή προοπτική, είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις για να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας και τα κίνητρα για επενδύσεις των νοικοκυριών σε ενεργειακές κοινότητες.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα, οι πολίτες έχουν αρχίσει να βιώνουν στην καθημερινότητά τους, τις επιπτώσεις από την Κλιματική Κρίση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει την ίδια αντιπεριβαλλοντική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων, έχοντας όλοι τους κοινή ατζέντα υπέρ της συγκέντρωσης χρήματος και εξουσίας σε λίγους, υποθηκεύοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και το μέλλον των επόμενων γενεών. Οι αντιοικολογική πολιτική με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ταύτισης απόψεων ΝΔ-Σύριζα, κατά του περιβάλλοντος. Για εμάς, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα, που εκφράζει αυθεντικά τον «πράσινο» χώρο. Τα άλλα δύο παλαιότερα κόμματα του «πράσινου» χώρου, εκφράζουν ένα κακό συστημικό κατεστημένο, με αρνητικό πρόσημο για την κοινωνία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, κυβέρνησαν, διοίκησαν και απέτυχαν, μαζί με τον Σύριζα, θυσιάζοντας τις ιδέες και τις πολιτικές στο βωμό των θέσεων εξουσίας. Δεν δίστασαν να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν ακόμα και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Το άλλο μικρότερο κόμμα του χώρου οι «Πράσινοι», οι οποίοι εκφράζουν τη γερασμένη μορφή της Οικολογίας, με εθνομηδενιστικές και αντεθνικές δημόσιες τοποθετήσεις, ηγείται από στελέχη που η παρουσία τους στο ευρωκοινοβούλιο κρίθηκε αποτυχημένη και καταψηφίστηκαν από τους πολίτες σε παλαιότερες εκλογές. Η κοινή εκλογική συμπόρευσή τους, (παρά το γεγονός ότι ακόμα και πρόσφατα υπήρχαν σοβαρότατες εκατέρωθεν πολιτικές καταγγελίες) εκπορεύεται από συστημικά κέντρα, τα οποία θέλουν να υπάρξει πολιτικός συμψηφισμός των ήδη αποτυχημένων αριστερών και δεξιών πολιτικών με τον «πράσινο χώρο». Να εμφανιστούν ότι «όλοι είναι ίδιοι» , για να εγκλωβιστούν οι πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Να μην υπάρξει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, ένα νέο άφθαρτο πράσινο κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά να εκφραστεί ο πράσινος χώρος από τα «βαρίδια» του παρελθόντος , που είναι απόλυτα ελεγχόμενα από το βαθύ πολιτικό καθεστώς του συστήματος. Για εμάς, οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Πράσινοι, μαζί με τον Σύριζα είναι συνυπεύθυνοι για την ολοκληρωτική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού που βιώνουμε στην Ελλάδα και θα κληθούν σύντομα να λογοδοτήσουν πολιτικά. Η ετερόκλητη συμμαχία των «Βαρόνων της Οικολογίας», θα απαντήσει δημόσια για τη μεγάλη λίστα των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών που έχουν ψηφίσει όταν συγκυβερνούσαν με τον Σύριζα και των εθνομηδενιστικών προτάσεων που διαχρονικά έχουν υποστηρίξει. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, όντας το μοναδικό κόμμα που εκφράζει αυθεντικά τον πράσινο χώρο, θα συνεργαστεί εκλογικά με συλλογικότητες, που είναι πολιτικά άφθαρτες. Καθημερινά μεγαλώνουμε την πλατιά κοινωνική συμμαχία που έχουμε δημιουργήσει. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάσαμε αναλυτικά τη δική μας εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Τα στελέχη μας, εμβαθύνουν και εξειδικεύουν τεχνοκρατικά ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά μας, το οποίο θα παρουσιάσουμε την προεκλογική περίοδο.
Το κόμμα μας, τίθεται σε εκλογική ετοιμότητα, για τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Θα είμαστε παρόντες, με πλήρη ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ.