ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ηχηρό ΟΧΙ των πολιτών της Εύβοιας, στο «έγκλημα» των ανεμογεννητριών.

  • Το ξεκίνησαν οι Δήθεν Αριστεροί, το συνεχίζουν οι Δήθεν Άριστοι
  • Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, φωνάζαμε μόνοι μας κατά των αντιπεριβαλλοντικών νομοσχεδίων

Το Πράσινο Κίνημα, ενώνει τη φωνή του και με τους πολίτες, φορείς και συλλόγους της Εύβοιας, στον αγώνα κατά της αλόγιστης χρήσης ανεμογεννητριών. Όπως κάναμε, με τα Άγραφα, τη Βοιωτία, τα Μετέωρα, με παλαιότερες ανακοινώσεις για την Κάρυστο και με τόσες άλλες περιοχές. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα κατά της αλόγιστης χρήσης ανεμογεννητριών, οι οποίες και στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι ούτε οικολογικές, ούτε πράσινες. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε πλήρως, όταν είχαμε αγωνιστεί κατά του αντιπεριβαλλοντικού νόμου «Χατζηδάκη», όπου σχεδόν το σύνολο των πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, δεν αντέδρασαν καθόλου. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε, ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα των εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην Εύβοια, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση των Δήθεν Αριστερών και συνεχίζεται σήμερα από την κυβέρνηση των Δήθεν Αρίστων.


Την Κυριακή διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, μετά την απόφαση του ΥΠΕΝ που έδωσε και νέα άδεια, για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 51 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων σε τέσσερα βουνά της κεντρικής Εύβοιας. Οι περισσότερες από τις μισές ανεμογεννήτριες, θα μπουν εντός περιοχής NATURA σε «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» και ακόμα περισσότερες εντός «Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά»!
Πρόκειται για περιοχές καλυπτόμενες από δάση, κυρίως κεφαλληνιακής ελάτης, το νοτιοανατολικότερο μέρος εξάπλωσής της στην Ελλάδα και το μοναδικό στο Αιγαίο. Και αυτή η απόφαση πάρθηκε ενώ όπως είναι γνωστό, η βόρεια Εύβοια κάηκε ολοσχερώς πέρσι με αποτέλεσμα τον αφανισμό 550.000 στρεμμάτων δάσους και αγροτικής γης, Επίσης, η νότια Εύβοια έχει ήδη αλλοιωθεί πλήρως από την αιολική βιομηχανία, σηκώνοντας ένα τεράστιο, δυσανάλογο βάρος με 714 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή σε προχωρημένο στάδιο εγκατάστασης.
Ένα μικρό κομμάτι γης σε σχέση με το σύνολο της χώρας έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό σκουπιδότοπο, φτωχοποιώντας τον ντόπιο πληθυσμό, πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητά και την υγεία. Η βίαιη αλλαγή χρήσης γης καταστρέφει επίσης κάθε σκέψη ανάκαμψης στο μέλλον, αφού οι βλάβες που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες.
Το Πράσινο Κίνημα έχει αποδείξει ότι οι ανεμογεννήτριες όπως τις χρησιμοποιούμαι στη χώρα μας, εκτός της οικολογικής καταστροφής “κρύβουν” και οικονομικό όφελος για τους “επενδυτές”, καθώς υπάρχει σταθερή εγγυημένη τιμή για όλες τις ΑΠΕ, υψηλότερη 25% και άνω, της τιμής του ΔΕΣΜΗΕ και προτεραιότητα στην απορρόφηση όλης της παραγόμενης ενέργειας από το δημόσιο διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά κέρδους στους «επενδυτές», ενώ οι πολίτες επιβαρυνόμαστε όλοι το τέλος των ΑΠΕ και η απόδοση τους δεν μειώνει στο ελάχιστο την τιμή στον καταναλωτή για να έχει φθηνότερο ρεύμα. Το αντίθετο συμβαίνει.
Και βέβαια το κόστος, η ενέργεια και οι πόροι που σπαταλιούνται για την εγκατάστασή τους είναι μεγαλύτερα από την ενεργειακή απόδοσή τους.


Επίσης, δεν τηρείται, ο βασικός κανόνας που λέει ότι «για να είναι πράσινη και οικολογική η χρήση μίας ανεμογεννήτριας, θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο τον τόπο παραγωγής».
Δεν υπάρχει, λοιπόν, τίποτα το “πράσινο” σε όλο αυτό. Μόνο οικονομικό όφελος για συγκεκριμένους.
Και επειδή όσοι ασχολούνται με τα θέματα του περιβάλλοντος έχουν μάθει πως δεν πρέπει να κοιτάς μόνο το τώρα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα προγράμματα δε δεσμεύουν τους επενδυτές να απεγκαταστήσουν και να ανακυκλώσουν τις ανεμογεννήτριες όταν “λήξουν” παρότι τα υλικά τους δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμα.

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Εύβοιας, έχουν την αμέριστη στήριξη του Πράσινου Κινήματος και μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον. Το Πράσινο Κίνημα έχει περιγράψει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με τον τρόπο που γίνεται στη χώρα μας δεν είναι “πράσινη” αντίθετα είναι καταστροφική για το περιβάλλον αλλά πολύ συμφέρουσα για κάποιους. Το Πράσινο Κίνημα μέσα από τη Βουλή θα μπορέσει να κάνει περισσότερα.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη